A Bolha utca

Sokan azt sem tudják, hogy létezik, pedig 1982 előtt elképzelhetetlen volt nélküle a pecatavi élet. Mivel autós híd még nem létezett, így csupán földúton lehetett megközelíteni az üdülőtelepet, a leginkább használt utca pedig a Bolha-utca volt. Persze akkor még nem így hívták, ezt a nevet akkor kapta, amikor elnevezték a Pecatavi utcákat is.

A zölddel jelölt szakaszok most is járhatóak

Ez a földút a Bolha-hegy lábánál, a Benta-pataktól körülbelül 70 méterre fut, és követi annak vonalát. Az utcát nyugatról a Bolha-hegy természetvédelmi területe, keletről pedig parcellázott ingatlanok övezik. A pecatavi Kertbarátok útjától egészen a biai Nagy utcáig tart, pontosabban a 8106 számú Etyeki útig. Bár a Google térkép most helytelenül jelöli, a Kertbarátok útja a Platán utcánál véget ér, onnantól már Bolha utcának hívják.

Amíg működött a Bolha-hegyi bánya, a kitermelt kövek egyik fő szállítási útvonala volt (a másik út ami a dombtetőn vezetett hamarabb megszűnt). Nagyon régi út, a XVIII. században már létezett, és az is biztos, hogy a 90-es években még rendszeresen használták ezt a közel két kilométeres szakaszt.

A régi ingatlantulajdonosok is sokat meséltek az útról. Száraz időben nem volt probléma, a gond akkor kezdődött, amikor felázott. Annak idején, amint meglátták a horgászok a közelgő esőfelhőt, azonnal összecsomagoltak és igyekeztek mielőbb elhagyni a tavat. A sár nagy úr, ha leszakadt az ég, akkor egy ideig nem lehetett elhagyni a környéket. Volt, hogy a bátrabbak nekiindultak, de a vége az lett, hogy egymást húzták ki a sárból. Ennek néha egy-egy autóalkatrész is az áldozata lett. Egyszer egy mentésnek egy Trabant lökhárító is kárát látta. Nem volt egyedi eset.

A 2000-es évek végére már csak a kóbor turisták taposták, de még végig lehetett sétálni rajta. Aztán megjelentek a lovardák. Először 2011 nyarán a Bolha-Ranch települt a Bolha utca mellé az út biai végén. Az utca körülbelül 500 méteres szakaszát járhatóvá tették, de a folytatás elgazosodott. Jelenleg egy trágyadomb után már nem lehet tovább haladni gyalog sem. Egy darabig el lehetett fordulni nyugat felé a Bolha hegyre, de az utóbbi időben az utat sajnos villanypásztorral lezárták, nincs kerülőút.

Az utca Pecató felőli oldalára 2019 elején egy másik lovarda települt. Ők úgy kezdték, hogy azonnal lezárták az utcát egy sorompóval, a Bolha hegy természetvédelmi területének egy részére pedig villanypásztort teleptettek, ráadásul olyan szerencsétlenül, hogy az egyik turistaútvonalat teljesen lezárták. A Bolha utca felől nem lehetett megközelíteni a Bolha-hegyi hasadékbarlangot.

2019. május végén a Biatorbágy Pecatóért Egyesület, a Biatorbágy Értéktár Bizottság, valamint a Biatorbágyi Tájvédő Kör Egyesület felhívta Biatorbágy város Önkormányzatának figyelmét az illegális lezárásra. A készülő lovarda tulajdonosa, Budai István akkor a szemetelők, idegen lovas turisták és a motorosok megállítását hozta fel indokul. Annyit sikerült elérni, hogy a lezárás egy részét később elbontották, gyalog ki lehet kerülni a sorompót, de a város felé haladva egy villanypásztor most is lezárja az utat.

A 2019. évi Összefogás Építési alapból (MO/1025/2019 iktatószámon) a lovarda tulajdonosa egymillió forintot igényelt a Bolha utca 6910-0176/8 hrsz. közötti szakasz murvázására. Így jelenleg körülbelül 500 méter hosszan murvával és építési törmelékkel megerősített, jól járható út van egészen a lovardáig. A két lovarda közötti útszakasz nyomvonala ma már nehezen felismerhető.

De miért is lényeges ez az elfelejtett utca, hiszen autóval mindenki a Sóskúti út felől közelíti meg Pecatavat?

