Előkészületek a tavaszi szezonra. Kertészeti tanácsok a Biagazdaságtól

Igen bosszantó tud lenni, amikor a szebb idők megérkeztével nekivágnánk a kerti munkálatoknak, ám eszközeinkről kiderül, hogy alkalmatlanok erre. Így – amennyiben ezt elmulasztottuk ősszel – érdemes előkészíteni és felülvizsgálni a szerszámokat a tavaszi munkálatokra, hogy ne azok megkezdésekor szembesüljünk azzal, hogy a vágóeszközök rozsdásak és nem vágnak, földmunkaeszközeink pedig sárosak és életlenek. Nem beszélve a kerti gépekről, melyeket szükséges karbantartanunk a megfelelő használhatóság és élettartamuk megnövelése céljából.

Saját palántázás

Amennyiben szeretnénk saját palántát felnevelni, úgy itt az ideje az ültetésnek. A vetőmagokat ültetés előtt érdemes beáztatni 24 órára, hogy eltávolítsuk a csírázásgátló anyagokat a mag felszínéről, melyek meggátolják, hogy a termésben csírázásnak induljanak a magok, továbbá azért is, hogy előbb csírázzanak ki. Fentieket elősegítve készíthetünk egy gyógyfőzetet az áztatáshoz; ehhez felforralunk vizet, majd kakukkfüvet, kamillát, zsurlót leforrázunk és langyosra kihűtjük. Ezt követően beletesszük a magokat ázni 24 órára, így ellenállóbbak lesznek a gombák és a baktériumok ellen. Egy nap elteltével leöntjük a vizet a magokról, szétterítjük, hagyjuk megszáradni, ezután elültetjük.

Fűtetlen fóliasátorban március közepétől vethetünk, vagy ahogy az időjárás engedi. Aki nem rendelkezik fóliasátorral, az se keseredjen el, mert otthon az ablakban áprilistól ültethet. Itt  hamarabb kezdenek el a magok csírázni. Azért érdemes áprilistól s nem márciustól ültetni, mert így kisebb a valószínűsége annak, hogy a felnyurguljanak a palánták.

Aktuális vetési naptár

Márciusban szabadföldbe vethető: sárgarépa, pasztinák, petrezselyem, kapor, retek, fejes saláta, borsó, korai burgonya, dughagyma, (vörös-, és fokhagyma), metélőhagyma. Március 19-ig ajánlatos eldugni a dughagymákat, hogy ne szökkenjen magszárba.
Március közepéig érdemes befejezni a gyümölcsfák metszését. Célszerű a metszés utáni rügypattanás előtti lemosó permetezés is!
Ilyenkor aktuális az örökzöld cserjék ültetése.
A levendulát érdemes tavasszal – virágzás előtt – visszavágni olyan mélyen, ahol még látni a friss hajtásokat.

Jó kertészkedést kívánunk!

(2018. 03. 05. – Ingrid és Péter, Biagazdaság)

A sorozat többi része ide kattintva megtekinthető


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.