Tájékoztató az házi kutak regisztrációjáról

FRISSÍTÉS 2017. 04. 06.: Világgazdaság – Mégsem kell engedélyeztetni a házi kutakat 

A kormány döntése alapján hatályon kívül helyezik azokat a rendeleteket, amelyek szerint fennmaradási engedélyt kellene kérni a háztartási célú kutakra – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a heti sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető hagsúlyozta: a kormány döntése szerint a 2016. január 1-jén hatályos állapotot kell visszaállítani, így a tavaly született rendeleteket hatályon kívül kell helyezni. Senkit nem kényszerítenek arra, hogy a több évtizede használt kutat újra engedélyeztesse több százezer forintért – közölte.  (Világgazdaság)

De amíg nincs jogszabályváltozás addig az alábbi meglévő rendelet van érvényben.  
Ha lesz, arról is beszámolunk.

Talán sokan találkoztak a közösségi oldalakon kútadóról, költséges bejelentési kötelezettségekről, büntetésekről szóló rémhírekkel. Mivel Biatorbágy összes külterülete – így a Pecató is – szinte kizárólag talajvízkútból oldja meg a házi vízellátását, így igencsak érintett a témában.

A történet nem újsütetű, a parlament tavaly ősszel a 2016. évi XLI. törvénnyel módosította a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényt, melyben számos változtatás mellett kitér az engedély nélkül létesített kutak fennmaradási engedélyére.
Az eddigi gyakorlat szerint a közművel nem rendelkező ingatlanokon a tulajdonosok fúrtak vagy fúrattak egy kutat, és azt használták boldogan. Sok kút eredete a homályba vész, többszörös tulajdonosváltások után nem lehet meghatározni ki és mikor létesítette az adott kutat. A legtöbb kút tehát nem rendelkezik engedéllyel, ezeket a kutakat hívja a jogszabály engedély nélküli kutaknak.

A törvénymódosítás után a 29§ 7 bekezdése így szól:
(7)166 Mentesül a vízgazdálkodási bírság fizetése alól az a létesítő, aki a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról szóló 2016. évi XLI. törvény hatálybalépését megelőzően vízjogi engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha annak vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárását 2018. december 31-ig kérelmezi, és az engedély megadásának feltételei fennállnak.

Mielőtt még túlságosan elvesznénk a paragrafusokban, a kutakra vonatkozó új rendelkezés egy mondatban összefoglalható: fennmaradási engedélyt kaphatnak a 2016. június 4. előtt engedély nélkül létesített kutak Magyarország területén, ha a kérelmet 2018. december 31-ig a megfelelő vízgazdálkodási hatáskörrel rendelkező hatóságok valamelyikénél beadják.

A fennmaradási engedéllyel kapcsolatos összes tudnivaló a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának dokumentumából, illetve a települési önkormányzatok jegyzőjének hatáskörébe tartozó tájékoztatóból megismerhető.

Magam sem vagyok járatos a jogszabályok értelmezésében, ezért a Biatorbágyi Önkormányzathoz fordultam azzal a kérdéssel, hogy vajon mi vonatkozik ránk, pecataviakra?

Kérdéseimre Simon Ágnes, a Biatorbágyi Polgármesteri Hivatal Beruházási és Vagyongazdálkodási osztály környezetvédelmi, hatósági ügyintézőjétől kaptam meg a válaszokat és a fent említett tájékoztató dokumentumot. Első olvasatra riasztóan bonyolultnak és érthetetlennek tűnt az önkormányzati tájékoztatóban szereplő adatlap, így pár levélváltás után azt jóval emészthetőbb formában kaptam meg.

A tennivalók:
A biatorbágyi ingatlanokon található kutakat a tulajdonosnak egy nyilatkozat kitöltésével regisztrálni kell. Ebben a dokumentumban a kérelmező az ingatlan és a kút adatai mellett nyilatkozik, hogy

  • a vízilétesítmény 2016. június 4. előtt létesült;
  • a vízilétesítmény nem ivóvízigény kielégítését szolgálja; 
  • a vízhasználat termőföldet nem érint, akár a vízkivétel, akár a felhasználás során; 
  • a kitermelt víz használata során keletkező szennyvíz elhelyezése a környezetet nem veszélyezteti; 
  • a kút közelében nincs nyílt rendszerű szennyvízrendszer, vagy bármilyen más olyan jellegű létesítmény, amely szennyeződést okozna. 

Ezt a dokumentumot a pecato.hu oldalról is le lehet tölteni (kattintson ide a dokumentum letöltéséhez).

A kitöltött és aláírt nyilatkozatot el kell juttatni a Biatorbágyi Polgármesteri Hivatal Beruházási és Vagyongazdálkodási osztályának. Ezek után a kérelmező díjmentesen meg fogja kapni a fennmaradási engedélyt. Az 1990. évi XCIII. törvény az illetékekről 33 § 61. pontja alapján a
közműpótló talajvízkút létesítésének, átalakításának, megszüntetésének engedélyezése illetékmentes.

Vagyis az eljárás – ha a fenti követelmények érvényesülnek – gyakorlatilag egy űrlap kitöltéséből áll, nem kerül pénzbe, nem kell egyéb engedélyezés, nincs teher.
Ha viszont akár egy szempont nem érvényesül, akkor nyilvánvalóan jelentkezik egyéb költség, engedélyeztetési eljárás. De a jelen írásban ezzel nem foglalkozom.

Az teljesen világos, hogy a jogalkotók célja a jogkövető magatartás, illetve a környezetvédelmi szempontok erősítése mellett a vízhasználat pontos mennyiségének megismerése, illetve annak hatósági felügyelete volt. Ezzel nincs is baj, viszont abban az esetben, ha egy ilyen adatbázis a rendelkezésre áll, csupán egyetlen határozat, és ezeket a kutakat, illetve tulajdonosait valódi adóval lehet sújtani. Csak remélni tudom, hogy ez nem lesz így.

(Égő Ákos – 2017. 04. 05.)

1 Response

  1. 2020. 05. 25.

    […] 2016-ban röppent fel a hír a kerti kutak regisztrációjával kapcsolatban. Az eredeti cél hazánk kúthálózatának […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.