November-december. Kertészeti tanácsok a Biagazdaságtól

Legfontosabb kerti teendők a kertben a fagyok beköszönte előtt:

Metsszük meg a lombhullató fákat, beleértve a gyümölcsfákat és a bokrokat is! A metszés az egyik legfontosabb kerti munka. Az újonnan vett fákat, cserjéket még elültethetjük a fogyok beköszöntéig.
A fenyők tűleveleinek elhalását legtöbb esetben a fény hiánya okozza. A fenyők örökzöldek, de ők is lehullajtják tűleveleiket, nem örök életűek Amíg bentről kifelé haladva barnulnak a levelek, ez a természetes öntisztulás része. A száradó hajtások bajt jeleznek; ha az ágvégeken képződő hajtásokon jelentkezik, akkor meg kell találni az okát, ilyenkor érdemes eltávolítani az elszáradt részt. Amennyiben a csúcshajtás sárgul, akkor az pangó víz jelenlétére utal. Fagymentes időben a fenyők bármikor telepíthetők.

Mediterrán származású növények alját, – mint a fügéét – érdemes szalmával, vagy levelekkel takarni, hogy ne fagyjon ki, mert különben később hajt ki és a termései nem fognak beérni.
Fűszernövényeinket, ha még nem vágtuk vissza,  megtehetjük. A levágott részekből készíthetünk teát (citromfű, menta, kakukkfű, zsálya, oregánó, stb.). Amennyiben nem kívánjuk őket azonnal fölhasználni, le is száríthatjuk és készíthetünk belőlük koszorút, ajtódíszt, vagy asztaldíszeket is.

Lassan gondoskodhatunk a kertünkben megjelenő madárkákról. A fekete napraforgó tápértékben az egyik legértékesebb madáreleség. Kedveskedhetünk még cinkegolyókkal és ágakra felszúrt almával is Nagyon fontos, hogy az etető ne legyen üres, ha elkezdjük etetni a madarakat, azt rendszeresen végezzük, novembertől-áprilisig és gondoskodjunk itatóról is!
 

Az idei év kártevője (ami nagy számban jelentkezett), a poloska. Nagyon jól érzik magukat ezen az éghajlaton (zöldek: afrikai, barnák: ázsiai eredetűek) és a legfőbb gond, hogy nincs természetes ellenségük. Nyáron és kora ősszel a gyümölcsöket és a zöldségeket dézsmálják. A hideg elől pedig a lakások zugaiba rejtőzködnek.  Rovarölő szerrel védekezhetünk ellenük, de nem tudni, hogy ez a módszer jövőre is hatásos lesz-e, mert szívós állatok és ellenállóvá is válhatnak a különböző szerek ellen. A Kertészeti Egyetem munkatársai azon fáradoznak, hogy megtalálják a poloska elleni leghatékonyabb védekezést.

A medencéket és az automata öntözőrendszereket ürítsük ki (pl.: magasnyomású kompresszor segítségével), a víztelenítéseket végezzük el a ház körül, hogy elkerüljük a fagy-okozta rendszer-, és csőrepedéseket!

A tavaszi oltásra szánt ágakat begyűjthetjük a gyümölcsfákról. Átgondolhatjuk, mit szeretnénk ültetni jövőre (készíthetünk ültetési tervet). A fagyérzékeny vízinövényeket helyezzük biztonságba a hideg elől, pl. pincébe, amennyiben kellően világos.

Jó kertészkedést kívánunk!

(2018. 11. 25. – Ingrid és Péter, Biagazdaság)

A sorozat többi része ide kattintva megtekinthető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.