Hókotró a Pecatónál

Nagy örömünkre már negyedik éve jár hókotró a Pecató területén. A hóeltakarítást a Biatorbágyi Önkormányzat megrendelésére a Budaörsi Településgazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság végzi. Egy tolólappal és szóróberendezéssel felszerelt Mercedes-Benz UNIMOG 1200 dolgozik a Pecatónál, az Ürge-hegyen, a Katalin-hegyen és a Kutya-hegy bejárható részén.

A jármű szélessége 2,9 méter, a lapátjáé 3,2 méter. Minden olyan utcában dolgozik, ahol a lapát biztonságosan elfér a kanyarokban is, de a fő gerincvonalakat minden esetben igyekszik megtisztítani. Aki az utcán parkol, figyeljen oda, hogy lehetőleg úgy álljon meg, hogy ne akadályozza a gép mozgását. Nemcsak a hóban, hanem a fagyok beköszöntével is találkozhatunk vele. Ilyenkor a síkosságmentesítést apró szemű kaviccsal kevert sóval végzi.
A hókotró elvileg november 15-től március 15-ig áll készenlétben, de ha az időjárás úgy hozza, más időpontban is útnak indul, akár éjszaka is. Emlékezzünk a rendkívüli havazásra 2013 márciusában, amikor szintén dolgozott a tónál.

Szóróanyag-tároló láda a Hold utcában

Persze nem jöhet mindig a hókotró, ilyenkor az emelkedőkön a helyiek takarítják a havat. A Hold utcában idén is szóróanyag-tárolóládát helyeztek ki. A település másik részén volt egy másik láda is, de azt szégyenteljes módon folyamatosan szeméttel töltötték fel, így azt megszüntették. Jelenleg csak ez az egy láda van a Pecatónál.
Fontos dolog, hogy a sótároló láda tetejét használat után gondosan vissza kell zárni, hogy a sós homokot minél kevesebb csapadék érje. Ha a láda kiürül, értesíteni kell a biatorbágyi Városgondnokságot, és akkor ismét feltöltik.

(Égő Ákos – 2015. 01. 05.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.