Pecató vasúti megközelítésének alternatívái

A Pecatótól a fővárosba jutni többféleképpen lehet. Volt már szó az egyéni autós közlekedésről, illetve a távolsági autóbuszról, de a vasút eddig kimaradt – nem véletlenül. Tőlünk a biatorbágyi vasútállomás 7,5 kilométerre van, így gyalogosan megközelíteni senki sem fogja. Mindenképpen valamilyen járműre van szükségünk, és ha már autóba ülünk, igazán nyomós ok kell ahhoz, hogy ne legalább Budapest határáig autózzunk. Sajnos, a nyomos okot most az M1/M7 bevezető szakaszának fizetőssé válása jelenti.

A Flörttel kényelmes a vonatozás.

Biatorbágyról Budapest megközelítésére a vasút az egyik legjobb alternatíva lehetne. A teljes árú jegy a Kelenföldi pályaudvarig 370 Ft, ami csupán 20 forinttal drágább, mint egy normál BKK vonaljegy Az óránként közlekedő vonat 18 kilométert tesz meg, menetideje 17 perc. Törökbálint és Budaörs után Kelenföld a következő megálló, ahol gyakorlatilag a 4–es metró lejáratnál áll meg, de akár mehetünk a végállomásig, a Déli pályaudvarig is. A Keleti pályaudvar Biatorbágytól kevesebb mint egy óra alatt elérhető vonattal és 4-es metróval.
A legkorábbi járat 04:41-kor a legkésőbbi 23:11-kor indul Pest irányába. Az internetes menetrend – az ELVIRA – könnyen kezelhető, áttekinthető, igény szerint még telefonos alkalmazás is van. A kis Stadler FLIRT vonatok tiszták, csendesek, kényelmesek, még ingyenes WI-FI is elérhető.

A bökkenő csupán az, hogy a Pecatótól először el kell jutnunk a vasútállomásra.
Gyalogosan legalább másfél óráig tartana, ha egyáltalán odaérnénk, és nem sodorna el minket egy autó Biatorbágy felé a 8104-es főúton. Ha kerékpárral tekernénk, akkor az életveszély még fokozottabb, ráadásul a terep emelkedése miatt nem túl szalonképes állapotban érnénk az állomásra. A kerékpár biztonságos tárolása jelenleg nem megoldott, esetleg magunkkal vihetjük a vonaton (felár nélkül), erre van lehetőség. Sajnos tárolási gondok adódnak a robogóval és a motorral is, én nem merném ott hagyni egy napig a motorom.

Biatorbágyon az állomás közeli parkolók hamar megtelnek

Autóval körülbelül 10 perc alatt érünk a vonathoz, ami jól kiszámítható megoldás. Eddig problémát jelentett a járművek biztonságos parkolása is, de az állomás környezetének átalakítása úgy néz ki megoldást jelent. Először meglepődtem, hogy csupán 46 helyet biztosítottak az állomás előtt, de aztán észrevettem, hogy a körforgalom túloldalán – a peron mellett – a Gyöngyvirág utcában további, több mint 200 P+R parkoló áll majd rendelkezésre. Jelenleg a kertészeti munkák és terület tisztítása folyik.

Tárnokon a vasútállomást teljesen felújították

Biatorbágyon kívül más lehetőség is van. A Pecatótól 10,3 km-re található a frissen felújított tárnoki állomás, ami szintén alternatíva lehet a vasúti közlekedésre. Körülbelül két perccel később érnénk oda, mint Biára, a járatsűrűség tekintetében hasonló a helyzet, a menetjegy is pont ugyanannyi, és a több mint 120 férőhelyes parkoló is bőven elég.

(Égő Ákos – 2014. 12. 16.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.