Ne feledkezzünk meg a megyei útdíjról!

A Pecató-Budapest útvonalat járművel több módon is bejárhatjuk. Mehetünk a régi 1-es úton is, de optimális esetben vagy az M1-es vagy az M7-es autópályát kell használnunk. Az utóbbiak rövidebbek, gyorsabbak, biztonságosabbak. Egy régebbi cikkben foglalkoztam már a Pecató autós megközelítésének alternatíváival.
Fontos dolog, hogy bármelyik autópályát választjuk, 2015. január 1-től mindenképpen szükséges Pest-megyei autópálya e-matricát vásárolnunk. A tavalyi jogosultságok január hó végéig érvényesek, vagyis pár napunk van még, hogy megújítsuk.
Az úthasználat ára megyénként 5000 Ft minden, maximum 7 személyes, 3,5 tonnát nem meghaladó személygépkocsira és motorkerékpárra. A részletes díjtáblázat itt megtekinthető: http://nemzetiutdij.hu/articles/article/dijtablazat

Az e-matrica vásárlását benzinkútnál, online vagy alkalmazásból (pl. Simple)  is megoldhatjuk.  Az interneten több helyről is vásárolhatunk, én javaslom a https://ematrica.nemzetiutdij.hu/ oldalt, mert itt nem számolnak fel külön díjat, csak az e-matrica árát kell kifizetni.
Újdonság, hogy elviekben le is kérdezhetjük, hogy egy adott rendszámhoz tartozik-e érvényes jogosultság a http://e-autopalyamatrica.hu/lekerdezes.php  oldalon. Teszteléskor sajnos háromból csupán egy járműnél adta ki az adatokat.

Okostelefon híján legegyszerűbben a +36 20 810 0100  vagy a +36 30 810 0100 illetve a +36 70 810 0100  számra küldött SMS-sel (mindenki válassza a saját szolgáltatójának megfelelő előhívószámot) lehet  megvásárolni a matricát. A rendszámot, a kategóriát és a megyét kell beírni az SMS-be. Például:  „ABC123 D1 Pest megye” Kapunk egy visszaigazolást egy másik számról, ahol ellenőrizhetjük az adatokat, majd válaszolnunk kell rá valamit, mondjuk OK. Csak ez után lesz aktív a jogosultság, amiről ismét üzenetet kapunk.
Fontos, hogy ha a „Rendben vannak az adatok?” kérdésre, NEM-mel válaszolunk akkor is elfogadja. Ha nem jó, akkor ne válaszoljunk semmit, így érvénytelen lesz. Küldjünk egy új SMS-t a jó adatokkal. Az SMS-es vásárlás ára minden szolgáltatónál kb. 200 Ft. Ez megéri ugyanis akár menet közben is megejthetjük, ha esetleg elfeledtük volna.

Az ellenőrzést  járművekből és telepített kamerákkal végzik.
Telepített kamera Budapest felé az M7-esen az érdi lehajtó után a dombtetőn, az M1-esen az Egér úti leágazó után található, valamint az M0-on több is van. Budapestről kifelé az autópályán a csupán a Budapest tábla után található kamera. Ha az Egér útnál jövünk fel az autópályára, akkor a biatorbágyi, illetve a sóskúti lehajtóig nincs telepített kamera egyik pályán sem. De nem érdemes kockáztatni, mert Budaörsnél a felüljáró alatt szokott bujkálni az ellenőrző jármű, illetve a sóskúti lehajtónál is rendszeresen ellenőriznek.

Ha esetleg elfelejtettünk vásárolni és észrevették, akkor 14 875 Ft pótdíjra számíthatunk. 30 napon túli befizetés esetén ez 59 500 forintra ugrik. Fontos, hogy hiába vesszük meg utólag, akár pár perc késéssel, ha már észrevették a hiányt, nem fogják figyelembe venni. Tehát mielőtt fizetős útszakaszra hajtunk, vásároljuk meg a jogosultságot!

(Égő Ákos – 2017. 01. 29.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.