Rongálás a Pecatónál

2017. november 4-én, kicsivel dél körül azt vettük észre, hogy a pecatavi lehajtónál lévő halacskás táblát valaki csúnyán összefirkálta festékszóró festékkel. A főúton, az aszfalton szintén látni lehetett lekanyarodást jelölő felfestéseket. Elsősorban Sóskút felől jelezték a lehajtót. Az UV-zöld festék és a jelek egyértelműen jelölésre, nem pedig céltalan rongálásra utalnak. Igaz, ez kicsit sem menti fel az elkövetőt a barbárság ténye alól.

A táblát egy pecatavi lakos, Vígh Attila készítette a közösségnek ajándékba, nagy szeretettel, gondos munkával. 2011-ben került a lehajtóhoz, és az elmúlt évek során a Pecató városrész egyik szimbóluma lett. Ha valakit útba kell igazítani Bia felől, elég annyit mondani, hogy a halacskánál forduljon le. Mindenkinek fájó, hogy így meggyalázták.

Először valamilyen sporteseményre gondoltunk, mert a Pecató felé nem találtuk a jelölés folytatását. Esetleg egy hétvégi futóverseny, vagy kerékpáros rendezvény fordítója lesz a táblánál? A Facebookon megosztva a képeket a környékbeliek segítségét kértük. Senki sem tudott sporteseményről, viszont délutánra megérkezett a hír, hogy bizony a Gyopár és a Hold utca sarkánál az emelkedő tetején is ugyan olyan UV-zöld festékkel jelöltek meg egy – szintén Attila által készített – útbaigazító táblát. Ráadásul az odavezető emelkedőn az aszfaltút kátyúi is ugyan olyan színnel vannak jelölve. Adalék a történethez, hogy szombaton útjavító vállalkozó dolgozott a közeli Horhos utcában.

Íme egy videó a helyszínről:

A kezdeti felháborodást egy kicsit csillapította a tény, hogy a rongálást valószínűleg jelölőfestékkel végezték. Ez azt jelenti, hogy ha jó minőségű festékről beszélünk, akkor az néhány nap alatt biológiailag elbomlik, és elvileg nem marad nyoma. Majdnem egy hét eltelt, de a festék nem nagyon akar eltűnni magától. Valaki már kipróbálta, hogy le lehet-e kaparni, és úgy néz ki, le.

Természetesen a rongálás tényét jeleztük a megfelelő fórumon. Hivatalos feljelentés nem született, aminek több oka van. Elsősorban az, hogy reménykedünk benne, hogy aki tette vissza fogja állítani az eredeti állapotot, és nem sérül egyik tábla sem.

(2017. 11. 08. – Égő Ákos)

FRISSÍTÉS  2017. 12. 26.Sajnos a mai napig nem akarta senki visszaállítani az eredeti állapotot, így fogtuk magunkat és letakarítottuk a festéket a halacskás tábláról.

Kicsit a port, és a pókhálókat is letakarítottuk, így eredeti szépségében tündökölhet. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.