Pecató – 2022.

2021 végére már normalizálódni látszott az élet. Egy világjárvánnyal a hátunk mögött próbáltuk újra folytatni a megszokott életünket, de arra senki sem számított, hogy a 2022-es év egy szörnyű háborúval kezdődik. Ez után sok minden megváltozott, de hála a pecatavi embereknek nálunk minden úgy ment tovább, ahogy megszoktuk.

A télbúcsúztató pecatavi Busójárás ugyan elmaradt, de a tavasz közeledtével megindult az élet. Párhon Lili minden hónap utolsó előtti vasárnapjára pecatavi kirakodóvásárt szervezett. Márciustól szeptemberig hét alkalommal volt bolhapiac a Kertbarátok terén. Előfordult, hogy az eső felborította a menetrendet, de rendszerint nagyon jól sikerült az esemény.

Májusi bolhapiac

A téli síkosításmentesítés után nagy meglepetésre márciusban utcaseprő gépek is megjelentek az új aszfaltos utakon, és eltakarították az aszfaltra felhordott sarat és őrleményt.

Az év eleji 1% szja felajánlást 2022-től már a Biatorbágy Pecatóért Egyesület is fogadni tudta, melyet Pecatóra fordítanak. Az összefogás építési alapra idén is útjavítást terveztek, április elején egy kérdőív segítségével kérdezték meg a lakosságot, hogy melyik utca felújítása legyen a cél. Az önrészvállalások alapján a Fenyő utca és a Nárcisz utca egy szakasza kapott szilárd aszfaltos burkolatot, emellett az önkormányzat a Gyopár utca javítását is elvégezte. A munkálatok augusztus közepén készültek el.

A másik Pecatóhoz köthető civil szervezet, a Lélegző Képző Alapítvány is pályázatot nyert a szeptemberi II. Pecatavi Családi Nap megrendezésére. A sátor és a mobil kemence idén 5 szett sörpaddal és asztallal, valamint tálakkal egészült ki. Így Pecató nem használ a jövőben eldobható tányérokat az itt rendezett eseményeken.

Húsvéti tojáskeresés a Grundon

Húsvétkor Balogh Noémi tojáskereső játékot szervezett a helyi gyerekeknek a Grundra. Apró gyerekjátékok mellé az anyukák húsvéti dekorációt késztettek, és finomságokkal telt meg a piknikasztal. Május közepén ismét benépesült a Grund. Az eseményt egy kemény fűnyírás előzte meg, de megérte, mert az évadnyitó focimeccsen ott voltak fiatalok, öregek, kismamák és kisbabák is.

Nyár közepére Párhon Rebeka elkésztette a pecatavi matricát. A 6×6-os matricákból befolyt bevételből tombolanyereményeket vásároltak az őszi családi napra.

Július elején sajnos nagyon leromlott szomszédunk, „Sétáló” Gábor állapota. Nemcsak Pecatón, Biatorbágyon is jól ismerték Fodor Gábort. Évek óta a pecatavi közösség sokat segít neki, de most igazán nagy szükség volt minden támogatásra. Agyvérzéssel kórházba került, ahonnan hajléktalan szállóra vitték. Innen kétségbeesetten telefonált Pál Lacinak, hogy mentse ki. Érdemes kiemelni Laci fáradhatatlan munkáját, amit Gáborért tett. Nemcsak fuvarozta, hanem felajánlásokat gyűjtött neki. Párhon Lili havi támogatást hozott össze számára, és a közösség még megmaradt tőkéjét Gábor háza rendbetételére fordították augusztus elején. Elnézést az érintettektől, sajnos nem tudom felsorolni, kik azok, akik folyamatosan, mind a mai napig támogatják Gábort naponta élelmiszerrel, tüzelővel, ruhával. Novemberben Laci 50 környékbeli családtól, kölcsönutánfutóval gyűjtötte be a felajánlásokat, de Gábor még december 31-én is kapott friss kenyeret. Nagy öröm, hogy ennyien képesek megmozdulni egy elesett emberért.

Sétáló Gábor társasjáték

Ide kapcsolódik, hogy egy réges-régi ötlet vált valóra. Lélegző Képző Alapítvány limitált példányban „Sétáló Gáboros” társasjátékot készített, hogy a bevételből anyagi segítséget is tudjanak nyújtani. Természetesen a játék Gábor engedélyével készült. A játékszabály a “Ki nevet a végén”-re hasonlít.

