Kerti hulladékok égetésének szabályai

Az őszi lombhullás után és a tavaszi kertrendezések kapcsán felvetődik a kerti hulladékok égetésének a kérdése. Hazánkra ez jellemző probléma, hiába a tiltás, a Pecató területén is évtizedes gyakorlat van az avar égetésének. Néhány őszi hétvégén füstfelhőbe öltözik a völgy, ami egyrészt igen kellemetlen a szomszédokra nézve, másrészt rendkívül környezetszennyező. A kerti hulladék megsemmisítésének igazán hasznos és környezetbarát módja a komposztálás.

A komposztálás viszont sok ingatlan tulajdonos számára nem megoldás, sem helye, sem ideje nincs erre az időigényes műveletre. A közhiedelem egyes növényfajokról ‒ mint például a dió ‒ úgy tartja, hogy nem alkalmas komposztálásra. Ez nincs teljesen így, a komposztálás szinte minden esetben eredményre vezet, de erről majd legközelebb beszélünk.

A kerti hulladékok égetése az országos szabályozás szerint Biatorbágy területén is tilos. Pontosabban a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontja lehetőséget biztosít arra, hogy az önkormányzatok saját hatáskörben döntsenek ezen szabályokról is.

1995. évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól

48. § (4) A települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik:
a) a füstködriadó terv,
b) a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása, valamint
c) a légszennyezettség szempontjából ökológiailag sérülékeny területek kijelölésével kapcsolatos eljárásban való közreműködés.

A fenti törvény alapján a biatorbágyi képviselő testület rendeletben lehetővé tette a kerti hulladékok nyílt téri égetését meghatározott időpontokban.

Az engedélyezett időszak: 
február 1‒május 31.
szeptember 1‒november 30.

Hétfői és a pénteki napokon, reggel 8 órától este 8 óráig, feltéve, hogy ezek a napok nem esnek munkaszüneti vagy ünnepnapokra.

A fenti időpontokon kívül az égetés továbbra is szigorúan tilos! Tűzvédelmi bírság megfizetésére kötelezhető az, aki a tűzvédelmi előírásokat megszegve tüzet rak. Ezen kívül, ha valaki más időpontban engedély nélkül a nyílt téren éget, az levegőtisztaság-védelmi bírság fizetésére is kötelezhető.

Sötétedés után továbbra is tilos a nyílt téri égetés

Fontos továbbá. hogy az égetés kizárólag az alábbi kerti hulladékra vonatkozik:
ág, gally, lomb, fa- és egyéb nyesedék, kaszálék, a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék, gyökérmaradvány, szár, levél, egyéb növényi maradványok.

Ezeken kívül bármilyen más anyagot tilos elégetni.
Illetve, ha van lehetőség, érdemes mérlegelni a kerti hulladék tekintetében is, mi az, amit valóban indokolt elégetni és mi az, amit nem.

Indokolt:

  • vadgesztenye lomb (erős aknázómoly fertőzés)

  • diófa lomb (növények növekedésére gátló hatás)
  • gyomnövények (érett magvak)

Ne égessék, inkább komposztálják:

  • gyümölcsfák lombját
  • kerti növények maradványit

  • lenyírt füvet

Ha valaki sem égetni sem komposztálni nem akar, vagy nem tud, annak lehetősége van a zöld hulladék elszállíttatására. A Pecatónál ICA MAMA boltjában kapható zsák és matrica melyet az elszállítandó zsákra kell ragasztani. A zsák ára 450 Ft, a matricáé 350 Ft.

Az új rendelkezés könnyebbséget jelent mindenki számára, tartsuk hát be.

Források:
A NÖVÉNYORVOS TANÁCSAI ‒ DR. BENEDEK PÁL ROVATA
Biatorbágyi Körkép – március 
CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.