Kutyadolog – chip és regisztráció

2014 év végén felröppen a hír, hogy aki december végéig nem jelenti be a kutyáját az önkormányzaton, az akár 30 ezer forintos bírságra is számíthat. Biatorbágyon ráadásul a bejelentési kötelezettség 2014. május 31-ig volt. Január végén járunk, érdeklődtem az önkormányzatnál, mik voltak az elmúlt hónapok tapasztalatai, hogy zajlott a bejelentés, voltak-e büntetések?

A chip a kutya személyigazolványa

A dolog összetett, mert ugye nemcsak egy egyszerű bejelentési kötelezettségről van szó, hanem az azt megelőző mikrochipes regisztrációról, oltásról. A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet értelmében a négy hónaposnál idősebb kutya csak bőr alá ültetett mikrochippel megjelölve tartható, értékesíthető, valamint továbbra is kötelező a veszettség elleni védőoltás.

A mikrochipet, azaz a transzpondert az állatorvos ülteti be és regisztrálja a PetVetData elektronikus nyilvántartásba a tulajdonos adataival és a védőoltásokkal. A chip ára helyenként változó,  de a törvény kimondja, hogy beültetése és regisztrációja együtt nem lehet több mint 3500 Ft. Viszont ha valaki a lakásához rendeli az orvost, akkor a költségek ennek a sokszorosára is rúghatnak. Az adatbázis – a személyes adatokon kívül – szűkített formában bárki számára online elérhető. A mikrochip számának birtokában megtudhatjuk, hogy az adott eb megkapta-e a védőoltásokat. Talált kutya esetén fel kell keresni az állatorvost, aki lehívhatja a tulajdonos adatait is. A chip és az elektronikus regisztráció fontossága nem kérdés, számtalan elkóborolt eb talált haza segítségével.

Az egyszer használatos transzponder beültető készülék egy fecskendőhöz hasonlít.
A készülékben benne van a chip, egy mozdulattal lehet a bőr alá juttatni.
Mindegyiknek egyedi azonosítója van amit beragasztanak a kisállat egészségügyi könyvébe

De nem nyugodhat meg a gazdi, ha túl van az állatorvosi procedúrán, ugyanis az önkormányzatoknál is szükséges a bejelentés. Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/B. §-a alapján:  „a tartás helye szerint illetékes települési, fővárosban a kerületi önkormányzat, illetve a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel három évente legalább egy alkalommal ebösszeírást végez.”

Az Ávt. 42/B § (3) bekezdése szerint a települési önkormányzat az ebösszeírás alapján az Ávt. 42/A § (4) bekezdésében meghatározott adatokról helyi elektronikus nyilvántartást vezet, az állat tulajdonosa, tartója és más személyek jogainak, személyes biztonságának és tulajdonának védelme, valamint ebrendészeti és állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása céljából.

Biatorbágyon 2014. május 31-ig volt a határidő

A gyakorlatban egy ebösszeíró adatlapot kell kérni az önkormányzaton ügyfélszolgálati időben, vagy letölteni a biatorbagy.hu oldalról. A nyomtatványt ki kell tölteni, aláírni majd személyesen bevinni, esetleg ajánlott küldeményként postázni. (2051 Biatorbágy, Baross Gábor u. 2/a.). Szerencsére elektronikus formában is elküldhető az ebnyilvantartas@biatorbagy.hu címre.

Felvetődik a jogos kérdés, hogy ha egyszer már úgyis történt egy elektronikus regisztráció az állatorvosok részéről, akkor ugyan miért kell ugyanazokat az adatokat még egyszer megadni?
Sajnos a két rendszer nincs összekapcsolva, az állatorvosok és az önkormányzatok külön adatbázisokkal dolgoznak. Ésszerű lenne ezt, az adatvédelmi törvény szem előtt tartásával, a jövőben összehangolni.

