Az ingatlan átminősítés az év végéig még ingyenes

A földhivatali nyilvántartásban a pecatavi ingatlanok általában zártkertként szerepelnek. Egyre többen vagyunk azonban, akik a Pecatavat állandó lakóhelynek választottuk, és a hobbiszerű földművelésünk kimerül a fűnyírásban. Azt hihetjük, hogy ez így rendben is van, pedig jó ha tudjuk, hogy a zártkerti ingatlanokra a 2007. évi CXXIX. számú, a termőföld védelméről szóló törvény 5/A. §-a értelmében hasznosítási kötelezettség vonatkozik, ha ilyesmit nem végzünk, akkor akár földvédelmi bírságot is kaphatunk. Arról nem is beszélve, hogy ha építkezni szeretnénk, akkor bizony át kell minősíteni ingatlanunkat.

Ha esetleg elvesztek volna a régi iratok, vagy nem találjuk a tulajdoni lapot, akkor a földhivatal online felületéről ügyfélkapu eléréssel az ”Ingatlan keresése pontosan ismert helyrajzi szám alapján” menüpont alatt díjmentesen informálódhatunk, de akár letölthetünk E-hiteles tulajdoni lap másolatot (3600 Ft-ért) vagy térképmásolatot (2250 Ft-ért), amin az is nagyszerűen látszik, ha esetleg már osztott volt az ingatlan.

A jelenlegi szabályozás szerint 2017. december 31-ig díjmentesen lehet kérni az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott ingatlan művelési ágának művelés alól kivett területként történő átvezetését.

Ez a valóságban sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt a nyakatekert meghatározás alapján gondolnánk. Egy kérelemmel kell fordulnunk a megyei illetékes földhivatalhoz, jelesen a Budakeszi Járási Hivatal Földhivatali Osztályhoz, melyet a földhivatal weboldaláról (vagy ide kattintva pdf vagy doc formátumban) letölthetünk. Elég egy példányban kitölteni, kinyomtatni, majd bevinni a hivatalba. Az eljárást a tulajdonosnak kell kezdeményezni, a dokumentum beadásával személyazonosságot kell igazolni. Ha a tulajdonos valamiért nem ér rá, akkor meghatalmazott is beviheti az okmány. Osztott tulajdon esetében az összes tulajdonos hozzájárulása kell.

“A zártkerti ingatlan művelés alóli kivonására irányuló eljárás nem mentesíti a tulajdonost a zártkerti ingatlanon fennálló építmény ingatlan-nyilvántartási feltüntetéséhez szükséges más hatósági engedélyek beszerzésének kötelezettsége alól.”

A Budakeszi Járási Hivatal Földhivatali Osztály Budapesten található a XI. kerület Karinthy Frigyes út 3. alatt. Tömegközlekedéssel a Móric Zsigmond körtéri metrómegállótól sétálva gyakorlatilag egy perc alatt ott vagyunk. Autóval javaslom az Alle áruház fizető parkolóját, ahol jelenleg egy óra 200 Ft (ennyi idő alatt el is intézzük az ügyet). Innen egy utcahosszat gyalogolva öt perc alatt a földhivatalban lehetünk.

A nyitva tartás hétköznapokon 08:30 – 12:00 és 13:00 – 16:00 között van. Pénteken csak délig vannak. Én reggel mentem, szinte nem volt senki, az irat beadása öt perc alatt megtörtént. Az ügyintéző tájékoztatott, hogy a határozatot egy hónapon belül megkapom. Kérdésemre, hogy mennyi lesz az illeték, ha valakinek nem sikerül idén elintézni, annyit mondott, hogy nem tudnak semmi konkrétumot, a tavaly év végi határidőt is meghosszabbították, ezért tudnak idén is díjmentesen eljárni. Nem tudni mi lesz jövőre. Ezért minden pecatavinak javaslom, akinek ingatlan fejlesztési tervei vannak, idén még szánjon rá egy kis időt „az ingatlan művelési ágának művelés alól kivett területként történő átvezetésére”. Imádom a hivatali zsargont.

(2017. 11. 10. – Égő Ákos)FRISSÍTÉS!

2017. december 8-án – szinte napra pontosan egy hónapra a beadás dátumától – megérkezett a határozat, melyben tájékoztatnak, hogy a művelés alól való kivonás megtörtént az ingatlan a jövőben “zárkerti művelés alól kivett terület, hétvégi ház, udvar, gazdasági épület” lett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.