Mikrochipolvasó Pecatón is

Sajnos nem ritka a külterületeken kóborló szökött vagy gazdátlan állat. Nap mint nap találkozunk mi is ismeretlen kutyákkal, akik általában a vihar vagy tűzijáték elől menekülnek, vagy egyszerűen csak a gazdák felelőtlensége miatt szöktek el. Sajnos nem ritka az sem, hogy valaki a külterületen hagyja a számára felesleges állatot. A kóbor állatok hazatalálásában segíthet a mikrochipolvasó. Mostantól Kresák Ágnes jóvoltából a Pecatón is elérhető egy Halo chipolvasó berendezés.

A kód ismeretében a Magyar Állatorvosi Kamara nyilvános internetes adatbázisból bárki kiolvashatja az állat nevét, fajtáját, ivarát, és azt, hogy veszélyessé nyilvánították-e esetleg. Az is megtudható, hogy mikor és milyen típusú volt a legutolsó oltása. Ez különösen akkor jelent segítséget, ha az állat valakinek sérülést okozott. Adatvédelmi okok miatt személyes adatok nem láthatók, de a chip számának ismeretében a helyi állatorvos segítséget nyújthat a gazda megtalálásában is.

Tehát a link: PetVetData : a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat nyilvántartó rendszere

A beültetett mikrochip állatban az állat nyaka körül található, de előfordul, hogy elvándorol, így ha olvasáskor elsőre nem találjuk, akkor alaposan pásztázzuk végig az állatot. Bár a Halo mikrochipolvasó többféle kódot is képes olvasni, mi a 15 számjegyű FDX-B kóddal fogunk találkozni, mert ezt használják az EU-ban.

A működése egyszerű. A készülék hátoldalán található egy gomb, amit egyszer megnyomva a hangjelzés után máris üzemkész. Ha a keresés nem jár sikerrel, akkor kb. 20 mp után ismét pittyeg és a „No Tag Found” üzenetet írja ki. Ha folytatni szeretnénk, akkor ismét meg kell nyomni a gombot. Találat esetén is hangjelzést ad, és a kijelzőn megjelenik a szám. Érdemes lefotózni vagy leírni, mert egy idő után automatikusan eltűnik. A készülék megjegyzi a keresési eredményeket, számítógéppel később is kiolvasható. USB-n keresztül kell tölteni, egy feltöltéssel körülbelül két hónapig működik.

A chipolvasó jelenleg nálam, a Hold utcában található.
Ha valamelyik helyi lakosnak szüksége lenne rá, hívjon telefonon: +36 30 3825399

1 Response

  1. 2021. 01. 01.

    […] nincs sok belőlük. Hogy minél békésebben tudjuk megoldani a helyzetet, az egyik pecatavi lakó felajánlott egy chipolvasót a közösségnek. Reméljük ritkán lesz rá […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.