A 2015-ös pecatavi rajzverseny értékelése

Az már nem kérdés, hogy a Pecatónál is nagy igény lenne egy játszótérre, vagy egy olyan területre, ahol a gyerekek és a felnőttek összejöhetnének, barátkozhatnának. Legjobb, ha az érintettek mondják el, mire is lenne szükségük. Éppen ezért nem véletlen, hogy az idei rajzpályázat témája az volt, miként képzelnék el a gyerekek a pecatavi játszóteret, milyen játékokon játszanának legszívesebben. A kiírás itt olvasható.

Idén 16 pályamű érkezett négytől tizenkét éves korig, illetve egy a felnőtt kategóriában. Voltak visszatérő versenyzők, de felbukkantak újak is. A pályázók kiválóan vették az akadályt, a klasszikus játszótéri játékok mellett jövőbe mutató elképzelések is születtek, így a legnépszerűbb csúszda mellett elektromos autókat is szeretnének a tó mellé.

Minden pályázó díjat kap

Tudtam, hogy a pályaművek elbírálása nem lesz könnyű feladat. Egyértelműen minden egyes alkotó jutalmat érdemel, amit egy apró ajándékkal díjazunk. A zsűrizésre a tavalyi pályázat értékelésében is részt vett szakértőket hívtuk segítségül.

 •  Gombos Kata – Kisgombos Mesebolt
 •  Belánszky-Demkó Beáta festőművész
 •  Kiss János, a Peca-tó Sporthorgász Egyesület titkára
 •  Mátéfy Szabolcs, Börzsönyi bagolykutató, a Magyar Nemzeti Galéria volt szakrestaurátora

Nagy örömünkre Gombos Kata, a Kisgombos Mesebolt tulajdonosa idén a legtöbb szavazatot kapott versenyző részére „A játszótér, olyan mint a dzsungel” c. könyvet ajánlotta fel.
Nézzük, ő kit tartott a legjobbnak:

 • I. kategória (3-6 éves korig) győztese Nagy Ádám és külön dicséret Gazdagh Grétának a gyönyörű, színes, vidám rajzáért!
 • II. kategória (7-11 éves korig) győztese Gazdagh Emma, aki nem csak játszótéri játékokat tervezett, de rajzát boldog gyerekekkel is betöltötte és külön dicséret Égő Csongornak, Égő Hubának és Kiss Ádámnak a remek ötletekért és igényes, aprólékos kivitelezésért!
 • III. kategória (12-16 éves korig) megosztott első helye Jantos Janka és Kiss Sára Panna közös alkotása és Mészáros Laura gyönyörű rajza, gratulálok hozzá!
 • IV. kategória (17-99 éves korig) itt egyértelmű az egyetlen felnőtt pályázó győzelme.

Belánszky-Demkó Beáta festőművész, most ért vissza egy kölföldi kiállításáról, és itthon azonnal a pecatavi rajzok fogadták. Ő, így értékelt:
Átnéztem a rajzokat, elemeztem őket, és hagytam, hogy hassanak rám 🙂

 • I. kategória (3-6 éves korig)
  A legtündéribb kép számomra Gazdagh Gréta képe, a belőle áradó életszeretet miatt, a kétszer ismétlődő hármasok miatt, a kis szívecske táska miatt, a kislány bája miatt 🙂 Nekem ő a kedvencem.
 • II. kategória (7-11 éves korig)
  Gazdagh Emma – Ez a kis remekmű azért a szívem csücske, mert a biai játszótér gondolata és megvalósítása nem a nagy beruházás és sok hozzáadott játék miatt életteli, hanem a rengeteg vidám, aktív kis gyerkőc, a már most is ott levő környezeti adottságok és a meglevő élővilág adja az egységet, az együttlétet, a játék örömét.
  Ha megnézzük, szinte az össze pályázó magára a játszótér felépítésére koncentrált, de a gyermekek csak egy-két helyen fordulnak elő, és ott is nagyon kis létszámban. A legtöbb pályázó jó esetben saját magát, esetleg egy testvérét jelenítette meg a képein, ami sajnos nagyon is valós, hiszen valószínűleg sok gyerek van a Pecató környékén, mégis mindenki (legalábbis az én fiam) egyedül játszik. Ettől függetlenül Bián legalább játszik, önfeledten és a játékba belemerülve, és bármikor. Szeretjük Biát 🙂
 • III. kategória (12-16 éves korig)
  Jantos Janka és Kiss Sára Panna – tökéletesen, már-már mérnöki pontossággal megtervezett, gyönyörűen kidolgozott közös alkotást láthatunk. A létrák és a homokvár kidolgozása különösen tetszik, valamint a kék lebegő csúszda, mint kompozíciós elem, ahogyan végigvezeti a néző tekintetét a képen. Remek! Számomra csak a gyerekek hiányoznak, szinte várom, hogy betoppanjanak már a gyerkőcök a képbe!
 • Külön díjaznám
  Külön díjaznám még azokat a bátor alkotókat, akikben felmerült és ezen túl meg is valósították a faló, illetve a hintaló két dimenzióba helyezését a rajzlapon! Ez egy igen nehéz feladat, hogy a ló hasonlítson egy lóra, és ez Égő Csongornál és Kiss Réka Blankánál is sikerült!
  Külön megdicsérném Terplán Júliát az intenzív színhasználata, absztrakt vonalai és lendületes ceruzakezelése miatt!
  Mészáros Laura képe nagyszerűen kezeli a teret a felülnézettel és rövidüléssel, de túlságosan furcsán fogynak el az utak.

