Önkormányzati Rendészet a külterületeken is

2023 februárja óta Önkormányzati Rendészete van Biatorbágynak. Igazából írhatnám azt is, hogy Közterület-felügyelete – mert mindenki így fogja hívni –, de nem teszem, mert a feladatuk ezen túlmutat, ugyanis közterület-felügyelet mellett mezőőri feladatokat is ellátnak. A rendészet vezetőjét, Som Tamást kérdeztem a munkájukról és a terveikről.

2022. október végén Biatorbágy Város Önkormányzatának Képviselő-testülete határozatot adott ki (314/2022.(X. 27.)) az önkormányzati rendészet megalakításáról. A szervezés gyorsan ment, januárba összeállt a csapat, és február elején már el is kezdte a munkát. Jelenleg Som Tamás mellett két közterület-felügyelő dolgozik Biatorbágy kül- és belterületén, valamint a mezőgazdasági területeket felügyelve.

Mindhárman köztisztviselők, speciális képzésen vannak túl, így hivatalos személy minőségben, egyenruhában látják el a feladataikat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ugyanolyan hivatalos személyek, mint a rendőrök, kényszerítő eszközökkel, bilinccsel, tonfával. A bűncselekmények elkövetőit elfoghatják, előállíthatják, bejelentést tehetnek, figyelmeztethetnek, sőt, bírságolhatnak is. Lőfegyvert jelenleg nem viselnek (bár mezőőrként viselhetnének), és a rendőrökhöz képest korlátozott jogkörrel rendelkeznek. A Budaörsi Rendőrkapitánysággal együttműködve hivatalosan a Biatorbágyi Polgármesteri hivatal szervezeti egységének részei.

BIATORBÁGYI ÖNKORMÁNYZATI RENDÉSZET

Som Tamás Tel.: +36 70 661 5624

Önkormányzati Rendészet csoportvezető

Ügyeleti telefonszám bejelentéshez: +36 30 262 1425

Engem leginkább az érdekelt, hogy mik a konkrét feladatuk, és miben számíthatunk rájuk?

Egyik fő csapásirány az illegális hulladéklerakás megakadályozása és felszámolása. Ebben a lakosok és a rendőrség segítségére is számítanak. Külterületen sajnos ez még mindig komoly problémát jelent, de segítségükkel talán ez is változni fog a jövőben. Az elhanyagolt, forgalomból kivont járművek elszállíttatásában már az év elején eredményeket értek el.
Februárban megkezdték az illegálisan kihelyezett, parkolást akadályozó veszélyes kövek felszámolását, amelyeket gyakran a házak elé raknak a tulajdonosok. Mivel önkormányzati rendelet tiltja az ilyesmit, ebben az esetben viszonylag könnyű dolguk van. Fel kell szólítaniuk az ingatlan tulajdonosát, hogy szüntesse meg az akadályt, majd ha nem teszi, akkor jöhet a tulajdonos költségére történő elszállíttatás és a bírság.
Ha szükséges, akkor az ebtartási szabályok megsértése ügyében is intézkedni tudnak, míg mezőőri feladataik a vadok károkozásával kapcsolatban is lehetnek.

Munkájuk során számos olyan problémával találkoznak, amelyek szorosan nem tartoznak ugyan a hatáskörükbe, de ha úgy gondolják, továbbítják észrevételeiket az illetékes szerveknek. Például az Önkormányzati Rendészet nem foglalkozik építésügyi szabályozásokkal, de ha kirívó esettel találkoznak, akkor értesítik a Műszaki Osztályt. Ugyanez a helyzet számos más, rendőrségi hatáskörbe tartozó üggyel is, mint a garázdaság, rongálás vagy a forgalomtechnikai szabálysértés.

Általában mindenkinek van egyfajta elképzelése a közterület-felügyeleti feladatokról. Ez be is bizonyosodott, amikor kiderült, hogy megkezdték munkájukat. Hirtelen rengeteg telefonhívás érkezett, sajnos volt több rosszindulatú is. Volt, aki egy régi szomszédvitát szeretett volna lezárni a rendészek segítségével. De az Önkormányzati Rendészet nem egy segítő jobb, ami rendet rak. A szervezet szigorúan a törvény adta szabályok szerint dolgozik. Tény, hogy összetett a feladatuk, de Som Tamás bizakodó, szereti a kihívást és biztos benne, hogy munkájuk a biatorbágyiak életét szebbé és könnyebbé teheti. Ahogy mondta: „Nem azért jöttünk létre, hogy büntetgessünk, hanem hogy segítségünkkel Biatorbágy élhetőbb és rendezettebb legyen.”

Jó munkát kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.