Itt a tavasz. Kertészeti tanácsok a Biagazdaságtól

Szobanövények kihelyezése

Beköszöntött a várva várt tavasz. Most már bátran kitehetjük a dézsás növényeinket a szabadba. A lakásban lévő szobanövényeink meghálálják, ha kiköltöztetjük őket a teraszra. Ügyelnünk kell a fokozatosság elvére, ne közvetlen a napfényre, hanem az árnyékba tegyük, mert a levelek könnyen megéghetnek az erős napsugárzás hatására. Őszig nyugodtan kint hagyhatjuk őket, míg a fagyok be nem köszöntenek. Tapasztalni fogjuk, mennyire megerősödnek, így a telet is jobban bírják majd a fűtött lakásban.

Fű/pázsitkezelés

Gyepszellőztetést érdemes elvégezni, mert a sok eső, ami esett tömörödötté tette a talajt és a mohák elszaporodásának így kezdetét vehetjük. Pázsitunk ellenállóságát növelve juttassunk közé szerves trágyát. Abban az esetben, ha kopár foltok jelentek meg a fűben, vessünk közé fűmagot, így egységes gyepfelületet kapunk.

Ültetések

Bogyós gyümölcsűek ültetése és bújtatással való szaporításának is itt az ideje.  Csakúgy, mint a gyümölcsfák, díszfák, díszbokrok, szőlőoltványok, rózsatövek ültetésének is.

Áprilisig, rügyfakadásig be kell fejezni a szőlő metszését. Érdemes megtisztítani, fellazítani az eperágyások talaját. Fűszerkertünkben levághatjuk az elszáradt szárakat, majd a besűrűsödött mentát, metélőhagymát, majoránnát, tárkonyt szétoszthatjuk, megbontva töveiknél átültethetjük.

Egyéb kerti munkálatok

A felásott, felrotált talajt gereblyézzük el, ahová még nem került semmi, így megakadályozzuk a talaj kiszáradását.
Örökzöldjeinkre is érdemes odafigyelni, ha látunk rajtuk barnult hajtásokat, elszáradt ágakat vágjuk le, majd összegereblyézve rakjuk zsákba – ne a komposztba, mert fertőzöttek lehetnek, legtöbbször atkásak, vagy gombásak.

Aktuális vetési naptár

Áprilisban szabadföldbe vethető: nyári retek, spárgatök, burgonya, paprika, paradicsom (időjárástól függően), spenót, kapor, sóska, sütőtök,  sárga dinnye, görög dinnye, csöves kukorica, fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, cékla, uborka, bimbóskel, kapor, zöldbab, cikória.

Égetés

Ezúton szeretnénk megkérni minden kedves olvasót, hogy ne szennyezzük tovább égetéssel a környezetünket és egymást, hiszen senkinek sem kellemes fuldokolva bemenekülni a házba, vagy pánikszerűen leszedni a már füstszagú, száradó ruhákat. Számtalan alkalommal fojtogató füst árasztja el a levegőt az égetés miatt és sokan nem tartják be az égetésre vonatkozó szabályozást (mely igen magas bírságokat tud maga után vonni).
A legtöbb nyesedéket komposztálhatjuk, amit nem, azt meg egy kerti bográcsozás alkalmával – fölvágva – könnyedén felhasználhatjuk, így megőrizve lakhelyünk páratlan levegőjét.
Jó kertészkedést kívánunk!

(2018. 04. 21. – Ingrid és Péter, Biagazdaság)

A sorozat többi része ide kattintva megtekinthető


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.