A  Peca-tó Sporthorgász Egyesület titkára Kiss János úr lényegre törően csak ennyit írt:
„Köszönöm a felkérést. Többször megnézve a képeket az alábbiakat javaslom az első helyre:”

 • I. kategória (3-6 éves korig) Nagy Ádám
 • II. kategória (7-11 éves korig)   Kiss Réka Blanka
 • III. kategória (12-16 éves korig) Kiss Péter

Önhibámon túl talán Szabolcsra foghatom a díjazás elhúzódását. Amikor idén régi barátomat, a Magyar Nemzeti Galéria volt szakrestaurátorát, Mátéfy Szabolcsot felkértem az értékelésre és megnézte a képeket, csak annyit mondott:  „Na, ez megin’ nem lesz eccerű”, majd elment a Börzsönybe szarvasbőgést hallgatni. Amikor visszatért, ennyit tudtam kiszedni belőle:

 • I. kategória (3-6 éves korig) Gazdagh Gréta
 • II. kategória (7-11 éves korig)   Gazdagh Emma
 • III. kategória (12-16 éves korig) Jantos Janka és Kis Sára Panna, valamint Kiss Ádám

Az eredmény idén meglepően egységes volt, mondhatom, hogy szinte mindenben egyetértek a zsűritagokkal. Nézzük sorba a rajzokat:

Kiss Noémi Kitty (4 éves)

A legkisebb pályázó volt, de semmiben nem maradt el a nagyobbaktól, Noémi a fiús játékok felé húz, focizni szeretne és teherautóval szállítaná a gyümölcsöt a homokozóban.

Gazdagh Gréta (5 éves)

A játszótér nem játszótér állatok nélkül, pillangók, katica és természetesen pecatavi békák. Ha még egy csúszda is akad, akkor nem csoda, hogy boldog minden kislány.

Marton Matilda (5 éves)

Az öt éves Matilda szinte mérnöki pontossággal vázolta a csúszdás várat és a hintát. A nap egészen újszerű, szögletes ábrázolása nekem nagyon tetszik.

Nagy Adám (5 éves)

Ádám nagyon alapos munkát végzett. A sok játék mellett külön öröm boldog gyerekeket is látni a képen. A nap itt is zseniális.

Terplán Júlia (5 éves)

 Lendületes merész, kissé már szürreális munka. Először azt hittem szándékos a „buli” szó megjelenése a kép tetején, de aztán rájöttem Juli akar az lenni.

Szénási Andresz Axel (6 éves)

Axi a tőle szokásos minimalista stílusban teljesítette a feladatot. A lényeg megvan: csúszda, mászófal, homokozó és foci kell a gyerekeknek.

Kiss Réka Blanka (8 éves)

Réka rajzán feltűnik a drótkötélcsúszda, ami sok gyerek kedvence – és bevallom, nekem is. A rajzoló konkretizál, nem holmi élőlényt, hanem falovat szeretne a játszótérre.

Terplán Anna (7 éves)

A favár csúszdával Anna képén is feltűnik. Ha egyszer valóságban lesz egy játszóterünk, akkor  biztos hogy kell egy ilyet építeni. De ugyanez a helyzet a rajzon szereplő hintával is, ami nélkül nem játszótér a játszótér.

