Madárodúk jelentősége kertjeinkben

Madaraink egy része odúköltő, idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módon képződő, vagy harkályok vájta odúkban költ. Ezen madarak élőhelyének szempontjából sajnos az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony, csökken, bizonyos helyeken már teljesen el is tűntek.
Ezáltal a cinegék, verebek és seregélyek, leggyakoribb odúköltőink, a lehetségesnél és szükségesnél kisebb számban élnek a falvakban, városokban.
Öreg fák hiányában, ha nem alkalmazunk mesterséges odúkat, az odúköltő madarak eltűnnek a területről, kertjeinkből.
Attól függően, hogy milyen madárfajokat szeretnénk megtelepíteni, a madarak igényeihez és testméretéhez alkalmazkodva különböző odúkat kell alkalmaznunk.
P { margin-bottom: 0.08in; }

Az alábbi felsorolásban a
legismertebb hazai odúlakó madarak szerepelnek. Legyenek azok
odúkészítők (harkályok) vagy mások által készített odúkat
elfoglaló illetve amelyek nem elsősorban odúkban költenek, de
jellemzően megtelepednek a mesterséges fészekodúkban és
költőládákban is:

     – Balkáni fakopáncs
     – Barát cinege
     – Búbos cinege
     – Búbosbanka
     – Csuszka
     – Fehérhátú fakopáncs
     – Fekete harkály
     – Fenyves cinege
     – Füleskuvik
     – Gyöngybagoly
     – Hamvas küllő
     – Házi rozsdafarkú
     – Házi veréb
     – Hegyi fakusz
     – Kék cinege
     – Kerti rozsdafarkú
     – Kis fakopáncs
     – Kis légykapó
     – Kormos légykapó
     – Kormosfejű cinege
     – Közép fakopáncs
     – Kuvik
     – Macskabagoly
     – Mezei veréb
     – Nagy fakopáncs
     – Nyaktekercs
     – Örvös légykapó
     – Rövidkarmú fakusz
     – Seregély
     – Szalakóta
     – Széncinege
     – Szürke légykapó
     – Zöld küllő

Mesterséges madárodúk típusai

A-típusú madárodú, más néven verébmentes kisodú. Kifejezetten a kék cinege és a barátcinege számára kialakított odútípus. Hazánkban kísérletezték ki, alkalmazását kifejezetten a mesterséges fészekodvakban szívesen megtelepedő házi verebek és mezei verebek kizárása érdekében javasolják. A 25 mm átmérőjű bejárati nyíláson a testesebb verebek nem férnek be, így csak a kisebb testű cinege-fajok tudnak beköltözni. A gyakorlati tapasztalatok szerint elsősorban ‘áttoló karmantyú’ néven kapható PVC elem minimális átalakításával (két vagy egy tokelzáró dugóval lezárva a végeket) nyert odúként használható eredményesen.

Legkönnyebben egy 16–18 cm hosszúra vágott, 10 cm-es belső átmérőjű eternit vagy műanyag csődarabból készíthető el, amelyre 25 mm-es, röpnyílást kell fúrni, felül a csapadék ellen védő tetőt kell rögzíteni. A cső alját 2–3 cm vastagon gipsszel kell kiönteni. Megfelelő falvastagságú műanyag csőből is gyártható.
Berepülő nyílás: Ø 26-27 mm átmérőjű, az odú aljától legalább 18 cm-re van.
Belső alapterülete: 12 * 12 cm
Kihelyezés: 2 – 3 m magasan függesztve kihelyezve.

B-típusú madárodú, a legelterjedtebben alkalmazott mesterséges fészekodú-típus. 32 mm-es és 46 mm-es röpnyílással készülhet. A szűkebb röpnyílású változat alkalmas a széncinege, az örvös légykapó, a kormos légykapó, a csuszka, valamint az “A” típusú odút is használó a kék cinege és a barátcinege megtelepítésére. A 46 mm-es változat ezeken kívül a nyaktekercs és a seregély költésére is alkalmas. A fatönkből és a deszkából készült “B” típusú odúkban a harkályok, elsősorban a nagy fakopáncs is fészkelhetnek, azonban azok az odú nyílását igényeik szerint kitágítják.. A B-típusú odú szintén készülhet a fent említett PVC elemekből.

