A fák gallyazása polgári kötelesség, lenne…

A pecatavi ingatlantulajdonosok a lakossági fórumon jelezték, hogy a növényzet sok helyen benőtte az elektromos vezetékeket. A Biatorbágyi Polgármesteri Hivatal Beruházási és Vagyongazdálkodási Osztálya továbbította a kérést és jelezte a balesetveszélyt az ELMŰ felé, és kérte a szolgáltatót, hogy a soron következő gallyazási munkálataiba ütemezze be a Pecatavat is.

Az ELMŰ részéről megérkezett a válasz, amit ezennel megosztunk:

“Budapest, 2014. 10. 22.
Biatorbágy Polgármesteri Hivatal
Ügyiratszám: 6600105/KCLML/294560/2014/H
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-53847/2012
Ügyintézőnk: Gorzsás Gábor
Felhasználó azonosító száma: 20868366

Tárgy: Tájékoztatás

Tisztelt Ügyfelünk!
Társaságunkhoz érkezett levelére, tájékoztatásul közöljük, a villamosművek, valamint a termelői, magán- és közvetlen vezetékek biztonsági övezetéről szóló 2/2013. (I. 22.) NGM rendelet (a továbbiakban NGM rendelet) 10. § (1) bekezdése szerint a föld feletti vezeték biztonsági övezetében tilos olyan növényzet telepítése és tűrése, amelynek magassága kifejlett állapotában meghaladja a 4 métert.

Tekintettel arra, hogy a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 112. §-a alapján első sorban a tulajdonost illeti meg a dologgal való rendelkezés joga, a biztonsági övezetet sértő növényzet gallyazásának elvégzésére is az adott növényzet tulajdonosa köteles.

A címet rendszerünkben rögzítettük, szerelőink hálózat bejárás során ellenőrzik, és a balesetveszély megszüntetésének mértékéig a lehetőségekhez képest elvégzik az ágak visszavágását, de a fentiek értelmében ez nem társaságunk feladata közterületen (hanem az Önkormányzaté), illetve magánterületen pedig a tulajdonosé. Mivel elsősorban a hálózatunk védelméről van szó a beavatkozás nem feltétlenül a kertészeti előírások figyelembe vételével történik.

Amennyiben levelünkkel kapcsolatban bárminemű további kérdése, észrevétele, javaslata lenne, kérjük, – elosztói felhasználási hely azonosítójára hivatkozva – hívja a 06-40-38-38-38-as kékszámunkat vagy mobiltelefonról (a mobilhálózatának megfelelő előhívószámmal) 06/20/30/70-978-56-11-es számunkat, ahol munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére.

Tisztelettel,
Tagscherer Attila
Ügyfélszolgálati irányító

Gorzsás Gábor
ügyfélszolgálati főelőadó
ELMŰ-ÉMÁSZ Ügyfélszolgálati Kft.
az ELMŰ Hálózati Kft. megbízásából

Tehát közterületen az Önkormányzat, magánterületen pedig a tulajdonos kötelessége az elektromos vezetékek környezetének megtisztítása. A Pecatónál jellemzően a fák magánterületen találhatóak, telepítésük sok esetben még az elektromos hálózat kiépítése előtt megtörtént, így gyakori hogy a növényzet magassága mára a 4 métert jóval túllépte. Az eddigi gyakorlat azt mutatta, hogy az ELMŰ a gallyazást biztonsági okokból az elhanyagolt ingatlanok esetében is elvégezte, és ahogy a fenti tájékoztatásban is jelzik, nem a kertészeti előírások figyelembevételével, azaz vágtak, amit értek.

Sok ingatlantulajdonos örömmel megtenné a ritkítást, de pontosan az említett biztonsági okokból nem mer belevágni a korántsem veszélytelen feladatba. Ne feledjük, az ELMŰ munkatársai is áramtalanított rendszer mellett végzik az ilyen jellegű ritkítási munkálatokat. Ha valaki eleget téve a polgári kötelességének mégis belevág, a szó szoros értelmében, akkor azt különös elővigyázattal tegye!

 (Égő Ákos)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.