A megyei matrica 2015. január 1-től kötelező

2015. január 1-jével változnak egyes útszakaszok használati díjai, az eddig díjmentesen használható utak jó része fizetőssé válik. A biatorbágyi lakosoknak ez sajnos többletkiadással jár, megyei matricákat kell vásárolni évi 5000 forintért. Elviekben ez nem lenne kötelező, de hiányában nagymértékben bonyolódik a fővárosba bejutás, de még egyes bevásárlóközpontok elérése is.

A Pecató földrajzi helyzeténél fogva speciális helyzetben van. Mint már volt róla szó, a fővárosba jutás több útvonalon is megoldható, az M1-es autópályán kívül az M7-esen is gyorsan a városba érhetünk. Eddig az M7-es felé csak akkor mehettünk, ha rendelkeztünk valamilyen fajta e-matricával, amiből a legolcsóbb a heti, 2975 Ft volt. A megyei matrica megváltásával a minket érintő – eddig fizetős – érdi és pusztazámori lehajtók közötti utat is használhatjuk, vagyis évi 5 000 Ft-ért Sóskúton és Biatorbágyon keresztül is elérhetjük a fővárost. Ha valaki csak a Pecató-Budapest útvonalon közlekedik, akkor akár jól is járhat az új útdíjjal.

P { margin-bottom: 0.08in; }

 A Pest megyei matrica
érvényességi területe

Hallottunk némi türelmi időről is az új díjak kapcsán. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalán a következő olvasható:
“Türelmi idő is segíti a közlekedőket, hogy megszokják, hogy egy adott megyében mely szakaszokon érvényes a megyei matrica. Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat jövő januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 Ft) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak.”

Volt egy rossz érzésem, és felhívtam a NÚSZ ügyfélszolgálatot, vajon hogy is fog működni ez a büntetési rendszer?
Ha matrica nélkül január 1. után felhajthatunk az új fizetős szakaszra, és a megfigyelőrendszerük regisztrálja a járművünket, akkor bizony minden egyes esetben 14 875 Ft a büntetés, amiről értesítést és csekket küldenek. Ha legkésőbb február végéig kifizetjük a megyei matrica díjat (vagy bármilyen más e-matricát), és fizetünk plusz 1470 forint (!) szolgáltatási díjat, akkor érvényesnek tekintik az úthasználatot, és kérvényezni lehet a büntetés eltörlését. Vagyis a rendszer nem automatikus, semmiféle türelmi idő nincs, az ügyfeleknek kell intézkedniük, ha nem akarnak bírságot fizetni.

Biatorbágy mostantól csak fizetős autópálya-szakaszon elérhető

Ezek után felmerül a kérdés, hogyan lehet megyei matricát venni még január elseje előtt. Sehogy!
A matrica kizárólag az év első napjától elérhető, 1500 értékesítési ponton és az ügyfélszolgálati irodákban. Hozzánk legközelebb a budaörsi ügyfélszolgálatnál lesz kapható. (De nehogy autópályán menjünk oda, mert büntetés lesz a vége!) Online egyedül az ematrica.autopalya.hu oldalról lehet vásárolni egy ingyenes regisztrációs folyamat után. A megszokott módokon, azaz SMS-ben vagy applikációval csak februártól működik a rendszer.

Figyeljünk oda a járműkategóriákra, mert például egy dobozos kis furgonra dupla díjat kell fizetni. De nem kommunikált tény is, hogy a heti és havi matricák árai is a duplájára nőttek ebben a kategóriában. Egy teherautónak vizsgáztatott Suzuki Swift megyei díja 5000 Ft helyett 10000 Ft.  Ha teherautó van írva a forgalmiba akkor dupla a díjtétel.

Díjkategóriák és a megyei útdíjak árai

  • D1M (motorkerékpár)  – nincs
  • D1≤ 3,5 t (személygépkocsi-és vontatványa 7 főig) – 5000 Ft
  • D2≤ 3,5 t (szeméylgékpocsi 7 fő felett, lakóautó, tehergépkocsi) – 10 000 Ft
  • U (D2 és B2 kategóriák vontatványai)  – 5000 Ft
  • B2 (busz) – 20 000 Ft

A megyei matrica kapcsán az átgondoltságnál és a felkészültségnél csupán a kommunikáció jobb. Úgy gondolom, lesz ezzel még gond bőven. Abban pedig csak reménykedni tudok, hogy január elsején az online értékesítés nem omlik össze.

Frissítések:

2015. 02. 01.
Minket érintő fontos változás, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2015. február 1-jével hatályba lépő rendeletmódosítással kapcsolatban  a megyei matricák nem a megyehatár előtti utolsó, hanem a megyehatár utáni első csomópontig lesznek érvényesek
A változásokkal kapcsolatos kérdések és válaszok itt olvashatóak:  http://www.nemzetiutdij.hu/Dijfizetes/Kerdesek-valaszok/

2015. 01. 02.  Hibaüzenet:  
Figyelem: Az
elektronikus értékesítési rendszer (ematrica.autopalya.hu) stabilan
működik, azonban a hirtelen megnövekedett látogatószám miatt egy-egy
művelet hosszabb időt vehet igénybe, ezért megértésüket és türelmüket
kérjük. Amennyiben halasztani tudja vásárlási szándékát, akkor kérjük a
műveletet egy későbbi időpontban próbálja meg ismét.

Eközben
ahányszor próbálkozom a fizetéssel mindannyiszor új tételként
szerepelteti. Ha véletlenül egyszer csak sikerül akkor az eddigi összes
próbálkozásokat új megrendelésként számlázza.


Aztán ha ez után bármit tennék:

Hiába reménykedtem, 2015. január 1-én estére az online fizetési rendszer összeomlott.


(Égő Ákos – 2014. 12. 31.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.