Az autóshíd melletti pihenőnél a patak kerítése az utóbbi években elkorhadt. Nemcsak csúnya, hanem balesetveszélyes is volt. A Lélegző Képző Alapítvány pecatavi pénzalapjából sikerült megvenni a faanyagot és a lazúrt, majd egy júliusi hétvégén rendbe raktuk. A festésért köszönet Farkas Attilának, az új „nem ivóvíz” tábláért Horváth-Párhon Rebekának.


Augusztus az útjavítások hava volt. Pál Laci hosszú levelezés után elérte, hogy a Mókus, a Kökörcsin és a Holló utca kátyúzási munkálatai elkezdődjenek. Majd a már említett Összefogás Építési alapból és a helyi önerőből megkezdődött a Fenyő és Nárcisz utcák felújítása is.

Szeptember 3-án lezajlott 2022 legnagyobb pecatavi eseménye, a II. Pecatavi Családi Nap. A Lélegző Képző Alapítvány nagyon készült, megjöttek a padok, kis bográcsok, amiből délen bográcsgulyást falatozhattak a résztvevők. Természetesen a kenyérlángos sem maradhatott el, sőt idén – helyi felajánlásként – ingyen vattacukor is volt. 10 órakor kézműves programokkal kezdődött a nap, aminek fénypontja a késő délutáni Hallo Duo koncert volt. Sötétedés után az A.noiro tűzzsonglőr iskola zárta a napot.

Az őszi programoknak nem volt vége, szeptember 17-én a Biatorbágy Pecatóért Egyesület szervezésében megtartották az első pecatavi pingpong kupát a Grundon felállított vadi új pingpongasztalunkon. A Civil pályázaton elnyert támogatásból a Pecatóért Egyesület csinos, időjárásálló, kültéri pingpongasztalt vásárolt és telepített a közösségi térre. A kupa tavasszal folytatódik.

A ping-pong bajnokok

Régi terv vált valóra októberben. A pecatavi Grundon játszótér épült. Pontosabban a Pecatóért Egyesület közbenjárására egy minden normának megfelelő játszótéri elemet biztosított Biatorbágy Város Önkormányzata. A telepítéshez szükséges földmunkát Korfanti Gábornak köszönhetjük. A hírek szerint a bővítés a jövőben folytatódik kondipark elemekkel.

Több mint 2 millió forintos vár

Jók voltak a helyi programok, de mégis, amit mindenki már nagyon várt, az október 28-ra esett. Sok év után új formában, új tulajdonossal megnyílt a Pecató Bolt, a helyi kis vegyeskereskedés. A friss zöldségektől egészen a fagyasztott termékekig minden kapható. A péksütemények helyben készülnek, így mindig friss termékeket vásárolhatunk. Sok szezonális terméket is vásárolhatunk, és a kínálat folyamatosan bővül.

December 1-jén az esemény szervezője, Molnár-Nagy Zsanett megnyitotta a pecatavi kalendárium első kapuját. Idén volt az ötödik Pecatavi Élő Advent, ami ismét csodálatosan sikerült. Régen látott barátok, új és régi ismerősök találkoztak esténként a világító számoknál. Idén már mindenhol volt valami finomság, sőt, a legtöbb helyen forró tea és forralt bor is várta a látogatókat. Végigbuliztuk a decembert.

Pecatavi Advent

December 5-én a pecatavi mikulás a Kertbarátok terére érkezett. Előzetes regisztrálás után 42 gyerek kapott csomagot, de a tartalékban készült 6-darabnak is lett gazdája. A sok apróság számára nagy öröm volt, hogy találkozhatott az ősz szakállas öreggel, akit idén is Bedi Karcsi alakított.

Már-már hagyomány, hogy december 31-én éjfélkor néhány pecatavi találkozik a Kertbarátok terén, és közösen búcsúztatják az óévet. Ez idén sem maradt el.

Elnézést kérek, ha valamit vagy valakit kihagytam a felsorolásból. Számomra nagy öröm évről évre találkozni a lelkesedéssel, a segítséggel, azokkal az emberekkel, akik önzetlenül tesznek valamit, hogy a településünk még szebb és élhetőbb legyen. Persze voltak meglepő és negatív dolgok is, de azokról nem érdemes szót ejteni. És sajnos 2022-ben is voltak drámai események, kedves szomszédunkat veszítettük el, de mindenek ellenére azt kell mondanom, mint mindig:
Pecató jó hely.

1 Response

  1. Buzás Angéla szerint:

    Köszönjük,nagyon szuper összefoglaló!Hajrá Pecató a kis közösségünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.