Karsztvízfigyelés a környékünkön

A Pecatótól Sóskút felé az erdősávon átsétálva, a településünk szélétől alig 900 méterre érdekes dolgot láthatunk az út mellett. Egy betonalapból kiálló kék fedett csövet, alatta tábla: VÍZRAJZI MÉRŐ ÁLLOMÁS. Kezelője a KDV-VIZIG, cím, telefonszám. Ez a terület már Sóskúthoz tartozik, innen nyílnak az utak a Barátháza pincéi felé. A környéken sok a romos épület, a mérőállomáson viszont látszik, hogy karbantartják, és nemrég újították fel. Vajon mire szolgálhat?

A felújított T01239 Sóskút-1 vízrajzi mérőállomás

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint ez a műtárgy nem más, mint egy 950 méter talpmélységű mélyfúrású karsztvízszint észlelő kút, melynek feladata az, hogy megbízható adatokat szolgáljon a Budai Termálkarszt területén a karsztvízszintek alakulásáról. Az Országos Vízrajzi Törzshálózat részét képezi, száma: T01239 Sóskút-1. A KDV-VIZIG működési területén összesen 82 db hasonló állomást üzemeltet, a legközelebbi Zsámbék, Perbál, Páty, illetve Törökbálint térségében van.

P { margin-bottom: 0.08in; }A karsztvíz a mészkőhegységek belsejében mozgó és felhalmozódó felszín alatti víz. A felszínről részben beszivárgással, részben víznyelőkön át jut a hegység hasadékaiba és járataiba. A felgyülemlő karsztvíz a völgyek oldalán bővizű állandó v. időszakos karsztforráson át jut a felszínre. A mészkőhegységekben a nagy területen összefüggő vízjáratokat a karsztvíz az ún. karsztvíz szintig tölti meg. A karsztvíz szint alatti bányászat rendkívül veszélyes, mert a hirtelen betörő karsztvíz az egész bányát elöntheti. Ez ellen újabban úgy védekeznek, hogy nagy teljesítményű szivattyúkkal süllyesztik a karsztvíz szintjét, ami egyidejüleg a környék vízellátása szempontjából is nagy jelentőségű, mert a karsztvízzel regionális vízműveket táplálnak.
Forrás: Kislexikon

A kutat 1982-ben a Tatabányai Bányák Vállalat kutatás céljából fúrta, majd karsztvízszint megfigyelésre átadta a Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Intézetnek. 1984-ben kezdték a megfigyelését, majd 1997-ben a területileg illetékes Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósághoz került. Aki többször járt arra, emlékezhet, hogy régebben kicsit másként nézett ki, de az utóbbi években a betonfelépítmény megrepedezett, a fém fedőlapja korrodálódott, ezért az Igazgatóság 2014 végén állagmegóvási munkákat végzett a kúton és a környezetében.

A kút mérése mindig folyamatos volt, korábban heti rendszerességgel, megbízott munkatárs szállt ki a helyszínre és végezte a vízszintméréseket. Jelenleg korszerű digitális műszer gyűjti az adatokat.
A karsztvízszint a kútban a több mint 900 méteres mélységben uralkodó nyomásviszonyok következtében mindössze 14-16 méterrel a terep szintje alatt helyezkedik el. A mellékelt diagram az állomás utolsó 15 évben észlelt adatait mutatja be. Jól látható, hogy a kútban az elmúlt öt-hat évben mintegy háromméteres vízszintemelkedés következett be.

Az információkért és az adatokért köszönet a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság  Vízrajzi és Adattári Osztályának, személyesen Dr. Kovács Péter hidrológusnak.

(Égő Ákos – 2015. 01. 09.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.