Bilétát a kutyákra!

A Pecatónál – mint minden családi házas övezetben – rengeteg kutya él. Ma már szinte az összes lakott ingatlanon élnek állatok is. Azt tudjuk, hogy a Pecató területén a telkeket eredetileg nyaraló vagy kert céljából parcellázták, így azok körbekerítésekor sok esetben csak a minimálisra szorítkoztak. Saját tapasztalatból mondom, hogy a kiköltöző lakosoknak sem az első dolga a biztonságos kerítés felépítése. Nyilván ez nem jó dolog, de egy komoly védelem komoly összeget is igényel. De még ha egy pecatavi Jurassic Parkot építünk, akkor is előfordulhat, hogy a házi kedvenc valahogy az utcára kerül. 15 éve még örültek a nyugdíjasok, hogy a kutyáink elkísérték őket a buszmegállóig, de mára sokat változott a helyzet a Pecatónál is.

Az 1998. évi XXVIII. számú állatvédelmi törvény 5. § első bekezdése kimondja: „Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról” De a kutya nem kerékpár, amit lelakatolva, biztonságosan be lehet zárni egy garázsban. A kutya a legbiztonságosabbnak hitt kertből is kiszökhet, ha például valamilyen trauma éri.

Nem szándékom most belemenni a felelős állattartás kérdéseibe, az ivartalanítás, a kötelező védőoltások szükségességébe az elengedhetetlen digitális azonosításba. Az ítélkezés helyett inkább próbálok megoldást keresni a bajban. Ezért javaslom mindenkinek, hogy valamilyen módon tegye egyszerűen azonosíthatóvá a kedvencét, ha az esetleg meglógna. A chippelés tulajdonképpen erre is szolgál, de a gazdi adatokat általában csak az állatorvos tudja kiolvasni, ő meg ritkán van kéznél. Sokkal egyértelműbb megoldás egy jól látható biléta az állat nevével és a gazdi telefonszámával.

Körbenéztem keresve a legjobb biléta gyártót, és számos webáruházat találtam. Postán akár három-négy napon belül megérkezhet az egyedi feliratos biléta. Például a http://ajandekgravirozas.hu oldalról rendelve, két oldalon egy-egy szóval gravírozva, kulcskarikával 1990 Ft/db lenne a kék, zöld vagy piros alumínium csont.

A legésszerűbb megoldásért nem kell messzire menni, hiszen itt van a biai Hétköznapok Műhelye. Jelenleg 1-2 munkanapos határidővel tudják vállalni a színes kör vagy csont alakú kutyabiléta gyártását. Az egyoldalas biléta ára pecatavi lakosoknak kedvezményesen bruttó 1490 Ft, a kétoldalas bruttó 1790 Ft. A bilétákat vagy a Vasút u. 9-ben vagy a Pecatóhoz még közelebbi Nagy u. 67-ben található papírboltban is át lehet venni. Kipróbáltam, csak ajánlani tudom.

Hétköznapok Műhelye
Cím: 2051 Biatorbágy, Vasút u. 9.
Nyitva tartás: H-Cs: 9 – 17, P: 8 – 16 (ebédidő 13-14)
Mobil: +36 70 387 1194
Web: www.fair-play.hu/index_papirbolt.html

Ne sajnáljuk hát azt a pár ezer forintot, még akkor sem, ha azt hisszük, a kutyánk a zárt kertben biztonságban van. A helyiek segíteni fognak, ha úgy alakul, csak mi is segítsünk egy kicsit.

(2018. 03. 01. – Égő Ákos)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.