A 2014-es pecatavi rajzverseny értékelése

Elkészült a pecatavi rajzversenyre beküldött alkotások értékelése. Mivel minden pályamű a maga nemében tökéletes alkotás, ezért úgy határoztunk, igazi nyertest nem hirdetünk; a rajzverseny minden egyes résztvevője díjat kap. Természetesen a zsűriagatok – csupán a játék kedvéért – saját nézőpontjukból kiemeltek egy-egy művet és mondták el véleményüket.

A zsűritagok kiválasztásánál igyekeztünk szakértő és/vagy pecatavi kötődésű tagokat felkérni, azaz:

Gombos Kata, a Kisgombos Mesebolt tulajdonosa sok szép illusztrált könyv és játék között tölti napjait, és ismeri a gyerekek világát. Egyértelmű volt tehát, felkérjük a zsűrizésre. A feladatot örömmel fogadta: „Nagy-nagy öröm elmerülni a gyerekrajzok őszinte, színes, lényeglátó világában – nagyon szép munkák érkeztek a pályázatra! Nem is volt könnyű a választás…”
Katának a 7–11 éves korosztály kategóriájában Kiss Sára Panna (11 éves) „Nagy hal a horgon”, a 3–6 éves korosztályból Kiss Réka Bianka (6 éves) „Egy horgász naplementében” című rajza tetszett a legjobban. A Kisgombos Mesebolt Rékát Bereg Judit: Lengemesék  I. Tavasz a Nádtengeren című könyvével; Sárát pedig Nemere István: Lidércfény Nyomozóiroda, a Nádas Titka című könyvvel jutalmazta. Ezeken kívül még két rajzot emelt ki, melyek készítői kategóriájuk legfiatalabb versenyzői közül valók: Terpián Júlia (4 éves): Horgásztó elefánt és Égő Csongor (7 éves): Kacsaház a tavon. Az ő munkáik is nagyon megragadóak voltak a „Legkisebb, mégis Legügyesebb” versenyzőket csupán a náluk jóval idősebb versenytársak érettebb rajzkészsége győzte le.

A Pecatónál tölti a nyarat családjával és itt alkot Belánszky-Demkó Beáta festőművész. Gyermeke most kezdte az iskolát, így több szempontból is ideális zsűritag.
A 7–11 éves korcsoportban  kiemelkedőnek ő is Kiss Sára Panna „Nagy hal a horgon” c. képét tartotta. Ahogy ő fogalmazott: „Minden szempontból tökéletes, kidolgozott, jól komponált mű”. Külön kiemelte Komáromi Nikoletta Mária képét a különleges látószög miatt. „Nagyszerűen megfogta a felülnézeti képet, ami, hacsak nem sárkányrepült ott, akkor remek térérzékre vall.”
Nehezebb feladat volt a 3-6 éves korcsoport értékelése: „Az érzelemközvetítés miatt Szalay Kamilla „Bián” c. képét jutalmaznám, hisz tényleg ennyire ragyogó az ember tekintete és önfeledt az állapota már attól is, ha ott van Bián.”

Természetesen – érintettként – nem maradhattak ki a horgászok sem a véleménynyilvánításból.
Kiss János úr a Peca-tó Sporthorgász Egyesület titkára  Kiss Péter Márk (7–11) „Tanyaház” c. rajzát,  illetve Kiss Réka Bianka (3–6) „Egy horgász naplementében” c. rajzát javasolta díjazásra.

Mátéfy Szabolcs régi barátom, aktív erdőjáró és csodálatos akvarelleket fest a természetről, mellékesen a Magyar Nemzeti Galéria volt szakrestaurátora. Éppen a Börzsönybe indult szarvasokat cserkelni mielőtt gyorsan felkértem egy kis zsűrizésre. Mint minden zsűritagnak, neki is nehéz volt a döntés, ezért tanácsadóként az Iparművészeti Egyetemen végzett barátnőjét, Laskóy Andreát is bevonta a bírálatba. „Elöljáróban megjegyezném, hogy rendkívül nehéz volt a választás, mivel az összes beküldött pályamű – ugyan más-más okokból – nagyon tetszett nekünk! Kivétel nélkül vidám, szellős, tiszta és fogékony gyermekszemmel és láthatóan nagy lelkesedéssel készült képeket láthattunk.”
A legkisebbek közül, Marton Matilda tetszett nekik a legjobban, aki  nagyon egyszerű, lényegre törő, bátor vonalakkal ábrázolta a „Peca-tavi kacsákat”. A 7–11 évesek közül az első helyere megosztva Kiss Sára Panna második képét – a jó megfigyelőképessége és a technika ügyes használata miatt – és Égő Csongor „Kacsaház a tavon” című képét javasolták. „Csongor kedves hangulatú munkáját látva szerintem mindenkinek kedve támadna egy kellemes felfedező sétára a környéken.”

