Május. Kertészeti tanácsok a Biagazdaságtól

Szalmatakarás

A meleg időjárás, heves záporokkal átírja a kertészek teendőit a kertben. Akinek nincs lehetősége az öntözésre, annak érdemes a növények töve köré szalma takarást készíteni 20 cm magasan, vagy kaszálékot rakni. Ez nem csak abban segít, hogy ne párologtasson több vizet a növény, hanem a gyomok ellen is védelmet nyújt, továbbá egy megfelelő mikroklíma létrehozásában játszik szerepet.

Fátyolfólia

Májusban jelenik meg a legtöbb kártevő; hagymalégy, répalégy, hagymamoly, káposztalégy, ami ellen fátyolfóliával védekezhetünk. A világos fátyolfólia, mely átereszti a napfényt és a vizet 2-3 hétig maradjon a növénykultúrán, ezzel megakadályozva, hogy a kártevők lerakják a petéiket.

Gyümölcsfák védelme

A cseresznyelégy május végén-június elején rakja le petéit az érésben lévő cseresznyébe. Függesszük ki időben a fákra a sárga rovarcsapda lapokat. Sárgabarack és meggy száraz ágait vágjuk le és monília fertőzés esetén égessük el egy bográcsozás alkalmával. Akasszuk ki a csapdát a levéltetvek ellen.

Aki szép nagy őszibarackot szeretne termelni, az terméskötés után ritkítsa a gyümölcsöket. Terméskötés idején az öntözővízbe egy rész csalánlevelet, vagy más biológiai trágyát keverjünk 1:8 arányban és ezzel 10-14 naponként öntözzük.

Aktuális vetési naptár

A palántákat május közepétől lehet kiültetni. Az ültetőgödör aljára rakjunk komposztált marhatrágyát 2-3 maroknyival, majd jól locsoljuk be. A bimbós kelt és a vöröskáposztát május végéig vessük el. Hónap közepétől következhet a fagyérzékeny növények ültetése, vagy vetése; paprika, paradicsom, dinnye, uborka, tök, karfiol, zeller. Valamennyi túl sűrű magvetést ritkítsunk; sárgarépa, petrezselyem, hónapos retek, saláta s a hagymák esetében.Biagazdaság által termesztett, vegyszermentes zöldség- és fűszernövény palánták kedvező áron – a készlet erejéig – kaphatók. Minden kedves érdeklődőt (előzetes bejelentkezéssel!) szeretettel várunk.  Telefon: +36-20-336-6634

(2018. 05. 24. – Ingrid és Péter, Biagazdaság)

A sorozat többi része ide kattintva megtekinthető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.