Optikai kábel lesz a Pecatónál

2016-ban Biatorbágyon gigabites passzív optikai hálózatot (GPON) bővítettek, amiből a külterületek sajnos kimaradtak. Tavaly felröppent a hír, hogy esetleg lesz folytatás a Pecatónál is, de kevés konkrétum derült ki. A múlt héten néhány pecatavi lakos levelet kapott a CommCAD Kft.-től, melyben a tulajdonos hozzájárulását kérték az ingatlanon áthaladó vezetékek használatára. Ez igen jó jel, ezek szerint elkezdődött valami, és belátható időn belül nálunk is lesz madzagos internet, tv, telefon.

A CommCAD Kft. a Magyar Telekom Nyrt. által megbízott tervező iroda, amely előkészíti a hálózatépítési terveket. Ahogy a cég ügyvezetőjétől, Kocsis Lászlótól megtudtam, a kivitelezés pontos időpontjáról csupán a Magyar Telekom tud nyilatkozni, de annyit tudnak, hogy az engedélyeztetési folyamat lezárása után, április-májusban kezdődhet a hálózat kiépítése. A hálózat kiépítésének lakossági részről semmilyen költsége nincs. Üzembe helyezés után a Magyar Telekom csomagjai lesznek elérhetők.

Ami nagyon fontos, hogy aki levelet kapott a cégtől, az minél hamarabb válaszoljon. A hálózat meglévő ELMŰ oszlopsoron épül, a meglévő oszlopon, meglévő légvezeték alá szerelve, így a hozzájárulási kérelmet csupán azok a tulajdonosok kapják, akiknek az ingatlanán valamilyen formában jelenleg is áthalad a vezeték nyomvonala. (Nálunk nem halad át, csupán a kerítés vonalában van, de mi is kaptunk levelet.) Ami lényeges, a légvezeték az ingatlan rendeltetésszerű használatát nem akadályozza, abban értékcsökkenést nem okoz.

Ha esetleg valaki – a jelenlegi postai anomáliák miatt – nem kapott ilyen levelet, de tudja, hogy az ingatlanján áll egy ELMŰ oszlop, esetleg vezeték halad át rajta, akkor azt kérjük, jelezze a CommCAD Kft.-nek e-mailben vagy telefonon.

CommCAD Kft.

A projektről a hivatalos tájékoztató:

Az Európai Unió kitűzött célja, hogy tagországaiban 2020-ig korszerű újgenerációs (NGA) technológiák használatával mindenki számára elérhető legyen legalább 30 Mbps sebességű szélessávú internet szolgáltatás. Ennek érdekében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírásra került a „Gerinc és lefedő hálózat tervezése a NFM-KMR-2016-2017, Új Generációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése Budakeszi járásban” elnevezésű pályázat.

A pályázat célja, hogy azon településeken/településrészeken is kiépüljön a korszerű hálózat, ahol a megfelelő szélessávú szolgáltatás eddig nem volt elérhető, elősegítve ezáltal a digitális szolgáltatások elterjedését, és az állampolgárok, valamint a vállalkozások számára a digitális világba való beilleszkedést. Ezen felül cél az optikai körzethálózattal még el nem ért települések szélessávú hálózatba való bekapcsolása.

A Magyar Telekom Nyrt. sikeresen pályázott (többek között) Budakeszi járásban  nagysebességű, korszerű internet elérést biztosító optikai hálózat (FTTH – Fiber to the home) kialakítására. Az elnyert forrás, valamint a Magyar Telekom Nyrt. saját beruházása révén 2019 végéig kiépül a nagysebességű hálózat, amely új lehetőségeket nyit meg a településen élők, illetve ott működő vállalkozások és intézmények számára. 

Ígéretet kaptunk, hogy bármilyen fejlemény lesz a hálózat kiépítésével kapcsolatosan, értesíteni fognak, amit itt megosztunk a pecatavi lakosokkal.

(2019. 03. 03. – Égő Ákos)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.