Mi kerülhet a kék szelektív kukába?

A legtöbb háztartásba megérkezett az új szelektív gyűjtőedény. Ennek kapcsán érdemes felelevenítenünk, mi az, amit ezekbe a szép kék kukákba dobhatunk.

Az edény oldalán elvileg ott a tájékoztató felirat, de érdemes tisztába tenni pár dolgot.

Szelektív elszállításra kizárólag az alább szennyeződésmentes hulladékot lehet gyűjteni:

  • műanyag üdítős, ásványvizes (PET) palackok
  • fólia, bevásárlószatyrok, zacskók
  • műanyag kozmetikai és tisztítószeres flakonok
  • többrétegű italos kartondobozok (tejes, gyümölcsleves)
  • fém italos (üdítős, sörös), ill. konzerves dobozok
  • papír csomagolási hulladék (karton), kozmetikumok és élelmiszerek kartondobozai, valamint újságok, szórólapok, irodai papír, géppapír, papírzacskó, könyv

Mint láthatjuk, a papír- és a fémdobozok mellett kizárólag tiszta csomagolási műanyag adható le. Vagyis attól, hogy valami műanyag, még nem biztos, hogy a szelekívbe dobható. Kizárólag csomagolási műanyag kerülhet bele, a háztartásban előforduló egyéb műanyaghulladék nem. Ezt sajnos nagyon sokan nem tudják. Gyerekjáték, kerti bútor, háztartási eszköz, szőnyeg, textil, stb. nem kerülhet bele, hiába készült műanyagból. Egy konkrét példát nézve: az elektromos fogkefe csomagolása mehet a szelektívbe, de maga az elhasznált fej nem.

Fontos az is, hogy csak tiszta hulladék mehet, például a vajas, margarinos, tejfölös és joghurtos poharak csak akkor kerülhetnek a szelektívbe, ha a benne maradt ételmaradékot kimossuk. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a vegyes háztartási szemét közé kell dobnunk.

További lényeges dolog, hogy az összes szelektíven gyűjtött hulladék vegyesen egy kukába kerülhet. Nem kell megijedni, szét fogják válogatni. Kézzel szortírozzák a Depónia telephelyén. (Ha valakit érdekel a hulladék útja, kattintson ide.)

A hulladék mennyisége nincs korlátozva, vagyis ha valakinek kicsi a 120 literes edény, akkor – hasonlóan az eddigi rendszerhez – átlátszó zsákokban kell a kuka mellé helyezni a többletet.

Az edények ürítése a szelektív hulladék elszállítás megszokott rendszerében, a hulladéknaptárban feltüntetett napokon, azaz kéthetente szerdánként történik.

Ha valakinek nincs tájékoztató matricája a kukán:

Ha valamiért lemaradt volna a tájékoztató matrica (nekünk sincs), akkor sem kell megriadni, attól még el fogják szállítani a hulladékot. Akinek szüksége van rá, az a legközelebbi szelekív edény osztáson, október 8-9-10-én kérheti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.