Én, mint a pecato.hu oldal szerkesztője is szeretnék néhány gondolatot megosztani a rajzokkal kapcsolatban.

Külön dicséretet érdemel a legkisebb pályázó, a három éves Marton Matilda. A zsűri jól jellemezte munkáját: Pecat-tavi kacsái csodálatosak, ha nem adott volna címet a képnek, sem kellene megmagyarázni, minden egyértelmű.

Marton Matilda (3 éves) – Pecat-tavi kacsák

A Peca-tavi kacsák különben is a kedvenceim. De nemcsak ezért szeretem Kiss Noémi Kitti képét, ahol szintén beúsznak a szárnyasok. A 3,5 éves kislány gyönyörű térhatású képet rajzolt, példamutató alapossággal.

Kiss Noémi Kitti (3,5 éves) 

A 4 éves Terplán Júlia horgászó elefánt című képe is valóban elismerést érdemel. Főleg úgy, hogy utolsó pályaműként érkezett, édesapja rábeszélésére. Napsütés, szivárvány, vízinövények, halak, teknős és természetesen elefánt. Nincs kérdés, piros pont.

Terplán Julia (4 éves) – Horgásztó elefánt

Axel volt az egyetlen fiú pályázó a kicsik között, ezért külön szeretném megdicsérni. Férfias vonalakkal dolgozott, rajzolt tavat és horgászt, majd maga szignózta a rajzot, alig öt évesen.

Szénási-Andresz Axel (5,5 éves)

Réka naplementés képét többen is említették, én külön kiemelném azt a nagyszerű alaposságot, ami
különlegessé teszi. Illetve megjelenik a képen a tó egyik gyönyörű gémje is.

Kiss Réka Bianka (6 éves)  – Egy horgász naplementében

A hat éves Terplán Anna „Élet a Peca-tóban” című képének témája és színhasználata fogott meg. A vízből kiugró hal ötlete különösen érdekes.

Terplán Anna (6 éves) – Élet a Peca-tóban

Szalay Kamilla vidám alkotásáról  Belánszky-Demkó Beáta mindent elmondott. Szerintem Kamilla a Pecatónál nyaralt, és ezt a hangulatot tükrözik a képek.

Szalay Kamilla (6 éves) – Bián
Szalay Kamilla (6 éves)

A 7 éves Marton Regő egy drámát dolgoz fel: „Csukatámadás a Peca-tónál”. Gergő biztos igazi horgász; az élet rideg valóságát tükrözi a rajz tökéletes környezetben, nádassal, stéggel. És amit csak az igazi peca-tavi horgászok vesznek észre, az az egyesület új szolgáltatása, a bérelhető horgász kiskocsi. Bizony ez is szerepel a képen. Jeles!

Marton Regő (7éves) – Csukatámadás a Peca-tónál

Nem titkolom, személyes kedvencem a 7 éves Halter Mihály János rajza. Ez a rajz gyakorlatilag egy nagy részletességű térkép. Komoly térlátásról tesz tanúbizonyságot, remek pasztell színekkel. A digitális kép nem adja vissza a valóságot, ez a rajz egy körülbelül A3 méretű nagy kartonra készült. Csodálatosan alapos munka, a madár plusz pontot jelent.

Halter Mihály János (7 éves)

Ikreink rajza következik. Megpróbálok róluk elfogultság nélkül nyilatkozni. Amikor beszéltünk a rajzpályázatról, Csongor már akkor elhatározta, hogy a kacsák házát szeretné megörökíteni. A ház kidolgozására rendkívüli energiát fordított, és kedvenc színét a lilát is sikerült becsempészni egy pad képében. Voltak már szebb rajzai, de alaposabb talán nem. Be kell vallanom, kicsit noszogatni kellett, hogy időben fejezze be.

