Szeptember-október. Kertészeti tanácsok a Biagazdaságtól

Immáron véget ért a hosszú, forró nyár s beköszöntött az ősz. Még ilyenkor is akad tennivaló a kert körül. A perzselő meleg sok növény levelén okozott égési sérülést és száradást, így idő előtt a levelek elsárgultak és lehullottak. Idén a csapadék sokszor özönvízszerűen hullott alá az égből. A nagy meleg és az eső eredményeként gyakran párában úszott a levegő, mely táptalajul szolgált a gombás megbetegedéseknek.

Dísznövények

Ősszel se hanyagoljuk el a sövények metszését, mert a felnyurgult ágak megvastagodnak és felkopaszodnak.  Lombhullató sövények telepítésére legalkalmasabb időpont az október.
A rózsákat vágjuk vissza, tövét takarjuk télire falevéllel, mulccsal.
A mediterrán növényeket ne felejtsük el bevinni, illetve jutazsákkal.
Javasolt a permetezés, kombinált szerekkel, mely tartalmaz: gomba-, atka- és rovarölőt.
A gyepszellőztetést érdemes az ősz elején elvégezni. Nem szabad megfeledkezni a tápanyag utánpótlásáról sem. Ha nem szeretnénk műtrágyát használni, akkor marhatrágyát keverjünk össze komposzttal.
Amennyiben tavasszal szeretnénk színpompás hagymás virágokat, azokat most kell elültetni, mint pl. a tulipán, nárcisz, jácint, boglárka, szellőrózsa, írisz, gyöngyike.

Őszi egynyári növényeket ültethetünk dekorációnak virágládába, pl: árvácskát, díszkelt, díszkáposztát, krizantémot. Szintén jól mutat a szalmával kibélelt fonott kosárka különféle- és színű dísztökökkel.

Gyümölcsök

Sok gyümölcsfélén, illetve bokron, továbbá a rózsaleveleken látni barna foltokat, ami a gombás betegség tünete. Ezeket a fertőzött leveleket semmi esetre se komposztáljuk, hanem gyűjtsük zöldhulladékos zsákba és vitessük el.

Eperágyásainkat tisztítsuk meg az elszáradt, barna levelektől.
Ribizli- és egresbokrainkat jót tesz a metszés, illetve a trágyázás.

Zöldség, gyümölcs betakarítás

A birset és a naspolyát lassan szüretelhetjük. Október közepén betakarítható a torma és a csicsóka is.

Aktuális vetési naptár

Még vethetünk az ősszel: madársalátát, korai spenótot, ázsiai salátát, rukkolát, fokhagymát, póréhagymát.

Ne feledjük; a fáradságos munka mindig meghozza a gyümölcsét, és aki sok szeretettel és szívvel gondozza a reá bízott kertet, annak sok öröme leledzik majd benne!

Jó kertészkedést kívánunk!

(2018. 09. 25. – Ingrid és Péter, Biagazdaság)

A sorozat többi része ide kattintva megtekinthető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.