Kiderült, mennyibe kerül a kedvezményes tűzifa

Érdekelt a rezsicsökkentés keretében meghirdetett, 10%-kal olcsóbb tűzifa, ezért a cikkben megírt módon leadtam igényemet 3-5 köbméter fára.
Mivel sokáig nem történt semmi, a tél meg nagyon közeledik, így hetente telefonáltam a fatelepre, ahol az említett kedves hölgy (sajnos a nevét nem tudom) mindig megnyugtatott, ne izguljak, biztos keresni fognak, a kedvezményes fa szállítása úgyis csak a napokban kezdődött.
Szinte napra pontosan egy hónappal az igény leadása után végre csörrent a telefon, egy másik kedves hölgy kérdezte, hogy másnap szállíthatják-e a kedvezményes fát? Mondtam, hogy mivel semmi konkrétumot nem tudok, se árat, se szállítási költséget, ráadásul az sem világos, hogy milyen fajta fát kínálnak, ezért a másnapi szállítást nem tartom reálisnak. A hölgy elmondta, hogy az erdészet külsősöknek adta át a megrendelések teljesítését, így került hozzájuk. Ők csupán végrehajtó szervezet, azt tudták, hogy 3-5 köbméter érdekelne.
A fa ára végül 19 700 Ft/m3, ami a szállítási költségeket is tartalmazza. Ez szerintem nem rossz ár, mert általában 22 000 Ft az átlag szállított ár keményfa esetében. Dolgozni kell vele ugyan rendesen, de egy erdei köbméter (1 x 1 x 1,7 m) aprítva körülbelül három ömlesztett köbméternek felel meg.

Sajnos, kizárólag cserfát szállítanak, ami szintén jó lenne, ha nem idén szeretném felhasználni. 
A cserfa fűtőértéke ugyan több, mint a tölgyé és jóval több, mint az akácé, de kizárólag kiszárítva használható. A csert minimum egy vagy két évig kell szárítani, a vizes cserfa nagyon rosszul ég, és a kéményt is tönkreteheti a vizes égésemékével. Bérmarkeresztapám nagyon óvott tőle, így megfogadva tanácsát sajnos számomra ez az akció tárgytalan, az érdeklődést visszamondtam, hiszen egyelőre elég lesz az idei tüzelőnket kifizetnünk, nem a jövő évire beruházni.

Olyan ez a kedvezmény, mint a mesebeli okos lány története, aki hozott is ajándékot, meg nem is. Ötletnek nem rossz, jó áron kínálnak jó keményfát, de jelenleg eben a formájában nekem nem sokat segít. Akinek nem azonnal kell és van lehetősége most bevásárolni, azoknak két év múlva nagyon meleg tele lesz.

(Égő Ákos – 2014. 11. 08.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.