Szelektív hulladék elszállítása a Pecatónál

Papír és a műanyag egy tartályba kerül

A Pecató területén kéthetente, a szerdai napokon a kommunális hulladék elszállításával is megbízott Depónia Nonprofit Kft. végzi a házhoz menő szelektív hulladék gyűjtését. A gyűjtés kizárólag a háztartási műanyag, fém és papírhulladék elszállítására terjed ki. Az üveg és elektronikai hulladék lerakása a Szily-kastély üzemi udvarán (Kálvin tér 4.)  a Sóskút felé vezető 8104-es fő közlekedési úton a szennyvíztelep bejárata előtt található  szelektív gyűjtőponton lehetséges. A szigorú portai ügyelettel őrzött udvar hétfőtől csütörtökig 7.00 –17.00 óra között, pénteken 7.00 – 20.00 óra között van nyitva.

A házhoz menő rendszerben az alábbi újrahasznosítható hulladékot szállítják el:

  • műanyag ásványvizes és üdítős palackok (PET),
  • műanyag tisztítószeres, mosószeres és öblítős flakonok,
  • többrétegű italos (tejes, gyümölcsleves) dobozok,
  • fém italos (üdítős, sörös), illetve konzervdobozok.
  • újságpapír, prospektus
  • irodai papírok, géppapír, papírzacskó
  • kozmetikai termékek és élelmiszerek kartondobozai

A szennyezett hulladék nem hasznosítható, ezért tilos a szelektív hulladékok közé rakni zsíros, olajos, élelmiszerrel vagy vegyszerrel, illetve mérgező anyaggal szennyezett hulladékot, valamint ismeretlen anyagot, szemetet.  Az előírás szerint a műanyag és fém hulladékot átlátszó zsákokban, a palackokat, dobozokat kiöblítve, összepréselve vagy laposra taposva visszatekert kupakkal kell gyűjteni. A papírhulladékot kötegelve vagy kartondobozban kell kihelyezni.

Talán már mindenkinek feltűnt, hogy szerdánként csupán egy jármű járja az utcákat, a begyűjtés során egy tartályba gyűjtenek. Felvetődik a kérdés, hogy ugyan miért gyűjtsük mi külön-külön a műanyagot és a papírt, ha a járműben egy helyre kerül, és a présberendezése összepréseli. Sok tévhit kering erről az interneten, van, aki azt állítja nincs is értelme a gyűjtésnek, mert átverés az egész, pedig a megoldás nem túl bonyolult.

A szelektív hulladékot a Depónia Kft. a Székesfehérvár-Csala Pénzverővölgyi Regionális Hulladékkezelő Telepre szállítja. Itt a szelektív hulladékot kézi válogatással szortírozzák megfelelő szekciókra. Jelesen a Büntetés-végrehajtás által biztosított munkaerők végzik ezt a munkát. Vagyis nincs okunk aggodalomra az egyszerre begyűjtött szelektív hulladék nem fog az általános szemétbe kerülni, valóban újrahasznosítják.  A tájékoztatójában a Depónia Kft. is írja: “A műanyag- és papírhulladékot együtt gyűjtjük be, mely a lerakón kerül utóválogatásra.” 

Az, hogy nekünk miért kell külön választani arra is van magyarázat. A begyűjtés során gyorsan átláthatóvá kell tenni, hogy valóban a megengedett hulladékokat helyezték-e ki, azaz a papírt és a műanyagot.  Ezért kell az átlátszó zsák is. Ráadásul a kartont nekünk is egyszerűbb és helytakarékosabban lapra hajtva kezelni. Persze, ha néhány papír kerül a műanyag zsákba, azzal még nem lesz gond.

A biai szelektív hulladékudvar a Kálvin tér 4. alatt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.