Bolha-hegyi hasadékbarlang

A Pecatótól északi irányban, a Bolha hegyen található egy nagyon különös, védett hasadékbarlang, amit a helyiek sem nagyon ismernek. Az internetes kutakodás sem vezet eredményre, csupán a www.termeszetvedelem.hu oldalon található információ a barlangról. Általában nem így képzelünk el egy barlangot, ha valaki nem figyelmes, akár el is sétálhat mellette. Csupán közvetlen közelről fedezhető fel a néhány galagonyabokor tövében található bejárata, ami tulajdonképpen egy körülbelül 3 méter hosszú és kevesebb mint fél méter széles repedés a földfelszínen. Ha óvatosan közel megyünk, látjuk, hogy igen mély, pontosan 4,5 m. Vagyis ha kutyával, vagy kisgyerekkel sétálunk arra, óvatosan közelítsük meg, mert a bejárat környezete lefelé lejt és igen omladékony.

A barlangba a nagyon mély és keskeny lejárat miatt megfelelő gyakorlat és felszerelés nélkül igen veszélyes leereszkedni. A 23 méter hosszú járatot 1990-ben Szabó Zoltán és Visnyei Zsolt feltérképezte.


Nagyobb térképre váltás

A Magyar Állami Természetvédelem Hivatalos honlapján a keletkezéséről és a járatairól a következő információkat olvashatjuk:

“A Bolha-hegyi barlang mind a tektonikus hasadék, mind a korrózió nyomait magán viseli. Kialakulásában főként a mozgások okozta törések játszottak túlnyomóan szerepet, azonban néhány helyen a főte közelében gyenge eróziós nyomok utalnak a felszínről beszivárgó, – a növényzet gyérségéből adódóan – enyhén agresszív víz munkájára. 

A járatok összhossza 23 méter. A bejárati hasadékakna 4,5 m mély. Alján egy közel vízszintes igen keskeny átbújó vezet a Denevér-kürtő aljához, a Titok-termbe. Innen nyílik az Oldott-ág, amely kb. 4 m hosszú. Főtéje ívesen záródik. Végében kicsiny lyukon át bújhatunk be a Kaotikus omladék-termébe, amely egy omladékkal átszőtt termecske. Bejárásakor egy keskeny lefelé induló hasadék került elő, mely erős huzatjáról a Vihar-ág nevet kapta. Képződményei nincsenek. Kitöltése kőzetmorzsalék, és a felszakadásból-eltömődésből származó törmelék, omladék. “

Bővebben: http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_4720-7

Közelről is alig látszik a bejárat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.