Legkönnyebben egy 25-30 cm hosszúra vágott, 20-25 cm-es átmérőjű odvas fatörzs-darabból készíthető el, amelyre 32 mm-es, vagy 46 mm-es röpnyílást kell fúrni, felül a csapadék ellen védő tetőt kell rögzíteni. Hasonló méretekkel deszkából összeszegezve is készíthető, illetve eternit-csőből esetleg megfelelő falvastagságú műanyag csőből is gyártható.
Berepülő nyílás: Ø 32 mm átmérőjű, az odú aljától legalább 20 cm-re van.
Belső alapterülete: legalább 12,5 * 12,5 cm
Kihelyezés: 2 – 8 m magasan függesztve vagy akár fatörzshöz rögzítve.

C-típusú madárodú, jellemzője a téglalap alakú röpnyílás. Elsősorban az eredetileg sziklarepedésekben, vagy az eresz alatt fészkelő énekesmadarak megtelepítésére alkalmas, mint a házi rozsdafarkú, a kerti rozsdafarkú és a szürke légykapó, de alkalmanként a vörösbegy is elfoglalhatja. Szívesen fészkelnek benne a verebek és a cinegék is.

Alapterülete és külső méretre a „B” típusú odúra hasonlít, de nem kerek berepülő nyílás van. Azoknak a fajoknak kedvez, amelyek szeretnek kilátni kotlás közben az odúból, mivel hasonló üregekben, repedésekben szeretnek költeni.
Berepülő nyílás: félig nyitott, de fajtól függően változhat.
Belső alapterülete: legalább 12,5 * 12,5 cm
Kihelyezés: A kihelyezett odú nyílása ne az uralkodó széljárás felé nézzen! 1 – 8 m magasan elhelyezhető – fajtól függően.

D-típusú madárodú, a legnagyobb méretű és a legritkábban alkalmazott speciális mesterséges madárodú. Alkalmas a búbos banka, szalakóta és a füleskuvik megtelepítésére. A kisebb testű odúlakó fajok is elfoglalják.
Az odú az „B” típusú odúra hasonlít, csak a méretei nagyobbak. Ebbe az odúba a szalakóta és búbos banka jól megtelepíthető, de használható seregély számára is. Megfelelő berepülő nyílással füles kuvik és kék galamb részére is alkalmas.
Berepülő nyílás: a megtelepítendő fajtól függően Ø 46-60 mm, amely az odú aljától legalább 20-22 cm-re van.
Belső alapterülete: legalább 15X15 cm
Kihelyezés: A megtelepítendő fajtól függően változatos kihelyezési módok ismertek.

Denevérodú
Az öreg, odvas fák hiányát, a modern, résmentes épületek térhódítását az odúköltő madarak mellett az egész Európában veszélyeztetett, így hazánkban is védett denevérek sínylik meg leginkább. Ezért dolgozták ki az ezekkel a repülő emlősökkel foglalkozó szakemberek a mesterséges denevérodúkat. Állományuk fokozatosan csökken az élő- és táplálkozó helyük megszűnése, a vegyszeres szúnyogirtás okán.

Kép forrása: okofaluszervezes.blog.hu

Ezek bejárati nyílása általában alul helyezkedik el, és a „bőregerek” bejutását kapaszkodó keresztlécek vagy a drótháló segíti. Fontos a deszkalapok résmentes illeszkedése, a huzat ellen; a keskeny, kb. 10 cm elő- és hátlap távolság, mert a denevérek a szűk helyeket részesítik előnyben. A mesterséges denevérodúk madárodúkhoz hasonlóan kihelyezhetők fatörzsekre vagy felakaszthatók faágakra, de felszerelhetők irodaépületek, panel- és társasházak falára, erkély- és ablakbeugróiba.

Kép forrása: MME

Összeállította: Vígh Attila
Akit kicsit is érdekelnek a madarak annak ajánlom figyelmébe a Nagy
évad (The big year) című filmet Steve Martin, Jack Black, Owen Wilson és
Brian Dennehy főszereplésével.

Források:


P { margin-bottom: 0.08in; }

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.