Június. Kertészeti tanácsok a Biagazdaságtól

Immáron hivatalosan is beköszöntött a meteorológiai nyár, sok esőt hozva magával, ami robbanásszerű növekedést és buja növényzetet eredményez a természetben. A nedves környezet és a magas páratartalom kedvez a csigák és a gombák elszaporodásának.

Dísznövények

A rózsák többnyire ilyenkor ontják virágukat. A virágok elszáradását követően vágjuk vissza őket az első ötös levélig. (Rózsáról kép)
A sövényeket metsszük vissza erőteljesen, mert annál sűrűbbek lesznek, így nem kopaszodnak- és nyurgulnak fel. Ez a titka az áthatolhatatlan és átláthatatlan sövénynek.
A sok esőtől sárgulhatnak dísznövényeink levelei, mert kimosódnak az értékes tápanyagok a földből. Érdemes őket lombtrágyázni (permetezéssel felvitt tápanyag), vagy a töveikhez szerves trágyát tenni.
A levendulák metszése és szüretelése most válik aktuálissá (kis kötegekbe, fejjel lefelé akasszuk fel, szellős, árnyékos helyre).

Gyümölcsfák

A gyümölcsfák visszhajtásait távolítsuk el. (Visszhajtásról kép) A fák tányérjait levágott fűvel mulcsozhatjuk, így megóvva a gyomoktól, bemosódik az értékes zöldtrágya.
Júniustól kezdi az almamoly a peték lerakását. Érdemes feromoncsapdát elhelyezni az almafán, mert ezzel jelentős mértékben csökkenthetjük a peterakás mértékét.

Zöldség betakarítás

A paradicsom és az uborka szüretelése két-három naponta ideális, mert a későn leszedett termések akadályozzák az újabb virágok kötődését, másrészt a termés értéktelenné válik, azaz túlérik. A paradicsom oldalhajtásait csipkedjük ki és az alsó leveleket távolítsuk el, mert a tápanyagokat elszívják.

Aktuális vetési naptár

Júniusban még vethető: bokorbab, zöldborsó, hónapos retek, cékla, uborka, karalábé, mángold, saláta, sütőtök, petrezselyem, kapor, zsázsa, turbolya.

Jó kertészkedést kívánunk!

(2018. 06. 28. – Ingrid és Péter, Biagazdaság)

A sorozat többi része ide kattintva megtekinthető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.