Szűk körű önkormányzati nyárbúcsúztató

A mai napon a horgászháznál szűk körben lezajlott az önkormányzati nyárbúcsúztató rendezvény, melyet Kecskés László képviselő úr szervezett. A csekély létszámot nem az érdeklődés, hanem a tájékoztatás hiánya okozta. Az utóbbi évek gyakorlatát követve ismét porszem került a gépezetbe, ugyanis a meghívó nem jutott el az érintettekhez, például a Biatorbágy Pecatóért Egyesület egyáltalán nem kapott tájékoztatást. (Összes elérhetősége szerepel a www.pecato.hu oldalon.) Én is csak véletlenül – az elmúlt héten – az Ürgehegyi Facebook csoportból tudtam meg, hogy készül valami. Sajnos a pecatavi hirdetőtáblára is csak a programot megelőző napon (!), pénteken kerül ki a meghívó. Ezáltal egyáltalán nem voltak tájékoztatva a helyiek, így vagy nem tudtak róla, és/vagy sokunknak már programja volt a hétvégére. Azoknak a telektulajdonosoknak pedig, akik nem járnak ki hét közben, esélyük sem volt, hogy ott legyenek.
A jelenlévők létszáma tükrözte a fentieket, alig 18 név szerepelt a jelenléti íven.

Természetesen nem hagytam szó nélkül, de Kecskés László képviselő úr nem értette a problémát. Úgy gondolta, ő mindent megtett a megfelelő tájékoztatásért.
A rendezvényen részt vett a Biatorbágyi Polgármesteri Hivatal részéről Tarjáni István polgármester és Szakadáti László alpolgármester úr is, valamint a jelenleg folyó útépítés kivitelezője, Grillmayer Gábor.

Megpróbálom néhány mondatban összefoglalni az elhangzottakat.

Legelőször képviselőnk a fontos fűtési támogatásra hívta fel a figyelmünket. Minden pecatavira vonatkozik a rendelet, amely kimondja, hogy a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások is részesülhetnek egyszeri természetbeni támogatásban. Az igénybejelentő nyilatkozatokat 2018. október 15-ig kell eljuttatni a Biatorbágyi Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatára. A biatorbagy.hu oldalon meg lehet ismerni a támogatás részleteit és a nyilatkozatot is le lehet tölteni. 

Tarjáni István polgármester úr pár mondatban beszélt a települést érintő tervekről.

  1. Új, 16 tantermes iskola épül. A Szili kastély hátsó udvarában a jövő év elején kezdődik az új iskola beruházása, és ha minden jól megy, 2020 szeptemberében át is adják a gyerekeknek.
  2. Szakgimnázium létesítését tervezi az Önkormányzat. Itt ugyan még csak a tervezési fázisnál tartanak, de az ingatlan már rendelkezésre áll a nyugati lakóterület mellett. Ezen a területen a gimnázium mellett még egy általános iskola és egy uszoda is elfér. A kivitelezésről a jövő év elején születhet meg a döntés, így nem kizárt, hogy már 2021-ben birtokba vehetik a szakgimnáziumot és esetleg az uszodát is a gyerekek. 
  3. A testület előtt van a helyi közösségi közlekedéssel kapcsolatos koncepció. Vagyis egy helyi közlekedési hálózatot építenek ki, amely érintené a Pecatavat is. A tervek szerint ez évi 30-40 millióból működtethető lenne. Az évi költségvetés tervezésekor kiderül, hogy be tudják-e vállalni. 

Az már biztos, hogy a 2018-as esztendőt a Pecató kalendáriumában az útépítés éveként fogjuk jelölni. Több sikeres lakossági útjavítás folyik, és most már nagy ütemben készül a bekötőutunk is.

A bekötőút
Grillmayer Gábor, a kivitelező először is elnézést kért a kezdeti fennakadások miatt. Most már sínen, azaz az úton vannak a munkálatok, és a terveket tartva az október 5. körüli átadást tervezik. A keskeny út miatt aggódókat megnyugtatta, hogy az új útszakasz szélessége 5 m lesz, ami jóval szélesebb, mint az eddigi. A ferde padka mellett 1 m murvás padka is lesz, így akkor sem lesz gond, ha két teherautó találkozik. A patak melletti szétszedett kis park is rendezve lesz.
Az útjavítás előrehaladtával lesznek kellemetlenebb korlátozások is, ugyanis kénytelenek lesznek majd egyirányúsítani az útszakaszt, vagyis a Horgász sétányon (a patak partján) kell majd az egyik irányba közlekedni. Egyébként ezt a kerülőútvonalat is rendbe rakták, nemcsak a növényzetet ritkították, hanem az utat is kátyúzták.
A híd aszfaltozásakor azonban lesz kb. 4-5 óra, amikor egyáltalán nem lehet majd használni.
Sajnos nincs más járható út, készüljünk fel, hogy erre az időre a hidat teljesen lezárják. Ez napközben lesz, és előre jelezni fogják.

