Sínen van a pecatavi közösségi tér

Sok évvel ezelőtt már megfogalmazódott a pecatavi játszótér gondolata. 2015-ben elindult egy helyi kezdeményezés, mely először a Kertbarátok tere melletti magáningatlanra szeretett volna egy kis játszóteret létrehozni. Jól indult, de a tulaj visszahátrált, inkább magára hagyta az elvadult területet.
Az önkormányzat a kezdetektől támogatta az elképzelést, és arra biztatta a helyieket, hogy az Összefogás építési alapból közösségi térre pályázzanak.

2016-ban 10 család be is adta a pályázatot az önkormányzat által kijelölt, a Kertbarátok és a Rét utcát összekötő ingatlanra. A pályázati pénzt a helyi összefogás meg is kapta, de mégsem lett belőle semmi, mert tulajdoni vitákba ütköztünk az ingatlannal kapcsolatban. Így más területet kellett választani.

Már a kezdetekkor felmerült a 6077/1 helyrajzi számú önkormányzati terület a Horhos és a Százszorszép utca között, ami nem más, mint a régi horhos, azaz a valamikori vízmosás egy része. Ez tulajdonképpen egy fákkal bokrokkal erősen benőtt katlan és környező területei, amit a környékbeli ingatlantulajdonosok előszeretettel használnak illegális szemét és zöld-hulladék lerakónak. Segítségért kiált a terület rendezése, mert itt máig gyakorlat a szemetelés.

Maga a történelmi horhos egészen hosszan, a tótól nyugat, dél-nyugat irányba húzódott. Ez vezette le a csapadékvizet a felsőbb területekről. A katlan egy részét feltöltötték és gyakorlatilag majdnem teljesen beépült. 2008 júniusában rengeteg csapadék esett, a szokásosnál is több víz hömpölygött a Horhos utcán, keresve a régi medrét. A természet utat tört magának, a beépített telkek egy részét elmosta. Kerítések döltek be, és a megmaradt katlan felső részén lévő ingatlan veszélybe került. Ezért az önkormányzat a zöld katlan nyugati végét feltöltötte. Kamionok hordták ide a földet. A telket megmentették és mellette kialakítottak egy viszonylag sík terepet. A történet azért érdekes, mert tulajdonképpen ezt a feltöltött területet kaptuk meg közösségi térnek.

A közösségi térnek körülbelül 900 m2-ert kerített el az önkormányzat a 6077/1 számú ingatlanából. A terület a Horhos utca és a Százszorszép utca között fekszik, a főbejárat a Horhos utcáról lesz, de kétszárnyú kapu van a másik oldalon is. Az utóbbi időben erre a területre valaki egy engedély nélküli betonutat épített. Sajnos ez a terület a közösségi tér része, még nem tudni, mi lesz a sorsa, de valószínűleg maradni fog.

Százszorszép utca felőli bejárat

Nagyon fontos dolog, hogy nem játszótér épül, hanem közösségi tér, kicsiknek és nagyoknak. Egy olyan terület, ahol a közösség alkalmanként összejöhet, ahol megtarthatjuk a pecatavi Mikulásünnepélyt vagy a Karácsonyt, esetleg a tavaly év végihez hasonló bográcsozást szervezhetünk, de itt találkozhatnak a pecatavi gyerekek is, vagy a kisgyerekes anyukák, apukák. Az eredeti pályázatban foci kapu, homokozó, szalonnázó-tűzrakóhely, padok, asztal szerepelt. A focipályát valószínűleg nem lehet megépíteni az eredeti tervek alapján, de valamilyen megoldást fogunk rá találni. Lakossági felajánlásból már most megvan a homokozó, így az arra szánt összeg másra költhető, esetleg egy pingpongasztal van kilátásban.

A közösségi térre a pecatavi lakóközösség Biatorbágy Város Képviselő-testületének Településfejlesztési Bizottsága a 122/2016. (VI. 29.) számú határozata alapján az Összefogás Építési Alap 2016. évi 2 000 000 Ft-os keretösszegéből 500 000 Ft-os vissza nem térítendő támogatást fizettek ki. A pályázathoz a helyiek plusz 10% önrészt is vállaltak. A területrendezést és a kerítésépítést a költségvetés tartalékkeretének terhére biztosították. A többi most már a helyiek dolga. Örömmel látunk minden ötletet és segítséget, hogy végre legyen igazi közösségi tere a Pecatónak.

(2018. 06. 23. – Égő Ákos)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.