35 éve van villany a Pecatónál?

1980. május 26-án Farkas Bertalan magyar asztronauta a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén a világűrbe indult. Nem sokkal később a biatorbágyi Pecatónál a helyi ingatlantulajdonosok elhatározták, hogy közmű nélküli telkeiket, nyaralóikat sokkal komfortosabbá teszik, és bevezetik a villanyáramot. A legenda szerint – akkor már 7 éve országgyűlési képviselőként tevékenykedő – Avar István színművész sokat segített a kérdésben. A Pecató egyik részét a színészek kapták meg nyaralónak, Avar mellett ide járt pihenni Szokolay Ottó és Versényi László is.

1980 decemberében a Biatorbágyi Tanács, mint beruházó vállalta, hogy a „Peca-tó és környéke” villamosítását az ÉDÁSZ vállalattal megtervezteti és kivitelezteti. Az előkészítésben és a lakossági kommunikációban Apostagi Tibor (Biatorbágyi Tanács), Doba Ferenc, Hegyi István, Rupp Hugó és Szarka György segített. A költségeket teljes egészében a telektulajdonosoknak kellett vállalniuk. Akkoriban 720 telek jöhetett szóba, aminek villamos árammal való ellátását egy lépcsőben nem tudták volna megoldani. Költséghatékony megoldásként az egész területre egységes tervet készítettek, majd két ütemben szándékoztak megoldani a kivitelezést. A tervek elkészítésének díja 300 Ft volt ingatlanonként, amit 1981. január 10-ig kellett befizetni. A teljes kivitelezés költségét két ütemben várták, de végül három lett belőle. Az első részletet, 4000 Ft-ot 1981. május 31-ig, a másodikat, 3000 Ft-ot 1982. március 10-ig, végül az utolsó részletet, 1200 forintot 1982. június 30-ig kellett csekken befizetni. A kiépítés teljes költsége tervezéssel együtt 8500 Ft lett ingatlanonként  (akkoriban az átlagkereset a KSH adatai alapján havi 5 437 Ft volt). Közben többeknek megjött a kedve, így az egy főre jutó költség ettől kevesebb lett, aki rendesen teljesítette az aktuális fizetéseket, az még pénzt is kapott vissza a végén.

Négy Csepel transzformátort szereltek fel melyekből kettő még eredeti NA 250/20-as

A hozzájáruláshoz a Tanács nem tudott sem kedvezményt, sem hitelt adni. A kivitelezést is csak akkor kezdték el, amikor mindenki befizette Biatorbágyi Tanács Fejlesztési alap számlájára az első ütem 4000 Ft-ját. Végül is 584 jelentkező telektulajdonos helyett 548 tett eleget az első részlet befizetésének. Közben is akadtak elmaradások, a második részletet többen nem fizették be, 509 000 Ft értékben kellett fizetési meghagyást küldeni. Ezt a pénz a Tanács megelőlegezte, hogy ne álljon le a munka.

A középfeszültségű vezeték Biatorbágy felől a Vihar és a Kökörcsin utca kereszteződésénél érkezik hozzánk. A 22000 V-os hálózat településünkön körülbelül 1700 méter hosszú. A vezetékek végein összesen négy darab, 3-fázisú-transzformátor osztja tovább a hálózatot a telkek felé.  A 80-as évek technikai színvonalának megfelelően alakították ki a rendszert, alkalmazkodva a már meglévő ingatlanokhoz. A 22 kV-os vezetékek 10-15 méter magasan követi az utcák vonalát, csupán a Szilva és a Horhos utca kereszteződésében található T elágazás alakult szerencsétlenül. Ott ugyanis a középfeszültségű elosztóoszlopot egy magáningatlan területére kellett állítani, így az ÉDÁSZ gyakorlatilag elbirtokolt egy sávot a telekből. Az akkori tulajdonos éppen nem volt ott a hálózat telepítésekor, sokkal később konstatálta a visszafordíthatatlan állapotot.

Az ÉDÁSZ az 1981. évre vállalt 2 millió forint értékű beruházást a terv szerint megvalósította, a hátralévő 3 millió Ft értékű munkára az 1982. december 3. határidőt adta. 1982 nyarára már sok helyen volt áram, az I. és a III. trafókörzet teljesen kiépült, és a II. trafókörzet kiépült részének feszültség alá helyezése is megtörtént. A fogyasztók bekötése folyamatos volt, a teljes hálózatot terv szerint, 1982 decemberében adták át.
35 éve a villanyáram az egyedüli közmű a Pecatónál.

 
(Égő Ákos – 2017. 08. 20.)

2 hozzászólás

  1. 2021. 02. 21.

    […] ne szaladjunk ennyire előre. 1982 decemberére már a Pecató egész területén elérhető lett az elektromos áram. A körülmények jobbak lettek, egyre többen szerettek volna itt hosszabb időt tölteni, és hát […]

  2. 2021. 10. 27.

    […] 35 éve van villany a Pecatónál? […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.