Égő Csongor (7 éves) –  Kacsaház a tavon

Huba rajza szerintem nagyon érdekes. Ő szándékosan a Pecató egyik forrását örökítette meg. Nagyon jó megfigyelő, igen szereti azt a helyet, kedveli a forrás melletti kidőlt fát, ami megjelenik a képen is. Nagyon tetszik, ahogy a fákat rajzolja és a lomb sajátos színezése is érdekes. A bokros elvadult növényzetet próbálta így illusztrálni.

Égő Huba (7 éves)  – Pecatavi Békás-forrás

A nyolc éves Komáromi Nikoletta rajzát illetően egyetértek Beátával, nekem még külön tetszett a babakocsit toló anyuka.

Komáromi Nikoletta Mária (8 éves) 

Kiss Ádám remekül ábrázolja a víz alatti életet a gyönyörű napkoronggal, miközben műve nagyon alapos.

Kiss Ádám (9 éves) 

A 9 éves Schubert Kinga békés pecatavi életképet örökített meg. Nagyon örültem, hogy végre megjelent egy kutya is a képen. Jól használja a vegyes rajztechnikát a filctolltól a zsírkrétáig.

Schubert Kinga (9 éves)

A 12 éves Kiss Péter Márk „A tanyaház” című munkája nem véletlenül nyerte meg a horgász egyesület tetszését. A zsírkrétával készült rajz fényképszerűen mutatja be a tó partján álló kis kilátót és a horgászházat. 

Kiss Péter Márk (12 éves) – A tanyaház

Kiss Sára Panna – Nagy hal a horgon című képét többen javasolták az első helyre. Valóban minden részlete tökéletes, jól megkomponált, gyönyörűen kivitelezett rajz, ráadásul nagyon dinamikus a felszálló buborékokkal és az úszó vízi állatokkal. De a kedvencem a vízen át beszűrődő napsugár. Sára egyértelműen nagyon tehetséges, több képet is készített, és tulajdonképpen (a sorban az utolsó két kép) adta az ötletet a rajzverseny lebonyolításához. Az ő rajza szerepelt a plakáton és az oklevélen is.

 Kiss Sára Panna (11 éves) – Nagy hal a horgon
Kiss Sára Panna (11 éves)
Kiss Sára Panna (11 éves)

A végén, de nem utolsó sorban szeretnénk köszönetet mondani ICA  MAMA boltjából Andinak és Petinek, akik lelkesen toborozták a résztvevőket és begyűjtötték a rajzokat. Nélkülük nem lett volna ilyen szép a felhozatal.

Mindenkinek köszönöm a munkát, és minden pályázót bátorítunk a további munkára!
Remélem, lesz folytatás, addig is a pályaműveket szeptember végén kiállítják a Kisgombos Meseboltban.

Pályázók (csillaggal a zsűri szavazata):

3-6 év

 • Marton Matilda (3 éves) – Pecat-tavi kacsák *
 • Kiss Noémi Kitti (3,5 éves)
 • Terplán Júlia (4 éves) – Horgásztó elefánt  *
 • Szénási-Andresz Axel (5,5 éves)
 • Kiss Réka Bianka (6 éves)  – Egy horgász naplementében    **
 • Terplán Anna (6 éves) – Élet a Peca-tóban
 • Szalay Kamilla (6 éves) – Bián  *

7-11  év

 • Marton Regő (7éves) – Csukatámadás a Peca-tónál
 • Halter Mihály János (7 éves)
 • Égő Csongor (7 éves) –  Kacsaház a tavon  **
 • Égő Huba (7 éves)  – Pecatavi Békás-forrás
 • Komáromi Nikoletta Mária (8 éves)   *
 • Kiss Ádám (9 éves)
 • Schubert Kinga (9 éves)
 • Kiss Péter Márk (12 éves) – A tanyaház  *
 • Kiss Sára Panna (11 éves) – Nagy hal a horgon   **  Cím nélkül *

(Égő Ákos)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.