Hova rakjuk a sittet?

A pecatavi takarítások alkalmával a zöld- és háztartási hulladék mellett sokszor találkozunk az út mellé, az erdősávba dobott építési hulladékokkal, betondarabokkal is. Az illegális szemetelés erkölcsi oldalát most ne nézzük, elsősorban ennek is gazdasági okai vannak. Nyilván az engedélyezett lerakás költségének megtakarítása, vagy egyszerűen csupán a tájékozatlanság.
Kevesen tudják, hogy a Pecató környékén hol, mit és milyen áron lehet hulladékot lerakni. Pedig nincs messze egy olcsó lerakóhely, ha valaki már autóba, utánfutóba rakja a zsákot, érdemes oda vinni, nem az erdőbe szórni. Minden szempontból megéri.

Építési törmelékkel töltik fel a volt bányát (foto: http://ozon-soskutkft.hu)

A Pecatótól körülbelül 6 km-re található a sóskúti homokbánya. Megközelíthető a teleülésen át, vagy az M7-es autópálya felöl is. A 10 millió éves folyódeltára települt területen magas szilíciumdioxid-tartalmú kvarchomokot bányásznak és a már meddő, kitermelt területet fokozatosan töltik fel építési hulladékkal. A bánya évekkel ezelőtt a kitermelés befejeztével nagyon érdekes, egy római arénára emlékeztető ovális kráter volt. A katlan alján náddal övezett tavacska volt békákkal, békalencsével. 2003-ban és 2005-ben még Truck-Trial országos bajnokságot rendeztek a sziklákon, később munkagép-bemutatóknak adott helyet. Mára már nyoma sincs a tónak, a bánya jó részét feltöltötték. A terület az Ózon-Sóskút Tájvédő és Rekultivációs Kft. gondozásában van, és nagyon szigorú körülmények között végzik a rehabilitációt.
Építési hulladékot nemcsak vállalkozások, hanem magánszemélyek is lerakhatnak. Törvény által szabályozott kereteken belül pontosan meghatározott hulladékok rakhatók itt le.

Az alábbi – a háztartásokra jellemző – bevizsgálás nélkül leadható hulladékokat hagyhatjuk a lerakóban:

  • Üveg alapú, szálas anyagok hulladékai (A hulladék nem tartalmazhat szerves kötőanyagot)
  • Csomagolási üveghulladékok
  • Beton (elkülönített építési és bontási hulladékok*)
  • Tégla (elkülönített építési és bontási hulladékok*)
  • Cserép és kerámiák (elkülönített építési és bontási hulladékok*)
  • Beton, tégla, cserép és kerámia keveréke (elkülönített építési és bontási hulladékok*)
  • Föld és kövek (a hulladék nem tartalmazhatja a talaj humuszos rétegét, tőzeget, továbbá szennyezett területről származó földet, köveket)
  • Üveg
  • Elkülönített üveg
  • Talaj és kövek (A hulladék csak kertekből, parkokból származhat, és nem lehet benne humusz, illetve tőzeg)

*Az elkülönített építési és bontási hulladékok kis mennyiségben más összetevőket (pl. fémek, műanyagok, talaj, szerves anyagok, fa, gumi stb.) is tartalmazhatnak.

Ezen kívül bevizsgálási jegyzőkönyvvel más jellegű hulladékok is lerakhatók.

Mérlegelés után a telephelyen a gépkezelő irányít, hova kell állni. A telephelyen szigorú biztonsági szabályok betartásával kell közlekedni, aminek tudomásulvételéről a mérlegeléskor egy dokumentumot alá is kell írni. A jármű mellé kell lepakolni, ahonnan aztán gép tolja el a megfelelő helyre. Ha esetleg zsákban vittük oda a hulladékot, akkor abból ki kell önteni. Műanyag és papír nem maradhat benne.
Kifelé menet ismét mérlegelnek, és a tömegből számolják a térfogatot, ami alapján kell fizetni.
Én egy rendesen, körülbelül 20 zsákkal megpakolt Mercedes Vitóval mentem. 460 kg (0,287 m3) építési hulladékot hagytam ott, amiért 546 Ft-ot fizettem.
A hulladékok zömét évek óta őrizgettem, felújításból, kerti munkából jött össze és ott csúfoskodott a kertben arra várva, hogy majd egyszer egy konténert rendelek. Szerencsére ezt nem vártam meg, sőt ha előbb tudom, akkor pár száz forint nem lehet akadály. Ráadásul, ha egyszer valaki rákérdez, számlával tudom igazolni, hogy a hulladék hivatalos lerakóba került.
Örülök, hogy a Pecatóhoz közel környezetbarát módon és nem utolsósorban olcsón el tudom helyezni a felesleges építési és egyéb hulladékot. Bárcsak mindenki így tenné!

Az átvevő cég adatai:
ÓZON-SÓSKÚT KFT.
www.ozon-soskutkft.hu
e-mail: info@ozon-soskutkft.hu
Telefon a lerakónál: Varga György telepvezető +36/30/4791747

Lerakási díj ára: 1500 Ft/m3 + 27 % ÁFA

Nyitva:
január 11-től február 26-ig:
hétfőtől – péntekig: 7.00 – 16.00-ig
március 1-től október 29-ig:
hétfőtől – péntekig: 7.00 – 17.00-ig
november 2-től december 17-ig:
hétfőtől – péntekig: 7.00 – 16.00-ig

Ebédidő: 12.00-12.30-ig
Szombat, vasárnap, munkaszüneti-és ünnepnapokon: ZÁRVA!

(Frissítve: 2021. 10. 23.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.