Egy vállalkozó kábeles internet hálózat kiépítését tervezi a Pecatóhoz

Amikor 2016-ban a Magyar Telekom Nyrt. kiépítette Biatorbágyon a Gigabites passzív optikai hálózatot, felröppent a hír, hogy esetleg a Pecatavat is bekapcsolnák. Kijöttek felmérni, de érdemi előrelépés nem történt. Sajnos hasonló a helyzet a jacsa.NET Kft.-vel is, erőforrás hiányában nem kezdték meg a mikrohullámú hálózat kiépítést. Nem tettek le a dologról, talán majd ősszel.

Az internetelérés tekintetében néhányan ugyan még használják a W-Nex utód WLA Interservice KFT  mikrohullámú szolgáltatását, de a lakosok zöme inkább a mobilinternetre váltott. Magam sem tettem másként, találtam egy viszonylag kompromisszum mentes megoldást, ami tökéletesen működik.

Bár a mobil hálózat sokat fejlődött az utóbbi időben, mindig van valami buktató. Általában a korlátozott adatkeret, a sebesség, esetleg az ár az, ami miatt nem mindenkinek megfelelő. Természetesen a legjobb megoldás a stabil és gyors kábeles hálózat lenne, amire most ismét van egy kis remény. Néhány napja Lettovits Dávid keresett meg hálózatkiépítési szándékkal. Elmondása szerint abban az esetben vágna bele, ha legalább 30 megrendelés összejön. Ezért tájékozódásul egy kérdőív kitöltését kéri a lakosoktól, amit az alábbi linken lehet elérni:

https://wman.hu/biatorbagy/

A kiépítést hosszadalmas eljárás előzi meg, én úgy tudom, már meg is tették az első lépéseket. Beszéltek a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal (NMHH), hogy a Pecató esetében mi az eljárás. Ha összejönne legalább a minimális érdeklődés, még idén őszre szeretnék kiépíteni az optikai hálózatot. Ismerve a viszonyokat, ez így, első hallásra nagyon merésznek tűnik. Pár hónap alatt engedélyeztetni, hálózatot építeni, mindezt nyáron? Hát… Maradjunk annyiban, hogy drukkolok.

Bármilyen kérdéssel fordulhatnak hozzájuk, elérhetőségüket a kérdőív “Kapcsolat” menüpontja alatt találják.

(2018. 07. 14. – Égő Ákos)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.