Ágdarálót vásárolt a pecatavi közösség

A történet úgy kezdődött, hogy július közepén Moldován Robi feldobta a Pecató közösségi oldalára az ötletét, hogy bizony meg kellene oldani a zöldhulladék problémáját. „… el kellene gondolkodnunk valamilyen megoldáson, mert a temérdek mennyiségű zöldhulladékot, amit kitermelünk a kertjeinkből, valamint a közterületünkről, az utcákról, már nem tudja elnyelni Pecató. Az eleve keskenyebb utcák sok helyen már-már járhatatlanok, a bokrok egyre beljebb és beljebb nőnek, az utak egyre szűkösebbek, kénytelenek vagyunk nyírni. Séta közben elhagyott kertekben, utcasarkokon, bokrokban, mindenfelé csak a lenyesett hulladék van elrejtve.”

A zöld hulladék lerakása szabálysértés!
Sajnos, egy rossz gyakorlatot követve sokan hiszik, a természetben lebomló anyagok elhelyezése nem jelent természetkárosítást, hiszen „úgyis elbomlik”. Ez azonban tévedés: a zöldhulladék lerakása Hulladéktörvény értelmében illegális hulladéklerakásnak számít, és komoly bírsággal sújtják, aki ilyet tesz. A friss ágaknak sok-sok év kell, hogy nyomtalanul eltűnjön, de ez sosem következik be, mert minden évben halmozódik egymásra. Nézzük csak meg, milyen szörnyű zöld szeméttelepekhez vezetnek az ösvények Pecató déli erdősávjában a Tiszavirág utcáról! Azt gondolom, mondani sem kell, hogy ezek a lerakók fokozott tűzveszélyt jelentenek.
Bővebben a zöld Pilisi Parkerdő oldalán.

A legjobb megoldás a levágott ágak helyben való feldolgozása, vagyis ledarálása könnyen komposztálható forgáccsá, mulccsá. Az Önkormányzat részéről folyamatos segítségre nem számíthattunk, így csakis egy saját berendezés jöhetett szóba. Az olcsó, áruházi háztartási gépek felejthetők, Robiék azonnal a használt ipari berendezéseket kezdték felkutatni. Ezek viszont nagyon drágák, ezért okosan és megfontoltan kellett keresni. A zöldhulladék szakértő Korfanti Gábor sokat segített a megfelelő, erős gép megtalálásában. A választás végül egy DGS150001 típusszámú, kis méretű ipari aprítóra esett. Ennek az új ára 680 000 Ft, de mivel készleten volt egy csupán 18 órát futott használt darab, azt megkaphattuk ötszázezerért.

Megindult az elsőre kilátástalannak tűnő pénzgyűjtés. Fél millió forintot összegyűjteni nem kis feladat, de valahogy mindenki érezte a dolog súlyát. Aki tehette, hozzájárult, és közben még az útfelújításra is adakoztunk. Robi és Zsuzsi sorra járta az ingatlanokat. A minimális hozzájárulásokat elsőre 10 000 Ft-ban jelölték ki. Gyűlt a pénz, 300-nál tartottak, de még messze volt a vége. Természetesen megkeresték a Biatorbágy Pecatóért Egyesületet is, hogy egy kis összeggel járuljanak a géphez, de sajnos elutasítást kaptak arra hivatkozva, hogy az egyesület csak számla ellenében a teljes vételárat fizethetné, de erre most nincs lehetőség.
Párhon Lili online licitet indított, saját holmijaira, és a befolyt összeget az ágdarálóba adta. Sokat lendített az ügyön egy éppen külföldön dolgozó pecatavi 300 eurós hozzájárulása. A szálakat végül Sípos Márti fogta össze, és Robival még 70 ezret meghiteleztek a projekthez. Sokan ugyanis csak a szeptemberi fizetésükből tudtak hozzájárulni.

A 15 lóerős motor egy rántásra indul

Márti megrendelte, és augusztus 29-én a Pecatavi Latin Partyn a Kertbarátok terén már ott állt a csinos piros ágdaráló. Műszaki felépítés tekintetében a gép egy 420 cm3-es, 15 lóerős, négyütemű XR2100 Briggs & Stratton benzinmotorral hajtott, vágótárcsás aprító, ami akár 100 mm vastag ágak feldolgozására is képes. Gumikerekes önhordó felépítménye van, így mint egy utánfutót, bármilyen vonószemes gépkocsival könnyű mozgatni. Össztömege 258 kg.
A végösszeg 521 000 Ft volt számlával, tartalék ékszíjjal, késekkel, kiszállítással. A pontos elszámolást a közösség Facebook oldalán közöljük majd.
Komoly menet volt, köszönet a résztvevőknek, köszönet a felajánlóknak.

Ha valaki szeretné használni a gépet az alábbi linken lehet időpontot foglalni: https://pecato.hu/agdaralo/

Darálásra fel, éljen a mulcs!

A Pecatavi Latin Partyn leleplezték az új gépünket


Időpont foglalás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.