Szemétszüret a Pecatónál

16 lelkes helyi lakos és 6 gyerek kezdte meg szombat reggel 9 órakor a Pecató szemetesebb területeinek a tisztítását. A bekötőút mellett szerencsére kevés eldobált hulladék volt, köszönhetően az egyik lakó áldozatos munkájának, aki rendszeresen begyűjti azt. Sajnos az erdősáv bekötőútján ott volt 7-8 zsák építési hulladék, amit illegális szemetelők hagytak ott. Sajnos a kicsi bekötőút vonzza a szemetelőket. Ide kértük az 5 köbméteres konténert is, amibe egy kisbusszal hordtuk a teli zsákokat.

A gyerekek is örömmel segítettek

A Sóskúti út csatlakozásánál a lerakott betontörmeléket is sikerült végre összeszednünk, és egészen a buszmegállóig kitakarítottuk az út szélét.

Megküzdöttünk a betonnal, de sikerült

Közben a híd takarítását is megkezdtük, a tél alatt felhordott koszt – amiben a gyomok már begyökereztek – takarítottuk le az út szegélyéről. Ebben a munkában nagy szerepet vállaltak a gyerekek, akik műanyag dömperrel szállították el a földet. Nélkülük talán estig lapátoltunk volna.

A letisztított híd. A korlátra egy festés ismét ráférne

Közben a szemétszedő csapat nagy része a tó déli részéhez vonult az erdőszélre. Az útközben talált szemetet összeszedték, és amit az erdőből ki lehetett szedni. Sajnos felfedeztünk a fák takarásában a vízmosásban egy nagyméretű illegális szemétlerakót. A hulladék egy részét összegyűjtöttük, de legalább még egy konténer kellene a tökéletes tisztításhoz.

Szemétlerakó a fák takarásában

Kis pihenő után nekiláttunk a Horhos utca takarításának. A munkát nagyon nehezítette az erdőszélre hordott zöld hulladék, faág. Sajnos tévedésben él, aki azt hiszi, hogy a zöldhulladék közterületre történő kihelyezése nem szemetelés. Az elkövető ugyanolyan szabálysértést követ el, mint aki sittet visz. Nem felmentés az, hogy az ágak elbomlanak. Elbomlanak valóban, de nagyon sok idő után, közben megakadályozzák a területen a fűnyírást, valamint – ami a legveszélyesebb – a laza szerkezet kiszáradva rendkívüli tűzveszélyes. Csikeket is találtunk gazdagon, gondolom senkinek sem kell ecsetelni, milyen következményei lehetnek az erdőszélre kihordott faágaknak. Engedélyezett az ilyen jellegű anyag magán területen, szabályzott kereteken belüli égetése, ne az utcára hordjuk.

Jó társaság gyűlt össze, köszönjük a résztvevőknek. Folytatjuk

Közben a gyerekek megéheztek, a felnőttek elfáradtak. Megbeszéltük, hogy majd legközelebb folytatjuk, nem fogjuk megvárni a Tavaszi szemétszüret 2015-öt.

Sajnos, a többszörösét össze lehetett volna szedni

 Nem voltunk kevesen, de ha azt vesszük, hogy a településen körülbelül 900 ingatlan van, akkor ez a létszám elenyésző. Főleg annak szellemében, hogy amíg a hidat takarítottuk, percenként jöttek az autók.
Persze nem ez a lényeg, mert a szemetet nem összeszedni kell, hanem nem eldobni.

A konténerek teljes költségét a Torbágy-kert kft. állta, a kesztyűket Biatorbágy Önkormányzata biztosította, a zsákokat Szeitz József biatorbágyi bizottsági tag adta. Szervezés: Biatorbágyi Tájvédő Kör.  Köszönjük!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.