A Békás-forrás megint szép

A Bolha utca melletti Békás-forrás Pecató egyik természeti értéke. Évtizedek óta a környék egyik legjelentősebb forrása, sok éven keresztül a helyi a telektulajdonosoknak az egyetlen tisztavíz-nyerési lehetősége volt.
Számunkra, a pecataviaknak fontos, hogy ez az érték megmaradjon, ezért igyekszünk rendszeresen rendben tartani. Évekig egy ismeretlen jótevő tartotta karban a forrást, korlátot épített, kivágta a földből a lépcsőfokokat, gazolt, ha kellett. Az utóbbi időben viszont elmaradt a figyelem. A forráshoz vezető lépcső korlátja elkorhadt, veszélyessé vállt. A forrás melletti fa villámcsapás áldozata lett, és háromfelé hasadt, az egyik ága rádőlt a forrás kifolyó ágára. A növényzet több helyen elburjánzott, nehezen megközelíthető lett. A lépcső melletti információs tábla megrongálódott, vélhetően egy elhaladó tehergépkocsi szakította le a tetejét.
Megkértük az Önkormányzattól az engedélyt, és 2020. október 4-én néhány lelkes helyi lakos munkához látott, és rendbe rakta a forrást és közvetlen környezetét.

A csapat

A munkákról az egyik résztvevő, Vad Ász Mária Magdolna számolt be a közösség facebook oldalán. Érdemes itt is megosztani.

„Tízen dolgoztunk ma – remélem jól számoltam és nem hagytam ki senkit – 9-től fél 1-ig tán. Rendbe tettük a Békás-forrás területét, Paul Vero a fiával csodálatos lépcsőt rittyentett, hogy ne csúszkálva kelljen megközelíteni a forrást, egy dücskőt is biggyesztettünk az aljára a megfáradt vándoroknak pihenésül, vagy egyszerűen csak mert jó lesz ott elmélkedni, hallgatni a csendet, és nézni a forrást, ahogy előtör a föld alól a szép finom tiszta életvíz. 

A nagy fa egy részét, amely a forrás fölé dőlt levágtuk, amennyi szükséges volt, remélem, a benne élő milliónyi állatka feljebb tudott húzódni, még nem késő a tél elől elbujkálni.
A kivágott gazzal, az ágdarálóval először Égő Kati küzdött derekasan, hősiesen, majd befutott Bedi Károly is, akit szintén igencsak megizzasztott a gép (jelzem minket is a múltkor itthon, szóval nem lett a kedvencünk…).
Köszönet továbbá Felde Renátónak, aki láncfűrésszel jelentősen lerövidítette a bodzaállomány megritkítási munkáinak idejét is.
Kapuszta Tamás ásott és gereblyézett, fúrt és kalapált és görgetett, mikor mit kellett tenni, jómagam pedig a forrás környékét tisztítottam meg a belehullott forgácstól, gaztól, kövektől Katával együtt. Ákos és Tamás megjavították a korlátot, de azért nem azt jelenti, hogy rá kell tehénkedni, óvatosan kapaszkodjunk bele… 

Kérünk minden arra járót, vigyázzon a környezetre, nem azért, mert sokat dolgoztunk vele, hanem mert érték, mert szakrális helynek érzem, ott van a föld, a levegő, a víz, a tüzet magunkban visszük oda.  Ha pár méterrel beljebb haladunk, a forrás csermellyé, majd kis patakká szélesedik, itt láthatóan előszeretettel dagonyáznak a vaddisznók.
Egy igazi gyöngyszem ez a kis terület is itt Pecatón, vigyázzunk rá. Csikket, dobozokat, nylonzacskókat, miegymást NE hagyjunk ott magunk után. Örvendeztessük meg magunkat, egymást, a környezetet azzal, hogy tiszteljük ezt a kis csodát, amink ott (is) van.”

Frissítés 2020. 10. 05.
A cikk megjelenése után kiderült, hogy a Békás-forrást régebben Portik Benedek, Portik István, Méder Attila és Korfanti Mihály gondozta.
Köszönet érte.

2 hozzászólás

  1. Tóth Zoli szerint:

    Köszi! Szép lett!

  1. 2021. 01. 01.

    […] még a nehezebb időszakban is tettre készek. Egy októberi vasárnapon pillanatok alatt rendbe raktuk a Békás-forrást és környezetét úgy, hogy még egy csinos kis lépcsőre is futott az energiából.Itt […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.