Pecatavi források

A pecató területén számos forrás is található,  saját kutatásaimon túl beazonosításukban  Bozsóki Judit (Tárczy Judit): Biatorbágy helynevei kézirat és a Biatorbágyi Tájvédő Kör elnöke Tüske Emilt segített. A források elnevezése a múltba vész és van némi kavarodás e tekintetben, de a rendelkezésre álló adatok alapján mégis megpróbáljuk kibogozni a szálakat.

Gémeskút vagy Bányajji-kút

A Diófa zsákutca végén egy hatalmas fűz mellett található egy kis tisztás ahol egy gémeskút áll. A kútgyűrűk hullámpalával vannak letakarva hogy ne hulljon bele szennyeződés. A lemezt elhúzva láthatjuk hogy a víz nagyon magasan áll ami azonnal elárulja hogy ez nem egy egyszerű kút hanem forrás. Hét sor téglát tudtunk megszámolni ami azt jelenti hogy a víz több mint 2 méter mély.

A Tájvédő Kör  közel 10 éves mérése szerint nitritet nem mutatott ki, nitrát tartalma nagyon alacsony volt, pH-ja pedig teljesen elfogadható 7,5, szagra és szemre is tisztának tűnt.
Régebben a domboldalakon elterülő községi legelőt használó állatok, és pásztoraik oltották itt szomjukat. Kettétört, de még mindig szép a kút mellett a XIX. századból származó kőből faragott itatóvályú.

Bányajji-kút 2018 őszén

A régi kőbánya 100-150 méterre észak-nyugati irányba található, ezt a forrást a bányászok is használták, a régebbi térképeket az ide vezető út is látszik. Mivel csővezetékek vezetnek ki belőle, valószínűleg a környékbeli telektulajdonosok mostanában is hasznosítják. A víz több telken áthaladva kacskaringósan a Benta-patakba folyik.

Korpa-kút vagy Békás-forrás

A Kertbarátok útja észak végében közvetlenül az út mellett pár méterre egy szikla alól ered a forrás. A Biatorbágy helynevei  tanulmány az 1886 évi kataszteri térképet  használja forrásnak mely szerint a helyet Korpa-kútnak nevezik: “Úgy jön belőle a víz, hogy fölkavarta a homokot, mintha korpa lenne benne”
Régebben a forráshoz csalános, csúszós lejtőn leereszkedve lehetett eljutni, de nemrégiben szépen kiépítették a földből kivájt lépcsőfokokat és a nyers fából készült korlátot így könnyű megtalálni és a lejutás is biztonságos lett. A forrás kifolyó csövét és közvetlen környezetét is rendbe rakták, nem kell a sárban tapicskolni ha vizet vennénk. A víz egyenesen folyik a körülbelül 70 méterre lévő Benta-patakba. Bár a forrást két oldalról nyaralók veszik körbe közvetlen közelében a déli oldalról nincs telek. A nyomokból ítélve ebből az irányból vadállatok is megközelítik és örömmel dagonyáznak a forrás közelébe. Pár éve egy döglött vaddisznót is találtunk a dagonyába.

2018-ban információs is tábla került a forrás lejárata mellé

2011. június 9-én az Önkormányzat kezdeményezésére a Biatorbágyi Vízművek a biai patakok (Kígyós-, Füzes-, Benta-patak) mellett megvizsgáltatta két Pecatavi vízlelőhely vizét is. (A Tájékoztatás folyó- és állóvizeink minőségéről, mederállapotokról, épített műveiről dokumentum itt megtekinthető.) A jegyzőkönyv Korhos és Szilva utca kereszteződésében lévő ásott kútat (helyesen Horhos utca) és a Kertbarátok utcában található forrásvízet (azaz a Békás-forrást) vizsgálta.

Részletek a jegyzőkönyvből:
“Trendek és jellemzők meghatározásához egyszeri mérési eredmény nem alkalmas, így az alábbiakban leírtak az adott pillanatban vett minta vizsgálati eredményeit tartalmazza.  …
A két kút esetében a vízvizsgálati eredmények alapján megállapítható, hogy ivóvízként való
felhasználásra egyik sem alkalmas!  …  Kertbarátok utca forrásvízében hasonlóan a kútvízhez a biológiai paraméterek közül a véglény és féreg került a mintában kimutatásra, és a mangántartalma is rendkívül magas az ivóvízre megállapított határértékét 3-szorosan túllépi”.

Ha valaki tudja ki tartja karban a forrást, kérem jelezze az erdekel@pecato.hu címen,  mert igazán megérdemli hogy név szerint is megemlítsük áldozatos munkája miatt.

Harmadik-forrás (pontos neve nem ismert)

A Benta-patak túloldalán a Sóskút felé vezető út felé haladva, az emelkedő első harmadánál ahogy véget ér a friss erdősáv jobbra kell kanyarodni. Tulajdonképpen a régi patakmeder vonalát kell követni körülbelül 250 méteren keresztül. Nehezen megközelíthető, a növényzet nagyon benőtte. A régebbi térképek tanulsága szerint ezen a környéken volt az Alsó-malom, vélhetően a forrásvizet ők is hasznosíthatták.

Érdekes, hogy a kút látszólag teljesen száraz, viszont kicsit arrébb a vadcsapások egy nagyobb pocsolyához vezetnek ahova malacok, őzek örömmel járnak dagonyázni. Lehet, hogy az elapadt a forrás vize máshol bukkant elő. 
Frissítés! Időközben megtudtam hogy a “Harmadik-forrás mellett”a dagonya a negyedik forrásunk ami mellett közvetlenül megtaláltam az elapadt Orosz-forrás kő építményét. Volt idő amikor mindkettő egyszerre működött. 2020. 01. 27.

Az alábbi térképen a Biatorbágyi Tájvédő Kör jelöle be a környék természetes vizeit, hártmat a mi forrásainkból is.

Biatorbágy vizeiről nagyobb térképen való megjelenítése

2 hozzászólás

  1. 2020. 02. 01.

    […] környékén több forrás is található. Legtöbben talán a ma is működő Békás-forrást ismerik, esetleg a bő vizű Bányajji-kút, a gémeskút lehet ismerős. A horgásztó alatti […]

  2. 2020. 10. 04.

    […] Pecatavi források […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.