Autóval igen, de kerékpárral gyakorlatilag megközelíthetetlen Pecató. A keskeny, ugyanakkor egyre nagyobb forgalmú 8104 jelű főút életveszélyes még a tapasztalt, felnőtt kerékpározóknak is. Ráadásul 12 év alatti gyermekeknek tilos főúton kerékpározni. A pecatavi kerékpárútra évek óta óriási az igény, teljesen egyértelmű, hogy a Biatorbágyot és Pecatót összekötő utca csodálatos lehetőség lenne. A város biztonságos megközelítése azokat is ösztönözheti a kerékpár használatára, akik egyébként autóba ülnek, így a környezetvédelem sem elhanyagolható indok. Pecató Kertbarátok teréről a Kálvin téri általános iskola körülbelül 3 kilométeres kerékpározással elérhető lenne.

A Biatorbágy Pecatóért egyesület 2020-ban tervezte, hogy saját erőből elvégzi a Bolha utca geodéziai felmérését. Viszont az Önkormányzattal való egyeztetésük közben kiderült, hogy az Önkormányzat már elvégezte, sőt mára már megérkezett a jegyzőkönyv is. Tehát a városvezetésnek is célja a Bolha utca állapotának visszaállítása és – egyelőre földútként – járhatóvá tétele a gyalogos, ill. kerékpáros forgalom számára. Ezt az év eleji egyeztetésen is megerősítették az egyesület képviselői számára, akik erről egy Facebook posztban tájékoztatták a helyieket.

Tájékoztató a Biatorbágy Pecatóért Egyesület facebook oldalán:
Gyalog, kerékpár út kialakítása a Bolha utcában: mikor lesz a kitűzés?
Egyesületünk már a tavalyi évben elindította a Bolha utca geodéziai felmérését, melyet saját költségen terveztünk megvalósítani. Amikorra a kitűzésre került volna sor, az Önkormányzatot értesítettük szándékunkról. Ezt követően derült ki, hogy az Önkormányzat elkezdte a geodéziai felmérést és a Földhivatalra várva, mostanra már megkapták a kitűzési vázlatot. A kitűzésre egyelőre nem került sor, azonban január-februárra ígérték. A tervek szerint egy járható, valamilyen burkolattal ellátott utca kerül kialakításra egészen az etyeki útig. Egyesületünk felajánlotta segítségét egy esetleges zöld kerékpár-, és gyalogos út létesítéséhez.

Az, hogy mikor gördülhetnek rá az első bringások, még számos apró részlettől függ.

A régi út vonalában a két lovarda között több helyen növények, fák, bokrok nőttek, így a növényzet gyérítésére biztos, hogy szükség lesz. Ki kell alakítani körülbelül 900 méter, kerékpárral is járható utat úgy, hogy közben azt is szem előtt tartják, hogy az utca természetbeli elhelyezkedése határozza majd meg az esetleges pecatavi ivóvíz-hálózat nyomvonalát is.

A Bolha utca biai vége gyakorlatilag az épülő Budapest-Balaton kerékpárúthoz csatlakozik, viszont van esély, hogy épül egy másik alternatív kerékpárút a Füzes-patak mellett. A tervezésnek lehet befolyása Pecató kerékpáros elérhetőségére is.

Mindig az első lépés a legnehezebb, de ezen már szerencsére túl vagyunk. Biztos vagyok benne, hogy a közös cél meg fogja hozni gyümölcsét, és ha bármilyen segítségre szükség lesz, akkor a pecataviakra lehet számítani.

Frissítés 2021. 04. 01.

Frissítés 2021. 04. 09.

Szépen halad a Bolha utca építése, ma is dolgoztak rajta. A teljes nyomvonal megtisztítva, legyalulva, a geotextíliára fektetett első réteg 0-65-ös murva már majdnem kész. Ez után egy 0-20-as réteget kap amit keményre hengerelnek, hogy bringával is jól járható legyen. Nemsokára kész lesz a környék legszebb utcája, amin végre biztonságosan megközelíthető lesz Biatorbágy.

Ami furcsa volt, hogy a Pecató irányából még mindig áll a sorompó és két (!) villanypásztor is lezárja az utat. Remélem ezek is hamarosan eltűnnek.

3 hozzászólás

 1. Kovacs Béla szerint:

  Az életveszélyes kutyákkal nem lehetne valamit kezdeni? RIta, polgárőrség, sintérség?

  Munkagép mennyi idő alatt oldaná meg a sorompó problémát?

 1. 2021. 02. 21.

  […] lehetett megközelíteni: autóval Etyeki út felől a Bolha-hegy mellett egy földúton, (Bolha utca) vagy a Benta-patakon átívelő kis hídon gyalogosan átkelve. Akkoriban a Repkény utca […]

 2. 2021. 04. 26.

  […] A Bolha utca […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.