A Városgondnokság tavaszi karbantartása a Pecatónál

A tél ismét megtépázta a Pecató utcáit. Például a Horhos utcán olyan mély árkok keletkeztek, hogy személyautóval nagyon óvatosan kellett közlekedni, nehogy leverjük az autó alját. Sajnos, csapadékvíz elvezetés hiányában erre minden télen és minden nagyobb esőzéskor számítani kell. Nem véletlenül Horhos a neve az utcának.

A horhos az ómagyar horhó, horony szavunkból származik, mely árkot barázdát jelent.
Az online magyar értelmező szótár a horhos főnevet így határozza meg:

  1. Tájszó: Víz mosta árok, szakadékos hegyoldalban lezúduló víztől képződött meredek út; mélyút.
    A horhos közepén vezet egy meredek gyalogút. A horhos idővel egyre mélyebb lesz, mert kivájja a víz.
  2. 
Földrajz: Vízmosta mélyedés egy hegyoldalban, amely meredek oldalú, alul keskeny, nagyobb árokhoz hasonlít.
    A horhosban egy kocsiút vezet a hegyre fel. A horhos esős időben nem járható, mert nagy benne a sár.

Idén tavasszal Molnár János vezetésével a Városgondnokság megkezdte a környék rendbetételét, és elvégezte a kritikus területeken a murvás útjavításokat.
Pár nappal ezelőtt egy nagyszabású szemétszedés keretében megtisztították a 8104 út mindkét oldalát egészen Biatorbágy városhatárig, valamint a Pecatónál a Repkény utcát, azaz a bekötőutat. 210 zsák szemetet gyűjtöttek össze. A lehajtótól ismét el kellett vinni az illegálisan lerakott zsákokat, még neoncsövek is voltak az út mellé dobva. A lehajtó mellé lerakott zsákok véleményem szerint zömében nem a pecataviaktól származnak, viszont az út mellett a poharakat, sörös- és cigarettás dobozokat sajnos szinte biztos, hogy helyiek dobálják szét. Szégyenletes az is, hogy a Pecató utcáin is rendszeresen látni ilyen jellegű szemetet, melyet vagy autóból, vagy séta közben dobálnak el. Van egy utca, ahol ez rendszeres, szinte meg lehet határozni, melyik a kedvenc söre az elkövetőnek.

A kátyúzás két napig tartott, a bekötőút padkáit, a Horhos utca egy részét és a Kertbarátok terén a parkolóhelyeket javították. Több teherautónyi murva érkezett, csupán a parkoló elemésztett egy fuvart. A kátyúzást a biatorbágyi PRÍM 41 Kft. végezte, aki megnyerte a helyi útjavítási tendert ebben az évben. A munkálatok vezetője nagyon pozitívan állt a lakosok kéréseihez, például a Hold utcában a betonút és a földút találkozásánál kialakult veszélyes árkot szárazbetonnal javíttatta. Tudomásom szerint ilyen jellegű munka nem szerepelt a tervek között, ez pusztán a lakosok kérésére történt.

Örülünk a javításoknak, de tudjuk azt is, hogy számos utca van még, ahol szükség lenne az ilyesmire. A horhos – természeti adottságaiból kifolyólag – a következő nagyobb csapadékkor ismét tönkre megy, a megoldás egy vízelvezető-rendszer kivitelezése lenne, amiben a lakosok sokat tehetnének.

(Égő Ákos – 2015. 03. 07.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.