Harmadik-forrás

A pecatavi forrásokat bemutató anyagban a Bányajji-kút  és a Békás-forrás mellett, már említettem a Harmadik-forrást. Ennek a forrásnak a neve nem ismert, a két pecatavi forrás után én kereszteltem el Harmadik-forrásnak. A napokban kiderült – amit már régóta feltételeztem –, hogy nem is egy, hanem két, egy működő és egy kiszárad forrásról van szó.

A kiszáradt régi forrás jó állapotban van

Az bizonyos volt, hogy a forrás a tó és a műút között található, nehezen megközelíthető, növényekkel sűrűn benőtt helyen. A Repkény útról a kaptató alján jobbra kanyarodva, és az új telepítésű erdő mellett dél felé haladva körülbelül 200–250 métert kell megtenni. Nyáron a buja növényzettől lehetetlen a megközelítése, de télen sem egyszerű. Elszántság és jó védőruházat kell még akkor is, ha nagyjából tudjuk, mit és hol kell keresni. Télen a terület jól átlátható, a bogáncs és az ágas-bogas bokrok között egyszer csak feltűnik a déli tájolású kis műtárgy.  A szögletesre faragott kövekből épült, közel egy méteres építmény most is masszív, jó állapotban van. Minden bizonnyal víznyerő hely lehetett, de sajnos ma már egy csepp víz sincs benne. A gondos kivitelezés arról árulkodik, hogy itt valaha aktív forrás lehetett, a kút szájától vezető vizesárok a Békás-forráséhoz hasonlatos vízhozamra utal. De vajon hova lett a víz?

Feljebb, egy kis tavacskát alakított ki egy másik forrás

Emlékeztem egy közeli kis tavacskára, ahol vadállatok nyomát láttam. Tüske Emil barátom a Biatorbágyi Tájvédő Körtől ezt a helyet említette, mint forrást. Ez a kis tavacska a kőépítménytől észak-nyugat felé, vagyis a műút felé haladva érhető el. A víz a fák között körülbelül 5 x 5 méteres területet áraszt el. A fagyos időjárás a forráskutatásnak kedvezett, jól látszott, hogy a befagyott tó domb felőli részén nincs jég,  a vízfelület is kicsit fodrozódott, ami vízmozgásra utalt. Világos, hogy itt melegebb víz érkezik a föld alól, itt bizony tényleg forrás van.

A két helyszín 15–20 méterre van egymástól, a talaj a tavacskától a kő építmény felé lejt, így elképzelhető, hogy a régi forrás abból az ágból táplálkozott, amiből most a kis tó. Talán azért apadt el, mert a mostani új helyen tört elő. A Harmadik-forrás tehát ma is aktív, még ha nem is a régi helyen, hanem pár méterrel arrébb, és az emberek helyett most a vadállatoknak kedvez.

(Égő Ákos – 2015. 01. 04.)

 

2 hozzászólás

  1. 2020. 01. 27.

    […] Harmadik-forrás […]

  2. 2020. 02. 01.

    […] is táplálja a Peca-tót. A műút és a patak közötti erdősávban található kiszáradt Harmadik-forrást viszont már kevesebben ismerik, pedig nem is olyan régen onnan is csurdogált a víz. Először […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.