Parlagfűveszély! Irtsuk együtt!

Az augusztussal együtt ismét elindult a parlagfű szezonja, amely sok-sok ember szenvedését okozza. A folyamatos tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, könnyezés és szemviszketés nagyon megkeseríti az életet. Bár léteznek mindenféle tüneteket enyhítő szerek, igazi megoldást csak a parlagfű irtása jelent.

Magyarország legelterjedtebb gyomnövénye az ürömlevelű parlagfű, vagy egyszerűen parlagfű. Lehet 10-20 cm-es, de elérheti a másfél méteres magasságot is

A törvény szerint a rendkívül kártékony gyomnövény irtását még a virágzás előtt, június 30-ig kell elvégezni, azonban – még ha ez meg is történt – arra is oda kell figyelni, hogy folyamatosan jelennek meg az újabb növények, és a kaszált tövek is újrahajthatnak. A parlagfű mentes állapotot a teljes vegetációs időszakban, azaz október végéig folyamatosan fenn kell tartani.

A törvényi háttér
A 2005. évi. XXXVIII. törvény az egészséges környezethez való jogot a tulajdonjog elé helyezi. Ez többek között azt is jelenti, hogy az államigazgatási eljárás szabályainak megfelelően a közérdekű védekezés elvégzése érdekében a lezárt ingatlan is felnyitható. A törvény szerint, amelynek hatálya kiterjed az ország összes ingatlantulajdonosára (a zártkerttől az ipari területekig), a parlagfű-mentesítést június 30-ig kellett elvégezni. A földhivatalok illetékesei július 1-től kezdődően végzik a határszemléket, amely során elsősorban a parlagfűvel erősen fertőzött területeket keresik fel, illetve bejelentések alapján rendelik el a kényszerkaszálást. A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet.

A 221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet padig a parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapításának és igénylésének részletes szabályairól szól.

A kiskertekben a leghatékonyabb irtási mód a gyomlálás, azaz ha gyökerestül kihúzzuk a növényt, de rendszeres kaszálással/fűnyírással is harcolhatunk ellene. A megelőzés fő módszere azonban a dús, gondozott vegetáció létesítése a veszélyeztetett területen, ehhez elég gyepesíteni, de bármilyen honos flóra megteszi, a parlagfű nem marad meg ilyen körülmények között.
Nagyon fontos, hogy gyomlálás során a bőrallergiás tünetek elkerülése érdekében húzzunk védőkesztyűt, ugyanis a nagy mennyiségű pollen olyan emberekben is kiválthatja az allergiát, akik eddig nem szenvedtek tőle.

A Pecató környékén is elkezdődött a hajtások csúcsán a porzós virágzat kifejlődése, de van, ahol már virágba is borult. Ezért kérünk minden pecatavi telektulajdonost, hogy fokozottan figyeljen erre. Vegyük fel a kesztyűt a parlagfű ellen, és ne csak a kerítésen belül, de a kerítésen kívül is!

Bejelentés:

(Égő Katalin – 2017. 08. 06.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.