Horgászat a tónál

Bár a peca tavi ingatlantulajdonosok egy része még soha nem volt horgászni a tónál, de ami késik nem múlik, a gyerekek felnőnek, a fiatalok megöregednek, nem tudhatjuk, nem fogunk-e egyszer pecabotot.

A Peca-tó – vagy ahogy régebben nevezték Tófarok-dűlői tó – önkormányzati tulajdon, a 2006. augusztus 10-én aláírt szerződés értelmében a haszonbérleti és halászati jogok 2023. július 20-ig a Peca-tó Sporthorgász Egyesületet illeti meg.

Az egyesülettől kapott tájékoztató szerint a majdnem 1 km hosszú Peca-tavi partszakaszt horgászati szempontból két részre osztották.
A keleti partszakasz, ami gyakorlatilag egy 310 méter hosszú gát, mely a tavat a Benta-pataktól határolja, teljes egészében szabadon látogatható a napijegyes vendéghorgászok számára. A tópartot övező sás és nád között 33 darab kialakított horgászhely van. Ezen a partszakaszon padokat, szemeteseket és esti világítást alakított ki a horgászegyesület. Itt nincs foglalt hely, a horgászhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik. Vendéghorgászoknak az engedélyt a horgászat megkezdésekor a horgásztanyán a halőrnek le kell adniuk, melyet csak a horgászat befejezésekor a zsákmány és a fogási napló bemutatását követően, a napijegy leadásakor kapnak vissza.
A nyugati partszakaszon, az út mellett 33 horgászstégeket alakítottak ki, melyeket kizárólag a Peca-tó Sporthorgász Egyesület tagjai vehetnek igénybe.

33 horgászhely és szemben 33 horgászstég van

A Kertbarátok terén levő Ica mama boltjában csonti, giliszta, etető anyagok kisebb horgászfelszerelések vásárolhatók.

Vadkacsák a Peca-tavon

A tó halutánpótlását az egyesület folyamatos telepítésekkel biztosítja.
Az északi oldalon jól megfigyelhető egy, a horgászat elől elzárt terület, melyet egy zsineg is jelez. Ez a rész a természetes szaporulatnak ad helyet, de örömmel tanyáznak itt a vadkacsák is. Nagy számba telelnek át  kócsagok, darvak, gólyák és vendég kacsák is. Körülbelül a terület közepén látható egy kék kupola, ez a vízforgató a tó plusz oxigénellátásáért felelős. Egy víz alatti szivattyú forgatja a vizet. A vízmozgás miatt itt télen sem fagy be a tó.

Víz utánpótlás a Benta-patakból

A tó vízterülete a 3,2 hektár, északi csücskénél a legmélyebb, átlagmélysége 1,5 méter. A víz utánpótlása három saját forrásból történik, valamint alkalmanként a Benta-patak ból nagy teljesítményű FLYGT centrifugál szivattyúval emelik át a vizet. Kifolyó területe a déli részénél található az erdő felé. A mederfenék agyagos, a part közelében jellemzően néhány centiméteres iszapréteg borítja.

A tóban fürödni és a tavon csónakázni horgászat céljából is tilos. Télen tilos a korcsolyázás. Gyermekek kizárólag felnőtt kíséretében tartózkodhatnak a helyszínen.

Ha többet szeretne megtudni a Peca-tó Sporthorgász Egyesületről akkor látogasson el honlapjukra:  www.biatorbagyipecato.hu  vagy keresse a Facebookon.

(Égő Ákos)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.