Égő Csongor (8 éves)

Talán lehetett volna hangsúlyosabb Csongor képén a föld alatti hódvár, amivel egy külföldi játszótéren találkozott először. Mély nyomott hagyott benne a föld alatti bujkálás öröme, nem csoda, hogy szeretne egyet a Pecatóhoz is. Ugyanez a helyzet a vizes játékokkal is, aminek megvalósítása már sokkal bonyolultabb feladat. Talán ez az egyetlen rajz, ahol a rajzoló gondolt a felnőttekre is, és egy tűzrakóhelyet is tervezett.

Égő Huba (8 éves)

Vár, csúszda, mászófal – alapfelszerelések ezen a rajzon is. Külön dicséret érdemli Hubát a vár ablakán kikandikáló fejért. Jó, hogy mozgásban látni a mászó kisfiút.
 

Gazdagh Emma (8 éves)

Emma rajza rendkívül dinamikus. Szinte látjuk a nyüzsgő, kúszó-mászó gyerekeket, az eleséggel gyermekeihez repülő maradat, a szárnyaló katicákat, pillangókat. Külön dicséret a katicás ruháért. Nagyon vidám rajz, nem véletlenül nyerte el a zsűri tetszését.

Marton Regő (8 éves)

A bérelhető kisautók miatt az egyik kedvenc rajzom Regő alkotása. Ráadásul a rajzoló nem bízza a véletlenre, meghatározta, hogy maximum 40 kg-ig terelhetők a járművek és 2000 Ft-ért bérelhetők.

Kiss Adám (10 éves)

Ádám a hagyományos láncos hinta mellé vízi csúszdát, drótkötélpályát és szivacslabda ágyúkat szeretne. De ez még semmi, interaktív rajzot készített, azaz kihajtható ablakokat ragasztott a képre, ami alatt magyarázó, hangulati szövegek szerepelnek. Profi ötlet, gratulálok.

Jantos Janka és Kiss Sára Panna (12 évesek)

A két lány együtt készítette a rajzot olyan alapossággal, hogy egy jó asztalos ez alapján el is tudná készíteni a várakat. Külön dicséretet érdemel, hogy ők voltak az elsők, akik beadták a rajzukat a kírás után pár nappal.

Kiss Péter Márk (12 éves)

Pingpongasztal, igen, pingpongasztal kell egy jó játszótérre. A rajzoló gondolt saját korosztályára is, de természetesen a kicsiknek a homokozó, a hinta és a mászóka sem maradhatott ki.

Mészáros Laura (14 éves)

Mi hiányzik a tótól? Hát a hajó, mi más? Laura játszótéri kalózhajója, nagyszerű ötlet. Nagyon szépen kidolgozott rajz, élénk színekkel, ahogy egy játszótérre illik. Az ugróiskoláért kölön pont.

Bakos Andrea (felnőtt)

Sajnos csupán egyetlen egy rajz érkezett a felnőtt kategóriába, pedig jó lett volna látni, a felnőttek milyen pecatavi játszóteret szeretnének.
Versenyen kívül, míg az én gyerekeim rajzoltak, összecsaptam egy rajzot.

Égő Ákos – versenyen kívül

Pályázók (csillaggal a zsűri szavazata, D-betűvel a zsűri dicsérete):

I. kategória (3-6 éves korig)
4 éves –  Kiss Noémi Kitty
5 éves –  Gazdagh Gréta   D **
5 éves –  Marton Matilda
5 éves –  Terplán Júlia  D
5 éves –  Nagy Adám   **
6 éves –  Szénási Andresz Axel

II. kategória (7-11 éves korig)
7 éves –  Kiss Réka Blanka D *
7 éves –  Terplán Anna
8 éves –  Gazdagh Emma ***
8 éves –  Marton Regő
8 éves –  Égő Csongor   D D
8 éves –  Égő Huba  D
10 éves –  Kiss Adám  D

III. kategória (12-16 éves korig)
12 éves –  Jantos Janka és Kiss Sára Panna  ***
12 éves –  Kiss Péter Márk **
14 éves –  Mészáros Laura * D

IV. kategória (17-99 éves korig)
Bakos Andrea

A tavalyi verseny értékelése itt található.

(2015.09.28. – Égő Ákos)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.