Csak az összefogás marad

A Pecatóért Egyesület elnöksége őszi egyeztetésen járt a Biatorbágyi Önkormányzatnál, ahonnan sajnos nem túl jó hírekkel tértek haza.

A Polgármester úr arról tájékoztatott minket, hogy az önkormányzati pénzeket központilag jelentősen megnyirbálták, így a fejlesztések jó része csúszik. Nagyon szeretnének segíteni, de sajnos nincs forrás, a pecatavi térség anyagi támogatása és fejlesztése idén már nem jöhet szóba. Igyekeznek megoldást találni, de a jövő év sem tűnik túl kecsegtetőnek.

Talán a leginkább aktuális kérdés, a bevezető lehajtó – a Repkény utca – közvilágítása. A dolog jelenlegi állása szerint az engedélyezett tervek megvalósításából idén már nem lesz semmi.
A buszmegállóhoz vezető erdei gyalogút elvileg elkészülhet, és bár nagyszerű, hogy történik valami, de lássuk be, nem biztos, hogy az erdőn átvezető nyomvonal az optimális megoldás. Nem lett volna rossz, ha megkérdeztek volna néhány helyi lakost, akik rendszeresen arra járnak.
Másik fontos kérdés az útjavítás. Ahogy megtudtuk, ezen a téren sem számíthatunk segítségre. Az aláírásgyűjtésnek nincs foganatja. Azt már leszűrtük a jegyző válaszleveléből, hogy az utak javítása, a vízelvezetés megoldása jelenleg szintén ránk vár.

A vezetékes víz és a csatorna kiépítése kizárólag közmű-társulással, a helyi lakosok összefogásával valósulhat meg, ahogy a Katalin-hegyen. Oda évekkel ezelőtt sikerült elvezetni a vizet és a csatornát, most már csak a bővítésre várnak. Mi rosszabb helyzetben vagyunk, mert hosszú gerincvezetéket kellene kiépíteni, aminek költsége megosztva is rendkívül sok. Van lehetőség a csatorna kiváltására egyéni közműpótló műtárgyak (biológiai szennyvíztisztítók) kialakításával, így csupán a vízhálózatot kellene kiépíteni. Fel kell mérnünk, hogy az önerős beruházásra milyen érdeklődés lenne.

Van azért jó hír is. Több mint két éve merült fel a közösségi tér ötlete, ami jól indult, de aztán tulajdoni problémák miatt rövid úton hamvába halt. Tavaly önkormányzati támogatással – lakossági kezdeményezésre – újra nekilendültek, de sajnos ismét előre nem látott tulajdonjogi problémákba ütköztek. Most úgy néz ki, az Önkormányzat fel tud ajánlani egy másik területet, és a szeptemberi testületi ülésen megvitatják, megkaphatjuk-e. Amennyiben igen, az önkormányzat kitisztítja a jelenleg gazos parlagfüves részt, majd bekerítve a rendelkezésünkre bocsátja.

Bevallom, kicsit jobb hírekben reménykedtem, de azért nem lepődtem meg túlságosan. Ahogy látom, idén a patakmeder gátjának befejezetlen megerősítésével be kell érjük.

Ahogy eddig minden esetben, a pecataviak most is össze tudnak fogni, ha kell. A lakossági összefogás sokat javított az itt élők életminőségén. Lenne teendő bőven. Jó lenne átbeszélni a lehetőségeket az őszi lakossági fórumon, ahova meghívjuk az önkormányzat képviselőit is. A dátumot az előzetes tervek szerint 2017. október 14-15-i hétvégére tűztük ki.

Ui: Talán a fentiek is megerősíthetik a leválás gondolatát. Vagyis a Pecató elszakadva Biatorbágytól önálló településként működjön tovább. A dolog nem egyszerű, de semmi sem lehetetlen. A lakossági fórumon beszéljünk erről is.

(Égő Ákos – 2017. 10. 20. )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.