Kéne egy játszótér!

A pecatavi lakosok száma évről évre gyarapszik. És ezt nemcsak az újonnan kiköltözöttek okozzák, hanem a már ide születő állandó lakosok, a Pecató területén új generáció cseperedik fel. Mivel a tiszta levegő, a nyugodt környezet kicsábítja a nyaralókat is, így nyaranta a tóparti gyerekek száma is megnő. Egy idő után azonban meg lehet unni az egyedül játszást az udvaron, vagy a kis kerti medencében való pancsolást, de a nagypapával sakkozás sem biztos, hogy mindenkinek szórakoztató egy héten keresztül. A peca-tavi horgászat ugyan feldobhatja a hangulatot, de nem minden gyerek szeret szépen, fegyelmezetten, több órán keresztül csendben viselkedni. Nincs is ezzel baj – a bandázás, a közös játék, a sport, a foci, ez izgatja az egészséges gyereket.

Sajnos, erre jelenleg nincs lehetőség a Pecató területén. Kulturált, biztonságos környezetben nem tudnak együtt játszani a gyerekek. Nincs játszótér, nincs homokozó, de még egy sík terület sincs, ahol labdázni, focizni lehetne. Néha a Kertbarátok terén a kisbolt előtt jönnek össze a fiatalok és labdáznak a porban. Sajnos ez a terület az átmenő járműforgalom miatt balesetveszélyes, nem igazán alkalmas a játékra.

Évek óta beszédtéma a pecataviak között, hogy jó lenne találni olyan területet, ahol egy kis sportpályát, játszóteret lehetne kialakítani, esetleg elférne egy homokozó. Ahová a nagyobbakat nyugodtan elengedhetik a szülők, de ugyanitt találkozhatnának a kisbabás, kisgyerekes anyukák is.

Két helyszín már most felmerült.
Az egyik maga a horhos, ami a Horhos utcával párhuzamos és bejárata a  Hold utca elején jobbra található. Helyrajzi száma: 6077. A jelenleg elvadult növényekkel benőtt terület – mint nevéből kidéről – valamikor vízmosásként működött. Mára a felső része teljesen beépült, és egy részét földdel feltöltötték. Sajnos többnyire illegális szemetet vagy zöld hulladékot szoktak ide hordani.

Nem kilátástalan a horhosból játszóteret alakítani

 Játszótér szempontjából ideális, ugyanis a területet kitakarítva maradhatna a növényzet, ráadásul három oldalról megoldott a természetes védelme. A játszótér kialakításához gyakorlatilag a tulajdonos – vélhetően az önkormányzat – engedélye és némi földmunka szükséges.

A másik potenciális terület a Kertbarátok tere, illetve a jelenlegi tér mellett húzódó, gazos, elhanyagolt telek, amely a helyrajzi száma szerint (Hrsz.: 5942/7) még a Kertbarátok teréhez tartozik. (A Horhos utca felől még látható egy réges-régi „Kertbarátok tere” utcatábla.)
Ez a terület jelenleg nemcsak esztétikai kihívásokkal küzd, gondozatlansága vonzza az illegális szemetelőket, a környékbeliek találtak már itt halhulladékot és egyéb bomló állati tetemet is a gazban. Ez az állapot fenntarthatatlan. Polgári kezdeményezésre egyszer már megkezdődött a gazolás, de azt a Városgondnokság szigorúan megállította.

Az elhanyagolt telek helyett szép kis játszótér lehetne itt

 Ennek a területnek játszótérré, sportpályává alakítása is ideális, ugyanis központi helyen fekszik, és a közelben található a kisbolt, a büfé. A pecatavi horgászokhoz tartozó gyermekeknek is jó alternatíva lehetne.
A terület megtisztítása, kerítésépítés és némi földmunka után kiváló központi játszóteret lehetne varázsolni.

A játszótérnek eredeti funkcióján kívül van még egy óriási szerepe: ez pedig a közösségépítés. A Pecatónál erre nagy szükség lenne. Tegyük hát meg az első lépéseket, és ebben kérjük a Biatorbágyi Önkormányzat segítségét is. A pecatavi lakosok egy csoportja készen áll arra, hogy a két említett terület bármelyikén, vagy akár egy felkínált másik területen segédkezzen a helyi játszótér és sportpálya kiépítésében.

Kéne egy játszótér, hát építsünk egyet!

(2015. 06. 28. – Égő Ákos)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.