Szövőlepke pusztít

Sajnos egyre több helyen látható kopár fehér hálóval beszőtt lombkorona a Pecatónál is, ami az amerikai fehér medvelepke (Hyphantria cunea) más néven a szövőlepke pusztítására utal. A faj az egyik legkárosabb behurcolt rovarkártevőnk, mely eredetileg Észak-Amerikából származik. A 40-es években a Csepeli Szabadkikötőből került Budapestre és 15 év alatt szó szerint behálózta az országot. Két nemzedéke van  az egyik áprilistól májusig, a másik júliustól szeptemberig rajzik. (1)

Leggyakrabban az alma- a cseresznye- és a diófákat károsítják, de minden lombos növényt, bokrot kedvelnek. Általában azokon a fákon jelenik meg, amelyek elszigeteltek és világos helyen fekszik. A kikelés után a lárvák selymes fészkeket alakítanak ki a hajtások hegyein. Hernyó zöldessárga vagy sárga, hátán sötétszürke vagy fekete sáv van, szemölcsei a hátán feketék, oldalain narancsszínűek.(1) A levelekkel és növényi szövetekkel táplálkoznak. Amint fejlődnek, a lárvák szétterjednek a lombon, támadásuk egyre erőteljesebbé válik, ami a lomb részleges vagy teljes megsemmisülését okozza.

A hím és a nőstény Fehér Medvelepke. Foto: wikipedia

Ha kertünkben bármilyen növényen nyomát látjuk azonnal meg kell kezdeni a védekezést. Ez nem csak saját érdekünk, hanem védekezési kötelezettség amit az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény, valamint a a Növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet írj elő.

A szakirodalomban a mentesítésre az alábbiakat találtam:

  • Korai megoldás: a fertőzött hajtás hernyófészkét metsszük le, és azonnal semmisítsük meg eltaposással vagy elégetéssel. Erős fertőzésnél rovarölő szeres permetezés szükséges. (3)
  • Vegyszeres megoldás: egy gyors hatású piretroid (KARATE ZEON, Sherpa) és egy hosszú tartamhatású lárvairtó szer keverékével (STEWARD 30 DF, DIPEL) permetezzük le a növényeket.(4)
  • A nagyobb, fejlettebb lárvák ellen – az egészségügyi és várakozási idő szigorú betartása mellett – alkalmazzuk a következő permetszereket: Actara 25 WG (0,0175%), Basudin 600 EW (0,1%), Cyper 10 EM (0,05%), Diazol 60 EC (0,1%), Decis EW 50 (0,04%), Fury 10 EW (0,025%), Karate 2,5 EC (0,075 %), Komplet (0,1%), Mospilan 20 SP (0,015%), Nurelle D (0,15%), Polytrin 200 EC (0,04%), Sumithion Super (0,1%), Ultracid 40 WP (0,1%), Vaztak 10EC (0,03%), Zolone EC (0,2%).
  • (2)

Források:
(1) macrolepidoptera.hu Hyphantria cunea (Drury, 1773) – amerikai fehér-medvelepke
(2) www.ujszo.com Már károsít régiónkban az amerikai szövőlepke
(3) www.e-nepujsag.ro Vegyszeres kezelés az amerikai szövőlepkék ellen
(4) www.novenypatika.hu Védekezés az amerikai fehér medvelepke ellen 

(Égő Ákos)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.