Korlátlan mobilnet hűségidő nélkül

A Pecatónál a kiépített kábeles hálózat hiányában kizárólag a mikrohullámú internet és a mobilnet jöhet szóba. Sajnos a mikrohullámú nethez rálátás szükséges, vagyis csak azoknál telepíthető, akik valamilyen formában rálátnak egy közeli adóra. Pecató földrajzi sajátosságainál fogva ez nem mindenhol valósulhat meg, sőt a rossz időjárás és a növényzet – mint például néhány fa lombosodása – használhatatlanná teheti a vételt. A kényelmes és egyre megbízhatóbb gyors mobilnet sok szempontból ideális választás, nemhiába a Pecatónál sokan használják. Sajnos mégsem tudom azt mondani, hogy a legjobb, mert a nagy szolgáltatók erősen korlátozzák az otthoni hozzáfárést. Ha csupán otthoni használatra szeretnénk mobilnetet, akkor jelenleg csak adatkorlátos csomagokat választhatunk. Nem csak telefonnal használható korlátlan mobilinternetet egyéni előfizetőknek nem kínál a három nagy mobil cég.

Talán a legjobb választás a Telenor Hipernet Home L, 100 Gb adatkorláttal. Ennek ára egy évig 5912 Ft/hó egy év után 7 390 Ft /hó. A csomaghoz 920 Ft-ért 100 Gb éjszakai adatforgalmat vásárolhatunk. 200 Gb ilyen formában szinte mindenkinek elég. Mi kipróbáltuk, masszív gyerek videózással nem volt meg az 50 Gb/hó. Vagyis még az olcsóbb Hipernet Home M (7792 Ft/5 990 Ft/ hó) csomag is elég egy átlagos családnak. Adnak egy csinos kis eszközt, a sebességgel sincs gond, viszont nagyon nem tetszik, hogy csupán 2 év hűségidővel köthető, és hogy egy év után emelkedik a tarifa. Legyünk bizakodóak, a Pecatóhoz két éven belül még optikai kábelt is húzhatnak.

Az egyik pecatavi lakos – aki már szintén körbejárta a problémát – egy különleges lehetőségre hívta fel a figyelmemet. Több biztonságtechnikai cég kínál korlátlan netet hűségidő nélkül. Az egyik legjobb megoldás az Alarmtrade mobil internete. Ez nem más mint egy telenoros céges flotta internet továbbértékesítése, saját előfizetéssel. Nekünk volt már ilyen szerződésünk, jók voltak a tapasztalatok, így gondoltam belevágunk. Több ajánlat közül a Vállalati Hipernet Medium + Teljesen korlátlan sebesség és adat csomagot választottuk. Hűségidő nélkül az ára havi 7 670 Ft. Egyetlen korlát a 30 Mb/s maximális le- és feltöltési sebesség. Ez viszont átlag használat mellett nem okoz gondot, főleg abban a szellemben, hogy a mikrohullámú netnél a legdrágább csomagok sem érik el ezt az értéket (Pl.: JacsaNet VIP – le: 20 Mb/s, fel: 5 Mb/s – 13 940 Ft/hó).

Ez így elsőre nagyon szép, de mi lehet akkor a buktató?
Hűségidő nincs, de valamiért 10000 Ft kauciót kell fizetni. Amikor megkérdeztem, hogy miért, igazából nem tudták megmondani, mert a havidíjat negyed évente előre kell fizetni, így nincs kockázatuk. Mindegy, ha valamiért nem szeretném tovább a szolgáltatást, akkor a végén visszaadják. A negyedévente fizetendő három havi 23010 Ft sem kevés így egyszerre, van, aki ezt nem tudja vállalni. De a legnagyobb buktató talán az, hogy az Alarmtrade nem ad eszközt a szolgáltatáshoz. Vagyis csak egy kártyát kapunk, amit nekünk kell belerakni egy mobilnetes készülékbe. Optimális esetben elég egy USB modem, amit a gépbe dugunk. Erre több változat is megfelelő, például a Huawei E3372 már 12500 Ft áron kapható.

USB modem és a router amire WIFI-n keresztül kapcsolódhatnak az eszközök

Problémásabb, ha az egész házban több eszközre szeretnénk megosztani a netet, mert akkor az USB modem mellé egy, ennek fogadására alkalmas router is kell, vagy speciálisan mobil internetre fejlesztett otthoni eszköz, mint például a Huawei E5330 ami a 13500 Ft-os árával a legolcsóbbnak számít. Nekünk már volt otthon ilyen eszközünk, úgyhogy ez a probléma nem tántorított el.

Az ügyintézés teljes egészében az interneten történt, az online regisztrálás után körülbelül egy hét múlva telefonáltak, hogy fáradjak be a 19. kerületi irodájukba a kártyáért. Természetesen választható a kényelmesebb házhoz szállítás is.  Otthon egy adatot át kellett írni a kártya beállításakor és már működött is. Innentől kezdve a műszaki dolgokban a Telenor munkatársai tudnak segíteni.

A korlátlan net most már hasít a pecatavi otthonunkban és egy Windows 10 alapú laptopon az első mérés 43,83 Mbp/s letöltési és13,71 Mb/s feltöltési sebességet mért. Elégedett és bizakodó vagyok.

Ha valakinek segítségre van szüksége ezzel kapcsolatban, vagy csak megosztaná a tapasztalatait, keressen bátran.


(2017. 12. 02. – Égő Ákos)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.