Ha megvan a chip száma, bárki megtudhatja a legfontosabb adatokat.
Az összes adatot csak az állatorvosok és a gyepmesterek láthatják.
Józan igény, hogy az önkormányzatokat is be kéne kötni a rendszerbe

Mivel mindkét procedúra önbevallásos módszerrel történik, így a felelősség az ebtulajdonosokat illeti. Az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998.(XII.31.) Korm. rendelet nagyon pontosan meghatározza a büntetési tételeket. Az önkormányzati adatszolgáltatás megtagadói, valamint a határidőt elmulasztókra a rendelet 3. mellékletének d) pontja alapján 30 000 forintos bírsággal sújtja. Az egyedi jelölési (chipelési) kötelezettség elmulasztásáért az f) pont alapján további 45 000 forintos birság jár. Tehát, ha valaki nem veszi komolyan a kötelezettségeket, akkor kutyánként hetvenötezres forintos bírságra is számíthat. A PetVetData adatbázisában körülbelül 700 000 kutya szerepel, de sajnos ez csupán a valós kutyaállomás egyharmada lehet, egyes becslések szerint több mint kétmillió kutya él az országban.

A Pecatónál több mint 200 kutya lakhat

Biatorbágyon az ebösszeírást a nyilvántartást az igazgatási osztály végzi. Az elektronikus nyilvántartást a jegyzőknek 2014. december végéig kellett felállítaniuk. Az adatfrissítés a bejelentések alapján folyamatosan történik. Az összeírás kezdete óta nagyjából 1400 kutyát regisztráltak, a bejelentések többsége a tavaly tavaszi határidőig érkezett. Idén a sajtóhírek hatására ismét volt egy roham, amikor további 50 új bejelentés érkezett. A jogkövető lakosok bejelentik a megszületett új vagy elpusztult kedvenceiket is.

Ha szeretett társunk meghal a nagy bánatban sokszor elfelejtjük, hogy a szomorú tényről bizony bejelentési kötelezettséggel tartozunk az állatorvosnak és az önkormányzatnak is. Ugyan ez a helyzet ha az állat elszökik, elveszik, ne adj’ isten ellopják. Ez azért is fontos mert az elkóborlás, vagy lopás ténye belekerül a PetVetData elektronikus nyilvántartásba is, így ha az országban valamelyik orvosnál felbukkan azonnal kiderül, hogy valakinek hiányzik. A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendeletet 3. § (1) bekezdése így szól: Az eb tartója köteles az állata állat-egészségügyi felügyeletét ellátó szolgáltató állatorvosnak bejelenteni, ha az állata a) a három hónapos kort elérte, b) elhullott vagy elkóborolt, vagy c) új tulajdonoshoz került.

A Biatorbágy Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala eddig nem bírságolt és ezután is csak abban az esetben fog, ha az feltétlenül szükséges. Tájékoztatásuk alapján bíznak a lakosság jogkövető magatartásában, valamint az egyes közösségek önérvényesítő képességében. Az ebösszeírással kapcsolatosan abban, hogy nem lesz szükség bírságok kiszabására, mert az állattartók – ha másért nem, a közvetlen környezetükben élők nyomására – eleget tesznek az előírásoknak.

Lehetett arról is olvasni, hogy: „a jegyző végigsétál a település utcáin, és ahol kutyaugatást hall, bedob egy csekket a 30 ezer forintos büntetésről”. A Biatorbágyi Önkormányzat arról tájékoztatott, hogy ilyen nem fordulhat elő, sem a jegyző, sem munkatársai nem fogják végigjárni a települést, a kutyaugatásokat bírságolva.

Ha magunk már túl vagyunk a bejelentésen, akkor is biztos, hogy ismerünk a környezetünkben olyan tulajdonost, aki nem veszi komolyan a fenti kötelezettségeket. Ne várjuk meg a precedens szankciókat, segítsünk és tájékoztassuk őket a teendőkről. Ha másért nem, a kutyák érdekében. 

(Égő Ákos – 2015. 02. 03.)

2 hozzászólás

 1. Gazso Gáborné szerint:

  Segítséget szeretnék kérni. Meghalt a kutyám már lassan fél éve. Nagyon hiányzik, de eljutottam odáig hogy tudnék örülni egy kis társnak. Nem tud valaki segíteni?? Akár.ugy hogy szulettek kutyusok és eladná egyet. Köszönöm

  • Égő Ákos szerint:

   Tiszteltem! Leginkább a Kóborka Állatvédő Egyesületet tudnám ajánlani. A weboldalukon nincs fent az összes kutya. Rengeteg megmentésre váró kutyájuk van, kicsik is. Nekünk több kutyánk is jött onnan.
   https://koborka.hu/
   Keresse Borát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.