Horhos utcai közkút

A pecatavi források mellett egy nyilvános kút is működött a Horhos és a Szilva utca kereszteződésében. Még az 50-es években telepíthették a kézi működtetésű közkutat. A területen szőlőművelés folyt, ide jártak vízért a környéken dolgozók. A nyolcvanas években is sokan használták a kutat, pedig akkor még csupán a kúttal szemközti ház állt. Később, ahogy egyre több nyaraló épült, az étkezésekhez is innen vitték a vizet.
A kút körülbelül 15 méter mély, betongyűrűkből és téglákból van kirakva. A tetejét erős betonlap fedi, mely jelenleg  kissé rányúlik az útra. Műszaki felépítését tekintve Norton rendszerű nyomokút. A kar elmozgatásával a kúttörzsben lévő dugattyú vákuumot hoz létre, ami felszívja a vizet, ugyanakkor a folyadék visszaáramlását egy lábszelep akadályozza meg. A víz a pumpálás hatására szakaszosan folyik.

Bár a kútban van víz, kútmechanikája jelenleg üzemképtelen. Számos hasonló kút működik az országban, az alkatrészellátás még megoldott, ezeket az egyszerű berendezéseket néhány elem cseréjével viszonylag könnyű felújítani, mégsem kerül erre sor.  Ennek nincs más oka, mint hogy vizének szennyezettsége határértéken felüli. Régebben rendszeresen ellenőrizték, az utolsó mérési eredmény, ami rendelkezésre áll, az 2011. június 9-i dátummal készült.

A vizsgált vízben nemcsak véglény, féreg, algák és ciano baktériumok voltak, hanem nagyon magas volt a nitrát tartalma is, több mint háromszázszorosa (!) az ivóvízre megállapított határértéknek. 0,5  mg/l helyett 160 mg/l volt. Ez vélhetően a Pacató feletti megművelt mezőgazdasági területek műtrágyázása miatt lehet. Ez a tény nem csak emiatt a közkút miatt fontos, hanem azért mert a környék kútjai is valószínűleg hasonló értékeket mutatnának. A kútoszlop melletti nyílást a Vízművek lelakatolta, nehogy bárki vizet termeljen ki.
Jelenleg a kút 2013. június 28-tól a Fővárosi Vízművekhez tartozik, szinte kizárt, hogy valaha ismét üzembe álljon. Ráadásul a környéken állandó lakosok élnek, akik nyugalmát már zavarná a nyikorgó acél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.