Az épülő úttal kapcsolatban a Polgármester úr elmondta, hogy két kiegészítő eleme van, ami illeszkedik hozzá. Én már örültem, hogy a közvilágításról lesz szó, de sajnos nem. Arra bizony egy darabig ne számítsunk, tervezik, de nem a közeljövőben.
Az egyik elem az erdőben a buszmegállóhoz vezető gyalogösvény, amelynek burkolását még erre az évre tervezik. Sajnos itt még nincs meg a megállapodás a Pilisi Parkerdővel, hogy milyen burkolási módot engedélyeznek. A szilárd aszfaltozott burkolat kizárt.
A másik elem pedig maga a buszmegálló, amelynek felújítását tervezik. Továbbra sem lesz végleges, inkább egy átmeneti állapot, ami jobb lesz, mint a jelenlegi.

A lakossági félszólalások zöme is az útjavításokkal foglalkozott, nem csoda, hiszen idén nagyon tönkrement számtalan utca. Bár a cél közös, úgy vettem észre, hogy a szomszédokkal kapcsolatos összetűzések okozzák a legtöbb gondot. Van, aki így szeretne javítani, van, aki úgy. Van, aki beéri néhány betondarabbal a kátyúban, van, aki irtózik a gányolástól. Van, aki rendes utat szeretne, mások a portól félnek. Van, ahol sikerül megtalálni az összhangot, mint például a legutóbbi lakossági összefogásból született útjavítás esetében is sikerült.

A Horhos
Természetesen a Horhos utca sem maradt említést nélkül. Ez az egyik legnagyobb forgalmú utca, ami az utóbbi időkben nagyon tönkrement.
A szakember, Grillmayer Gábor elmondta, hogy a Horhoson nem lehet a Tó-sétányon alkalmazott, a nagyjából vízszintes útra vonatkozó javítási technológiát használni. A tavaly készült szakasz kiállta az idő próbáját, de nem így lenne a Horhoson, ahol a lezúduló csapadék okozza a legnagyobb gondot. Hiába készítik el valamelyik irányba lejtéssel a murvás utat, használat közben keréknyomok alakulnak ki, amiben a lefolyó víz egyre nagyobb árkot mélyít.
Most kaptak megbízást az Önkormányzattól a felújításra. Pénteken a műszaki ellenőrrel terepszemlét tartottak, majd arra az elhatározásra jutottak, hogy valamennyire letakarítják az útról a hordalékot, majd hideg-aszfaltos kátyúzást végeznek. Ez jobban ellenáll, nem mossa ki annyira a víz. Remélhetőleg jövő év tavaszáig bírni fogja.

A víz
Katalin-hegyen „elindultak egy koncepció tervvel”, ami nagyjából jól vázolja, mire lehet majd számítani itt is. A probléma ugyanaz ott, mint nálunk: keskenyek az utcák. Szakadáti László szerint ahhoz, hogy későbbiekben is lakható utca legyen, minimum 10,5 méter szélességre lenne szükség. „Kellene a hely a járdának, közműnek, közvilágítás oszlopoknak, vízelvezetéshez. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden telektulajdonosnak kellene adnia a telkéből egy darabot. Mindenkivel egyenként kell megegyezni.” Ez nem tűnik egyszerűnek, tán nem tévedek nagyot, ha azt mondom: lehetetlen küldetés. Megjegyzem, láttunk már hazánkban olyan települést, ahol van közmű olyan részeken is, ahol nem 10,5, de 5 méter sincs az utca szélessége.

Természetesen a megbeszélésen felmerültek egyéb sérelmek is, melyet a Polgármester úr gondosan feljegyzett. Volt szó az egyedülálló nyugdíjasoknak ígért – de állítólag nem létező – biztonsági riasztó rendszerről, az elhagyott kertek problémájáról, az utcán hagyott roncsokról, de még az útra lógó növényekről és az eltűnt utcákról is.

Nem volt haszontalan találkozó annak, aki el tudott menni. Nagy bánatom, hogy a lakosok nagyon, de nagyon kicsiny hányadát érte el. Megtudtam, hogy a Katalin-hegyen 865 telek és 1409 tulajdonos van, a Pecatónál körülbelül hasonló lehet a helyzet. Az biztos, hogy a válaszok több mint 18 pecatavi ingatlantulajdonost érdekelt volna. Kár, hogy így alakult.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.