Közlekedési szabályok Pecatón

Talán mindenki tudja, amit tudni kell: Pecató területén is kötelezőek a KRESZ szabályai. Viszont az újdonság, hogy az utóbbi időkben több pecatavi utunk aszfaltos lett, így számos esetben megváltozott az elsőbbségadás rendje.

Nincs mese, el kell fogadnunk, hogy nem annak van elsőbbsége, aki a nagyobb lendületet veszi és az egyenesebb, vagy meredekebb utcán érkezik. Pár szabályra kell figyelnünk, és máris nyugodtabb és biztonságosabb lesz pecatavi közlekedésünk.

Pecató területén a földúton haladó járműveknek elsőbbséget kell adniuk a jobbról csatlakozó, azonos burkolatú földúton érkezőknek. Ezt már kezdtük megszokni, de mostanában az újonnan fektetett aszfaltos út okozhat problémát. Ne rutinból vezessünk, mert itt már nem a jobbkéz-szabály a mérvadó, hanem a magasabb rendű szilárd burkolaton érkezőké az elsőbbség. Kiváló példa erre a Kertbarátok tere, ahol megváltozott a forgalmi rend, és az autósok ezt nem szívesen fogadják el. Régebben az Estikéből kihajtva elsőbbséget kellett adni a jobbról, a Tó sétányról érkezőknek. Ez viszont már a múlté. Reggelente, még az iskolába, munkába sietve is meg kell adni az elsőbbséget a Tó sétányon haladóknak a szilárd burkolaton az Estike utcán érkezők számára.

Talán még veszélyesebb, amikor valaki befelé jövet balra, a Tó sétányra kanyarodik le, és egyáltalán nem érdekli, ki érkezik az aszfalton. Kanyarodáskor pedig annak van elsőbbsége, aki követi az aszfaltút vonalát. A Kertbarátok tere sajnos egy veszélyes csomóponttá változott.

Ugyanakkor sokan úgy hiszik, hogy ha felhajtanak a szilárd burkolatra, akkor már végig elsőbbségük van. Ez természetesen nem igaz, mert bizony oda kell figyelni az egyenrangú kereszteződésre, azaz ha aszfaltos út aszfaltos úttal találkozik. Talán ebből a szempontból a két legkritikusabb kereszteződés a Hold-Horhos és a Horhos-Estike sarok. A Horhos utcán lefelé haladva szigorúan elsőbbséget kell adnunk a jobbról becsatlakozó Hold utcának, az Estikén a tó felé pedig a Horhosé az elsőbbség. Nap mint nem találkozhatunk olyanokkal, akik nem adják meg az elsőbbséget és nem is értik, mi a probléma.

Sajnos a szilád útburkolattal együtt jár a gyorshajtás is. Míg buckáról buckára zökkenve poroszkáltunk, addig ez a veszély nem fenyegetett, de most a sima felsőbbrendűbb úton haladva gyakorta közlekednek az indokoltnál nagyobb sebességgel. A terület jelenleg közút, vagyis a hivatalosan megengedett maximális sebesség a lakott területekre jellemző 50 km/h. Mindenki beláthatja azonban, hogy az útviszonyok nem indokolják ezt, ilyen sebességgel a Pecató területén tilos és életveszélyes közlekedni. Nyáron a nagy sebességgel haladó járművek által felvert por nemcsak a gyalogosan közlekedőknek kellemetlen, hanem a lakókat, nyaralókat is zavarja. Egyre több kisgyerek közlekedik, kerékpározik az utcákon, vigyáznunk kell rájuk is. Akadnak – általában nem hivatalosan – kihelyezett táblák 20, de még 5 km/h korlátozásról is, de nemcsak ezeken a területeken, hanem a Pecató egész területén javasoljuk a lakó- és pihenőövezetekre jellemző 20 km/h-s maximumot, az aszfaltos utakon is. Reméljük a jövőben egy általános sebességkorlátozás lép életbe Pecató teljes területére.

A tóhoz vezető Repkény utcán az utóbbi időkben nagyon megnövekedett a forgalom. Egy nyári napon szombat délelőtt akár 150 autó is áthalad a hídon egy óra alatt. Ezen az útszakaszon is új közlekedési szabályokkal találkozunk. Elsősorban a hídon való áthaladás az újdonság, ahol most már tábla jelzi a befelé érkező jármű elsőbbségét. Kifelé menet még nyáron is jól látszik, hogy ha érkezik valaki, érdemes kulturáltan bevárni, nem gázt adva átvágni a hídon előtte. Talán a legtöbb bosszúságot mégis az okozza, hogy a fentről lendületesen érkező autós áttér a szembe sávba. Sőt van, aki olyan sebességgel érkezik, hogy kénytelen levágni a kanyart – ez jól látszik a kikopott földön. A túlságosan gyors ereszkedésből már baleset is kialakult, így kérek minden pecatavi közlekedőt, lassan jöjjön, jobbra tartva, ne veszélyeztesse a szembe érkezőket. Nem olyan durva kanyar ez, amit ne lehetne biztonságosan bevenni.

Gondot jelent a parkolási szabályok be nem tartása is. A legtöbb probléma az ideiglenesen itt tartózkodó vendégekkel van. Horgászszezonban a legváratlanabb parkolási módokkal találkozhatunk a Kertbarátok terén. Nem ritka a forgalommal szemben, az út közepén való parkolás a horgászház kapujában. Sajnos ez még akkor is jellemző, ha senki sem áll a kerítés melletti parkolóban. Kérünk minden érintettet, hogy tartsák be a parkolási szabályokat.

Úgy gondolom, hogy az lenne az ideális, ha mindenki ismerné és betartaná a közlekedési szabályokat. Ugyanakkor előfordulhat, hogy valaki esetleg figyelmetlenségből, vagy a helyismeret hiányában elnéz valamit. Ezért kérünk mindenkit, hogy a kritikus helyeken fokozott figyelemmel közlekedjen, még ha elsőbbsége is van, így elkerülve egy kellemetlen koccanást.

Figyeljünk egymásra!

(az eredeti bejegyzés 2014. 02. 28-án született, amit 2020. 09. 27-én frissítettem)

3 hozzászólás

  1. Kádár jános szerint:

    Ezekhez még annyit hozzátennék,hogy az érkező nagykanyart ne vágjátok le,ne a murvás töltésen kanyarodjatok! Ha azt teszitek,felhordjátok a kavicsot az aszfaltra,es az csak rontja,töri az új utat! Már most latszik a burkolat felszínének rongálása! Én ma lesöpörtem a kavicsot a kanyarba,de vigyazzunk arra amink van.koszonom nektek ,Kádár Jani.

  2. Kovács Roli szerint:

    Újabban egyre több kretén kanyarodik le a tóhoz a bal oldali ágon, a kihajtón. Régen volt egy tábla, a gyengébbek kedvéért, hogy melyik ágat kellene használni, bár ezeknek mindegy 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.