Március. Kertészeti tanácsok a Biagazdaságtól

Tavaszi kertindító munkálatok

Hideg téli szeles hónapok után már türelmetlenül várjuk a tavaszt, ami bőségesen ellát minket örömteli tevékenységekkel a ház körül. Kezdjük tisztogatással, metszéssel, az elszáradt, vagy visszafagyott szárakat, ágakat vágjuk vissza! A 2cm-nél nagyobb átmérőjű metszési felületeket sebkezelővel kenjük be! A metszési munkák után végezzük el a tavaszi lemosó-permetezést, az áttelelt rovarok, gombák ellen a gyümölcsfákon és a dísznövényeken egyaránt! A kártevők áprilisban s májusban előszeretettel megjelennek, ilyenkor érdemes célzottan a megfelelő növényvédő szerrel  újra permeteznünk. A trágyázásról se feledkezzünk meg!

Gyeplazítás

Gyepek karbantartását megelőzően gereblyézzük össze a faleveleket, ha ezt ősszel nem tettük meg! Ezután következhet a gyepszellőztetés, ami elősegíti, hogy – az elszáradt fűszálak és a moha eltüntetésével – a fű töve levegőhöz jusson. Ne ijedjünk meg, ha az aljnövényzet túlnyomó része kijön a szellőztetés által (lásd a képen)!

Két-három hét múlva látványos fejlődésnek leszünk tanúi, amit egy kis szerves trágya is elősegít, meghintve vele a talajt. Amennyiben nagy felületen mohás a talaj, vasgálicos permetezéssel/belocsolással, kiölhetjük a mohát. A vasgálic okozta moha-elbarnulást követően gereblyézzük ki az elszáradt részeket! Ez azért is ajánlott, mert a vas értékes tápanyag a fű számára.

Szabadföldbe ültethető zöldségek márciusban:

Zöldborsó, vöröshagyma, spenót, sárgarépa, rebarbara, petrezselyem, pasztinák, mángold, lóbab, hónapos retek, fokhagyma, cukkini, saláta.

A magvetést megelőzően érdemes talajlazítással (rotálással) előkészíteni a területet (lásd a képen).

Az alábbi növényekből nevelhetünk palántát is:

  • zeller
  • tépősaláta
  • paradicsom
  • paprika
  • korai karfiol
  • brokkoli
  • fodros kel
  • korai karalábé
  • padlizsán

Palántázásnál fontos megjegyezni, hogy a magok átrostált, jó minőségű földbe kerüljenek. Ha már türelmetlenek vagyunk és azt szeretnénk, hogy mielőbb kicsírázzanak a magok, érdemes 24 órára vízbe áztatni őket, majd megszárítani. Így hamarabb csírázásnak indulnak.

Milyen zöldségeket ültessünk árnyékos területekre?

Mángold, káposzta, cékla, hónapos retek, sárgarépa, póréhagyma, saláta (árnyékos területen nevelve nem lesz keserű a levele).

Mint tudhatjuk, a Hold állása nagyban hatással van bolygónkra (pl. apály-dagály jelenség). Ekképpen a növénytermesztésre is. A vetésekhez ajánljuk figyelembe venni a Holdfázisokat, melyek nagyban hozzájárulnak a sikeres kertészkedéshez. Minden évben megjelenik az aktuális év “Vetési naptár” (interneten megrendelhető), mely napokra bontva leírja, hogy mit-mikor érdemes elültetni és pl. metszeni.

Örömteli kertészkedést és szép időt kívánunk!

(2019. 03. 03. – Ingrid és Péter, Biagazdaság)

A sorozat többi része ide kattintva megtekinthető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.